Vörös tölgy – Quercus rubra (Quercus borealis)

Botanikai leírás: 20-25 m magasságot elérő, gömb alakú koronájú fa. Szürke törzse sima, idős korban sekélyen repedezett. Erősen bordás, kopasz, fényes hajtásait apró paraszemölcsök borítják. Hosszúkás tojásdad, hegyes csúcsú rügyei világosbarnák, a rügypikkelyek széle rányomottan szőrös. A 10-20 cm-es tojásdad vagy hosszúkás levelek mindkét oldalán 4-6 karéj található, köztük legfeljebb a fél levéllemez feléig terjedő öblökkel. A háromszög alakú széles karéjokon 3-5 hosszú, szálkás fog van. A levéllemez fiatalon mindkét oldalon molyhos, később kopaszodó, felül kissé fénylő sötét -, a fonákon világoszöld, az érzugokban szőrös. A levélnyél 2-5 cm-es. A zömök makk két év alatt, szeptemberre érik be, színe éretten vörösesbarna. A rövid kocsányú, lapos kupacsra a pikkely rásimul.

A faj érdekességei: Hazánkban semleges vagy gyengén savanyú talajon (főleg Somogyban) az ültetvényekből kivadul és meghonosodik. Ezért az ilyen üde talajú termőhelyeken erdészeti ültetvényekbe és parkfának telepítik. Makkja nagyon keserű, ennek ellenére hazájában a pulyka, a pocok, az őz, a mókus és madarak elfogyasztják. Lombja alleopátiás hatású, gátolja más növények fejlődését. 40 éves koráig nem hoz bőséges termést. Hívják bíbortölgynek is.

Fája: Durva szemcséjű, kemény, erős, nem tartós.

Felhasználása: Kérge tannin nevű, vörösesbarna festéket tartalmaz. Emellett rovarriasztónak is használják.

A bemutatott vörös tölgy őszi hangulatban az Árpád-hídi táblában, 2009 (1)

Faipari felhasználása: Egy fontos és értékes fa Amerikában. Felhasználják gerenda, deszka, furnér, padló, vasúti talpfa és bútorkészítésre. Fája nem olyan értékes, mint a Quercus robur-é.

Gyógyászati felhasználása: Főleg a kérge, tanninokat tartalmaz, alkalmazható: krónikus – hasmenés és vér-has, emésztési zavarok, asztma, súlyos köhögés, rekedtség, láz és vérzés ellen. Kérge szétrágva szájban fekélyek kezelésére kiváló. Vírus ellenes, fertőtlenítő és rákellenes hatású.

Élelmezési felhasználása: Makkját szárítva és őrölve párolt ételekhez, ragukhoz alkalmazzák. Gabonához keverve kenyér készítéséhez és pörkölt magját kávépótlóként is használják.

Megjegyzések: A hazai tölgyeknél gyorsabb növekedésű. 10 éves korában 5-6 m magas is lehet. A talaj magas pH-ja a lombjának klorózisát okozza. A szennyezett levegőt jól tűri. Fényigényes. Nyirkos talajra kiváló.

Őszi lombszíne

Őszi lombszíne (79)

A 3 cm hosszú makkja

A 3 cm hosszú makkja (80)

Törzse

Törzse (1)

A bemutatott fa

Helyzete: Árpád-hídi tába, a sétány mellett. A sziget északi részén elhelyezkedő, egyrészt (déli fele) az egykori (az 1800-as években még részeiben meglévő) esztergomi érseki vár- és a vigalmi negyed szép Ybl-palotáinak háborús törmelékein épült parkrész. Másrészt (északi fele) pedig a sziget 1950-es feltöltésekor alakult ki, amikor azt 130 méterrel meghosszabbították, így akkor összesen 70 holddal nőtt a park területe.

Dendrológiai értéke: A terület egyik legértékesebb díszfája. A parkban ritkán telepített fa. A Margitszigeten mindössze csak 4 példányt említhetünk meg, melyek közül ez a bemutatott fa a legidősebb és egyben a legjobb állapotú. Így méretben és díszértékben is kiemelkedik, az amúgy általában, nem túl jó állapotú fajtársai közül.

Kora: 48 év körüli – 2020’

Állapota: A fa nem megfelelő termőhelyen fejlődik, de állapota jó. Gyökérnyaka kissé sérült. Törzse és koronája enyhén északkeleti irányban, ferde állású. Törzse és korona-alapja ép. Koronájában régebben sérült vázág is található.

Díszértéke: Magas, különösen az őszi skarlátvörös lombszíneződése miatt.

 

Forrás: Kevély László – FŐKERT Nonprofit Zrt.: A Margitsziget nevezetes fái 2020

Fotók:

(1) Kevély László

(79) https://hu.pinterest.com/pin/445012006916325222/

(80) http://www.terra.hu/fak/html/quercus.rubra.html – dr. Udvardy László.