PiramistölgyQuercus robur ’Fastigiata’ (Quercus robur ‘Pyramidalis’)

 

Botanikai leírás: Már az 1800-as évek közepétől ismert, Németországból származik. Magról szaporított, 5-20 méter magas, keskeny, oszlopos koronájú, mereven felálló ágú lombos fa. Ágai gyakran hullámosak. Levele visszás-tojásdad alakú, sötétzöld színű. Lombja ősszel sárgára színeződik. Koronáját alacsony törzsön neveli, gyakran tőtől elágazó.

A bükkfafélék családjára jellemzően a tölgy egylaki fa, vagyis külön vannak hím és női ivarú virágai. A virágok virágtakarója sárgászöld színű lepel. A hím virágzatok barkát alkotnak, amely egy puha tengelyű, lelógó füzérvirágzat. Virágzata 2–4 cm hosszú zöldessárga barka, melyet a fa májusban fejleszt. Termése 5-10 cm-es kocsányon apró makk.

A piramistölgy nagyon változatos megjelenésű tölgyfajta. Fajtaneve ezért is inkább gyűjtőnév. A hazánkban magról szaporított példányai nem kiegyenlített növekedésűek, így eltérő koronaformájú típusok tartoznak ide. Az egyes fák habitusa a tojás alaktól az egészen karcsú jegenyeformáig is változhat.

 

Felhasználása: Az oszlopos tölgy alkalmas szoliter növénynek, facsoportok kialakítására, de út és utcafásításra is kiválóan alkalmas.

 

Megjegyzés: Ezt a fajtát tornyos tölgynek, vagy jegenyetölgynek és oszlopos tölgynek is nevezik.

 

A bemutatott fa:

Helyzete: Rózsakert.

A mai Rózsakert területén az 1900-as évek elején a világhírű rózsakertészet helyezkedett el.  A híres kereskedelmi kertészet és a Roarium fénykora Magyar György nevéhez kötődik, aki 1877–1909-ig volt a sziget kertészeti vezetője. A rózsakertészet helyén található mai rózsakert, az idők folyamán, többszöri átépítetés és bővítés után nyerte el mai formáját.

Dendrológiai értéke: A szigeten több piramistölgyet találhatunk. Közülük több nem megfelelő helyen fejlődik, ezért alakjuk gyakran szabálytalan, deformált.

A feljegyzésekben évtizedekkel ezelőtt, kiemeltek egy példányt, amely az egykori Kertmozi környékén, a mai Bercsek kertben áll. Ez a fa mára már termetesebb nagyságú, alakja jegenye formájú.

A Rózsakertben található az előző fa megjelenési formájától eltérő, két egyedi alakú piramistölgy. Mindkettő szabad állásban növekedhet, ezért lombkoronájuk az évtizedek alatt szabályos formájúvá fejlődhetett. A bemutatott fák külön értéke, hogy fajtán belül, ritkább előfordulású, tojás alakú koronával rendelkeznek. A két fából egyet emeltünk ki.

Állapota:

Díszértéke: Kiemelkedő, szabályos koronaalakjával nagy díszítő érékű fának számít.

Piramistölgy a Rózsakertben, 2017 (1)

Piramistölgy a Rózsakertben, 2017 (1)

Piramistölgy a Rózsakertben, 2020 június (1)

Piramistölgy a Rózsakertben, 2020 június (1)

Forrás: Kevély László – FŐKERT Nonprofit Zrt.: A Margitsziget nevezetes fái 2020

Fótok:

(1)      Kevély László