Kínai tüskéssárgafa – Zanthoxylum simulans

 

Botanikai leírás: A rutafélék családjába tartozik. Kistermetű, maximum 7 m magas, terebélyes koronájú fa, melynek törzse és ágai tüskések. Kérge szürke színű, kúpos. Levelei szárnyaltak, 20 cm-esek, 11 tojásdad, gyéren fogazott levélkéből állnak. Felszínük zöld, többnyire mindkét oldaluk és nyelük is tüskés. Ezek a tüskék 3–6 mm-esek. Apró, 4–5 mm nagyságú, sárga vagy zöld virágai bugákban állnak a hajtás végén, melyek május-júniusban nyílnak. Termése kicsi, kerek, piros kocsányú, ripacsos, erősen aromás, zöld, éretten piros színű. Magjai fényes feketék.

 

A faj érdekességei: Kínából származik, 1896-ban Angliában, a Kew arborétumban mutatták be először.  Szürke törzsének jellegzetes, kúpos kiemelkedései a tüskék elfásodásával alakulnak ki. Levelei aromásak, mivel illóolajtartók találhatók bennük. A nemzetség egyéb fajait (Z. americanum, Z. piperitum) fűszer-, illetve gyógynövényként tartják számon.

A kínai bors termése, 2008 (1)

A kínai bors termése, 2008 (1)

 

Felhasználása: Csak névrokona a borsnak, de a szecsuáni, himalájai konyha kiemelt fűszere. A termését használják húsételekhez, tésztákhoz és levesekhez. Citrusos, savtartalmának köszönhetően elzsibbasztja a nyelvet.

Egyéb elnevezései: Kínai bors, Szecsuáni bors, kínai „tüskés-kőris”.

A kínai bors tüskés ágai, 2008 (1)

A kínai bors tüskés ágai, 2008 (1)

Megjegyzés: Lombfakadását tekintve később kihajtó, melegigényes fa. Száraz homoktalajra is ültethető. Hazánkban a faiskolai termesztésben csak elvétve találkozunk vele.

A bemutatott fa

Helyzete: A Nagyszálló mellett, a Szanatóriumkert (A kertrész felső részen, a lépcső mellett). A Nagyszálló 1873-ban épült. Szanatóriumi célra 1926-ban szárnyépülettel bővítették. Ezért a mellette lévő parkrészt Szanatóriumkertnek hívják.

Dendrológiai értéke:

Botanikai ritkaság. Elvétve látható, különleges kis fa.  Tüskézettsége érdekes.

A szigeten található 8 darab példányból ez a fácska a legidősebb, illetve a legdekoratívabb. A többi egyed 18–33 év közötti életkorú. Meg kell jegyezni, hogy 1989-ben, a Kertészet és Szőlészet című lapban a szigeten élő példányok közül a „Rózsakert tőszomszédságában élő szép példányait” említették meg, és nem az itt bemutatott fácskát. Az előzőek napjainkra alászorulva fejlődnek, eldugottan a különböző örökzöldek között. Emiatt díszítőértékben és egészségi állapotban nem vehetik fel a versenyt az itt bemutatott példánnyal.

Kora: Megközelítőleg 77 év – 2020’

Állapota: Gyökérnyaka kissé sérült. Törzse talajszinttől a koronaalapig repedt. Törzsén néhány kisebb-nagyobb, bekorhadt seb, továbbá vázágain sérülések nyomai figyelhető meg.

Díszértéke: Bizarr megjelenésű, alacsonyan elágazó, kistermetű fa.  Ősszel megjelenő, sokáig díszlő piros termésével, és sárgásvörösre színeződő lombjával is felhívja magára a figyelmünket.

Zanthoxylum simulans a Szanatóriumkertben, 2012 (1)

Zanthoxylum simulans a Szanatóriumkertben, 2012 (1)

A nevezetes kínai tüskéssárgafa, 2020 június (1)

A nevezetes kínai tüskéssárgafa, 2020 június (1)

Forrás: Kevély László – FŐKERT Nonprofit Zrt.: A Margitsziget nevezetes fái 2020

Fótok:

(1) Kevély László