Egyéb, Hírek, kiemelt

Megnyílt az Egyetemisták Parkja Újbudán

A felújított Egyetemisták Parkját 2020. június 29-én adták át és avatták fel Újbudán, így a sportolni és kikapcsolódni vágyók már használatba is vehetik. A fejlesztés, amelynek tervezője és kivitelezője a FŐKERT Nonprofit Zrt., a „Budapest 2019 – Európa sport fővárosa” program keretében valósulhatott meg.

Az átadón beszédet mondott Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes asszony, aki a sport közösség-és reményteremtő jelentőségét hangsúlyozta. Sokak számára a sport a kiemelkedés egyetlen lehetősége, ezért is örömteli, hogy Budapest számos parkját a környezettudatosság és a fizikai aktivitás, az egészséges életmód fontosságát hirdetve újíthatta fel, köztük két újbudait is.

Zakar András, a FŐKERT Nonprofit Zrt vezérigazgatója ünnepi beszédében a projekt részleteit ismertette: a park funkciói legfőképpen a fiatalok, egyetemisták igényeit szolgálják ki, ahol megtalálható egy gumiburkolatú multifunkcionális sportpálya, football-és kosárlabda pálya, teqball és ping-pong asztal, valamint egy street workout pálya is. A fiatalok kérésének eleget téve az itt elhelyezett okos oszlop 50 méteres sugarú körben teszi lehetővé az ingyenes WIFI használatot, a zárható szekrényekkel rendelkező, USB-töltős pad pedig a sportolók kényelmét szolgálja. A közösségi tér mentén elhelyezett DJ-pult egy olyan különleges szolgáltatás, szórakozási lehetőség, amely Budapesten egyedülállóként tovább növeli a park vonzerejét.

Bakai-Nagy Zita, Újbuda alpolgármester asszonya az avatón megemlékezett a nemrég elhunyt Bálint György kertészről, aki hosszú munkássága során a fák szeretetét hangoztatta és terjesztette a fiatalok körében. „Aki fát ültet az bízik a jövőben”. Egy 2009-es videóban Bálint gazda arról beszélt, hogy milyen értékes az itteni zöld terület, remélve, hogy nemsokára egy modern parkot vehet használatba a fiatalság. Az Egyetemisták parkján naponta átvonuló több ezer diák számára teremtett itt a Főváros és a Főkert színvonalas, pihenésre, beszélgetésre, sportolásra alkalmas helyet.

A park felújítása már régóta esedékes volt, ennek keretében közvilágítás hálózat és egy automata illemhely is kiépítésre került.

A terület növényállományi adottsága kiemelkedő, az idős faállománya jelentős, egyedi hangulatot és árnyas pihenőhelyeket biztosít a parklátogatók számára.

A biodiverz virágágyakban a hazai ökológiai viszonyokat jól toleráló díszfüvek és évelők kaptak helyet.

A kivágott balesetveszélyes állapotú fák cseréjeképpen összesen 24 db parkfát ültettünk el.  (a fejlesztési területen 16 db, a park teljes területén 8 db)Az ültetésre kerülő fák városi körülményeket jól toleráló fafajok, úgy, mint juharok, égerek, hársak, körték és kőrisek közül kerültek ki.

A területen hagyományos öntözőhálózat kiépítése történt meg, így a növényállomány öntözése kerti csapról történik.A helyszínen – a fejlesztés közvetlen környezetében – közel 1600 m2-en gyepesítés is történt.

Az avató ünnepség alkalmat adott az Újbuda Önkormányzata által alapított kitüntetések átadására, amely során „Újbuda kiváló edzője” elismerő oklevelet vehetett át Gyeőry Zsuzsanna nevelő edző és Könczey Zsolt felkészítő edző. „Újbuda kiváló sportolója” díjban részesült Kisbán Zsófia és Tóth Orsolya. Újbuda Önkormányzat Képviselő-testületének döntése értelmében a HUMUSZ Szövetség a környezettudatos közösségépítés és szemléletformálás területén évek óta végzett kimagasló munkája elismeréseként „Újbuda környezetének védelméért” elismerő címet kapta.

A parkátadón a megjelenteket Gyeőry Zsuzsanna tanítványainak zenés kosárlabda bemutatója szórakozatta.

Megosztás

Tulajdonos