Virginiai szilva – Diospyros virginiana

Botanikai leírás: Ez az ébenfaféle déli származású, közepesen nagyra növekvő, terebélyes koronájú fa. Ágai gyakran kissé csüngők. Hajtásai csak fiatalon szőrösek. 6–14 cm-es, tojásdad vagy elliptikus levelei hegyesek, lekerekített vállúak, felül fénylő sötétzöldek, a fonákon kopaszok. Kérge kemény, sötétbarna, fekete, apró szögletes lemezekre repedezett. Kétlaki. A porzós virágok 1 cm hosszúak, a termősek 1,5 cm-esek, júniusban nyílnak. Fehér, vagy zöldessárga virágai jelentéktelenek, pártájuk csöves harang alakú, visszahajló 4 cimpával. A termő egyedei először hamvaszöld, majd sárgáspiros, naspolya nagyságú, 4 cm-es ehető gyümölcsöt (persimóna) nevelnek, melyek gömb vagy ovális formájúak. A bogyó vékony héja alatt puha, kásás hús található. A sok cukor mellett a keserű, húzós cserzőanyagok rontják minőségét, de megfagyva nagyon kellemes. 2–3 darab barna, 7–10 mm-es fényes mag van a termésében.

Az 1 cm-es nagyságú porzós virága (1)

Az 1 cm-es nagyságú porzós virága (1)

Az amerikai kakiszilva szögletesen repedezett törzsei közelről, 2020 február (1)

Az amerikai kakiszilva szögletesen repedezett törzsei közelről, 2020 február (1)

Az amerikai kakiszilva bőrnemű levélzete, 2020 június (1)

Az amerikai kakiszilva bőrnemű levélzete, 2020 június (1)

Diospyros virginiana az Alsó Opera táblában, 2017 (1)

Diospyros virginiana az Alsó Opera táblában, 2017 (1)

A faj érdekességei: Termését nyersen többféleképpen elkészítve fogyasztják, sőt szeszitalt is főznek belőle. Éretlen bogyóját féreg ellen használják, fehér és kemény fáját feldolgozzák. Alanynak nem használják. Későn kihajtók, különösen fiatal korukban fagyérzékenyek.

A Diospyros virginiana azonban edzettebb faj, mint a D. lotus, de sokkal lassabban fejlődik.

A bemutatott facsoport (három törzs)

Helyzete: Alsó Opera tábla

Dendrológiai értéke, története: Ritkán ültetett, egzotikus fa. Radó Dezső egyik munkájában, ébenfaként említi ezeket a tőből megújult nevezetes fákat. Az eredeti fa, még Arany János korából származhat, amelyet valamilyen okból visszacsonkoltak, s az a törzséből hajtott ki újra. Napjainkra azonban már teljesen eltűnt az eredeti fa, így csak a szorosan egymás mellett álló három törzs árulja el történetüket. A különleges facsoport csak porzós virágokat fejleszt, ezért termést nem hoz. Egy korai, 1890-ből származó feljegyzés szerint, már megtalálható volt a szigeten ez fafaj, de azok – ellentétben ezzel – termő példányok voltak.   1935-ben Kunsch Antal – sziget egykori főkertésze – megemlítette, hogy a strandfürdő főbejáratától befelé egy Diospiros virginiana díszlett. Azt mondta, hogy az nem is fa volt, hanem inkább terebélyes bokor, sötétzöld bőrszerű levelekkel. Úgy tartotta, hogy az említett példány csak 15-20 év múlva fogja majd kibontani szirmait. A főkertész feltehetően erről, az itt bemutatott facsoportról beszélt.

Ebből a fafajból a szigeten mindössze két darab felkopaszodott törzsű, viszonylag jó állapotú, 55 év körüli példány található még, amelyek szintén nem hoznak termést.

Kora: 158 év körüli – 2020’

Állapota: A facsoport gyökérzete a felszín közelében sérült. A gyökérnyak sérült, korhadt. A fák ferde állásúak. Külpontos törzsük hajlottak, repedtek, felületükön rovar kártétel és kéregleválás figyelhető meg. Koronájuk szabálytalan, torz habitusú. Korona-alapjukon ághelyi bekorhadások láthatók, néhány száraz ággal.

Díszértéke: Háromtörzsű, repedezett kérgű, érdekes megjelenésű, látványos facsoport.

A nevezetes amerikai kakiszilva, 2020 február (1)

A nevezetes amerikai kakiszilva, 2020 február (1)

A nevezetes virginiai kakiszilva, 2020 június (1)

A nevezetes virginiai kakiszilva, 2020 június (1)

Forrás: Kevély László – FŐKERT Nonprofit Zrt.: A Margitsziget nevezetes fái 2020

Fótok:

(1) Kevély László