Hírek

LABORATÓRIUM A SZABAD ÉG ALATT

Különleges kísérletbe kezdtünk a nyár elején, kísérleti anyagaink pedig az emberi szervezetre jótékony hatású ökológiai elemek; változatos talajminták és növényi magkeverékek voltak. Minél több tapasztalatot szeretnénk ugyanis szerezni, hogyan lehetne olyan vadvirágos rétet létrehozni, amely a városi körülményeket jól bírja, a városi környezethez pedig jól illeszkedik. Az a nem titkolt célunk, hogy a jövőbeni zöldfelület fejlesztések során minél több helyet ültessünk majd be olyan, változatos színű és fajösszetételűnövényvilággal, amellyel egyébként csak kirándulás közben találkozhatunk.

A természetközeli megjelenésű vadvirágos rétek változatos flórája nem csak a szemet gyönyörködteti, hanem a rovaroknak, pollinátoroknak is remek élőhelyet biztosít, ezért ökológiailag is nagyon hasznosak számunkra. Nem mellesleg, legalább egy kicsit közelebbnek érezhetjük a természet világát; még egy kis vadvirágos növényágyás is képes természetesebbé varázsolni zöldterületeinket. A különböző növényfajok évszakonként más és más arcukat mutatják, így mindig különböző arculatot kölcsönöznek a városi tájnak is.

A kísérlet során 8, egymástól elválasztott parcellát alakítottunk ki, amikben 4 különböző magkeveréket vetettünk el, különböző termőtalajokon. Kettőt steril homokkal töltöttünk fel, a többinél pedig a meglévő termőtalajt használtuk. A parcellák sík területre kerültek, egyet azonban meredek rézsűben alakítottunk ki. A magkeverékek elvetése után vette kezdetét az izgatott várakozás az első magoncok felbukkanására. Vajon melyiket látjuk meg elsőként? A Vadvirágos rét, a Biotóp, az Évelő vadvirág vagy a Magyar vadvirágok magkeverékeiből kibújó növényt?

És megmutatkoztak az első biztató jelek…

2 hónap türelmetlen várakozás után megjelentek az első fecskék, ekkorra már több évelő is elkezdett virágozni. De rögtön látszódott, hogy a munkának még messze nem értünk a végére.

Szeptemberi bejárásunk után még ennél is bizakodóbbá váltunk. Szinte mindegyik parcellában megfigyelhettünk virágzó növényeket, és ami külön örömöt jelentett, az a beporzó rovarok megjelenése és megtelepedése volt a változatos növénytakaróban. A mi kis háziversenyünk győztesének pedig az egyik északi, rézsűs parcella tűnt, ahol az Évelő vadvirágok magkeveréket vetettük el steril homokba.

Az eddigi megfigyeléseink, és tapasztalataink alapján a 8-ból 6 parcellán tovább kísérletezünk, illetve 3 további parcellát alakítunk ki, melyekbe most ősszel vetjük el a magkeverékeket. Kezdődhet tehát az újabb izgatott várakozás, a fejleményekről igyekszünk folyamatos tájékoztatást adni.

Az alábbi fotók a meglévő parcella kaszálásáról és az új parcellák kialakításáról készültek.

 

FŐKERT Nonprofit Zrt.

 

Fotók: FŐKERT

Megosztás

Tulajdonos