Ernyőkoronájú kocsányos tölgy – Quercus robur ’Umbraculifera’

Botanikai leírás: Ritkán telepített, nagyon lassú növekedésű fafajta. Magassága kivételes esetben elérheti 10 métert is. Gyökérnyakba oltva a talajon elterülő, széles, lapított gömb koronájú, bokorhabitusú tölgy. Koronája sűrű. Levelei nagyon hasonlítanak az alapfaj leveleihez. Termete és formája alapján keverhető a Quercus robur ’Pectinata’ fajtával, de annak levelei mélyen karéjosak, szinte fésűalakúak.

Ernyőkoronájú tölgy az Opera táblában, a Színház felől, 2009 (1)

Ernyőkoronájú tölgy az Opera táblában, a Színház felől, 2009 (1)

A bemutatott fa

Helyzete: Alsó Opera tábla (VI.B). Az Opera-, vagy más néven Színház tábla a közvetlenül mellette elhelyezkedő Margitszigeti Szabadtéri Színpad után kapta a nevét. Az ország egyetlen állandó szabadtéri színpada 1938-ban, a ma 106 éves műemlék Víztorony tövében épült fel.

Dendrológiai értéke, története: Közparkokban meglehetősen ritkán látható kis fa. Ez a bokorhabitusú tölgy a Margitszigeten egyedülálló. Ez a kis fácska egy különleges, „sátoros” koronájú tölgyfajta. Érdekessége, hogy törzse kettéágazva, meglehetősen szétterülő koronát visel, mely a földre is letámaszkodik. Így a fa olyan, mint egy nagy sátor.

A fa pontos neve sokáig ismeretlen volt számunkra. 2012-ben Bercsek Péter kutatómunkája során, külföldi szakirodalmak alapján meghatározta a fa tudományos nevét. Az egykori főkertész még elődétől hallotta, hogy a gyökérnyakba oltott példányt az 1934–38 közötti években, az akkori parkfejlesztés időszakában ültették.

Kora: 83 év körüli – 2020’

Állapota: Gyökérzete ép. Gyökérnyaka enyhén sérült. Törzse ép. Koronaalapja, illetve egyik-másik vázága kisebb mértékben sérült és korhadt. Hajtásai egyes években a földre fekszenek. Leveleit a tölgyekre jellemző gombabetegség – lisztharmat időnként megfertőzi.

Díszértéke: Bizarr formájú, különleges megjelenésű fa.

A nevezetes fa, a főúti sétány felől, 2017 nyarán (1)

A nevezetes fa, a főúti sétány felől,
2017 nyarán (1)

A különleges alakú tölgy télen, a Szabadtéri Színház felől, 2012 (1)

A különleges alakú tölgy télen, a Szabadtéri Színház felől, 2012 (1)

A nevezetes ernyőkoronájú tölgy, 2020 június (1)

A nevezetes ernyőkoronájú tölgy, 2020 június (1)

Forrás: Kevély László – FŐKERT Nonprofit Zrt.: A Margitsziget nevezetes fái 2020

Fótok:

(1) Kevély László