Főúti fasormaradvány – Platanus x acerifolia

A nyugati platán (P. occidentalis) Amerikából, a keleti platán (P. orientalis) Európából származik. Feltehetően Spanyolországban kereszteződtek először, így jött létre a hibrid- (P. hybrida), más néven juharlevelű platán (P. x acerifolia), vagy közönséges platán. Egyéb tudományos elnevezése: P. x hispanica.

Botanikai leírás: 30–35 m-es, terebélyes, óriási boltozatos koronájú fa. Hajtásai, levelei csillagszőrösek. A levelek szórt állásúak, tenyeresen 3-5-7 karéjúak, hosszú levélnyelűek. Egylaki, jelentéktelen virágaik gombvirágzatban egyesülnek. A kicsi, szőrös makkok elszáradt bibeszál maradványoktól borzas, hosszú kocsányú, gömb alakú, 2,5 cm átmérőjű, aszmag-csoport terméságazatot alkotnak. Törzse foltokban hámló, szürke, krémszínű, vagy barna kérgű. A hatalmas parkok jellegzetes, fejedelmi megjelenésű fája.

 

A faj érdekessége: Fájuk gyakran gyönyörűen, mintázottan erezett, ezért azt a műbútoripar igen kedveli.

A bemutatott fasor

Helyszíne: Az egykori Tost Károly sétány – a mai főút – mellett, a Felnőtt játszótér, valamint egy bemutatott példány a Szikvíz táblában.

Dendrológiai értéke, története: Az Ásványvíz üzem (1 fa) és az egykori Felnőtt játszótér (12 fa) területén húzódó északdéli irányú kettős fasor, amely az egykori főutat szegélyező két fasor maradványa. Ezek a fák ezért történetileg nevezetes fák. Azóta a szigeti főút odébb került pár méterrel és így az említett fák beleolvadtak a már többször átépített park mai képébe. E fasornak köszönhetően azonban, ma is jól követhető az egykori út nyomvonala, ahol a híres lóvasút is közlekedett 1869–1928 között. A fasort valamikor a sziget 1886-os, tervszerű parkosítása idején telepítették. Ebből az időszakból származik a park legtöbb idősebb fája is. A főutat kísérő régi fasor további egyedeit a bemutatott csoporttól déli irányba, lefelé, nagyjából az uszoda buszmegállóig, nagyobb hézagokkal, még felfedezhetjük. Ezek a fák egy képzeletbeli vonalban vannak az itt bemutatott platánfasor tagjaival.

Kora: 120 év körüli – 2020’

Állapota: A fasor állapota leromlóban van. Szinte valamennyi nevezetes platán gyökérnyaka sérült. A fák törzse több esetben hajlott. Törzsükön és vázágaikon sérülések, korhadások, odvasodások észlelhetők. A bemutatott fasor legtöbb tagjának koronája torz alakú.

A platánfasor buszmegállónál álló példánya, 2020 február (1)

A platánfasor buszmegállónál álló példánya, 2020 február (1)

Az egykori főutat kísérő két nevezetes platánfasor részlete 2012-2016 (1)

Az egykori főutat kísérő két nevezetes platánfasor részlete 2012-2016 (1)

Az egykori főutat kísérő két nevezetes platánfasor, 2020 június (1)

Az egykori főutat kísérő két nevezetes platánfasor, 2020 június (1)

 

Díszértékük: Dekoratív értékük igazán egységes fasorként mutatkozik meg. Egyenként nézve alakjuk egyáltalán nem mondható szabályosnak. Egyik-másik nevezetes platán ferde állású törzset, illetve felnyurgult, deformált koronát nevelt.

 

 

Forrás: Kevély László – FŐKERT Nonprofit Zrt.: A Margitsziget nevezetes fái 2020

 

Fótok:

(1)    Kevély László