Amerikai ámbrafa Liquidambar styraciflua

Botanikai leírás: Az atlantikus Észak-Amerika ligeterdőiben gyakran uralkodó fafaj. Európában 1688 óta parkokba ültetik. 25 méterre is megnőhet, koronája eleinte még keskeny és kúp alakú, később jóval szélesebb és boltozatos. Törzse kiemelkedő csíkokban parásodik, mélyen barázdált, szürkésbarna, fényes. Ágai gyakran paralécesek. Az ötkaréjú levelek 10-20 cm-esek, ősszel sötét vöröses bíborra, narancssárgára színeződnek. Virágai aprók, sárgászöldek, gömbszerű fejecskét alkotnak. Egylaki. Termése lecsüngő, 3-4 cm-es csomókban érő, apró tok (ikertüsző tokterméságazat), tavaszig a fán marad.

A bemutatott ámbrafa különleges törzse (1)

A bemutatott ámbrafa különleges törzse (1)

Megjegyzés: Szórt állású levelei miatt könnyen megkülönböztethető az átellenes levélállású juharféléktől. A meszes talajra érzékeny.

A faj érdekességei:

Felhasználása: Törzsét megsebezve egy erős illatú, aromás gyanta, az ún. sztorax jelenik meg a seb zárására. A kozmetikai ipar használja illatszerek, kenőcsök készítésénél illatfokozásra. A rágógumi alapanyagát az ámbrafa levegőn besűrűsödő váladékából készítik, ezért a mézgafa, édes mézga elnevezés is gyakori.

Faipari felhasználása: Asztalosáru, bútoralkatrészek, ajtó, építészeti és idomformázott, esztergált termékek, parketta, vasúti talpfa készül belőle. Szaténdiófa néven ismert fájával, felületkezeléssel a közönséges dió fáját pótolják.

Egyéb elnevezései: vörös mézga, szíjácsos mézga, édes mézga.

Az ámbrafa termése (1)

Az ámbrafa termése (1)

A bemutatott fa

Helyzete: Felső-Nagyrét, főúti oldal.

Dendrológiai értéke: Különleges, ritkán telepített fa, melyből mindössze már csak három darab található a Margitszigeten.  Közülük ez a legidősebb és legjobb állapotú. 

Kora: 33 év körüli – 2020’

Állapota: Gyökere a talajfelszín közelében és gyökérnyaka kissé sérült. Törzse és koronája ép.

Díszértéke: Magas díszértékű fa. Csodálatos őszi lombszíneződése változatos, a narancsos árnyalattól egészen a mély bordóig terjedhet. Ősszel, több héten keresztül a Felső Nagyrét egyik legfeltűnőbb színfoltját nyújtó fája.

Liquidambar styraciflua őszi pompája a Felső-Nagyréten, 2011 (1)

Liquidambar styraciflua őszi pompája a Felső-Nagyréten, 2011 (1)

A nevezetes amerikai ámbrafa, 2020 június (1)

A nevezetes amerikai ámbrafa, 2020 június (1)

Forrás: Kevély László – FŐKERT Nonprofit Zrt.: A Margitsziget nevezetes fái 2020

Fótok:

(1) Kevély László