Hírek

Megtisztul a Tétényi-fennsík

 

A Budapesti Közművek divízióinak összefogásával megtisztul a Tétényi-fennsík

Évtizedes, örökölt adósságot rendez együttműködésben a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti, valamint FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója. A budapesti közműtársaság szakemberei a XXII. kerületi Tétényi-fennsík területét az évtizedekkel ezelőtt a környezeti és fenntarthatósági szempontok mellőzésével lebontott katonai célú épületek törmelékeitől szabadítják meg, és adják vissza az őshonos növényvilágnak a fennsíkot.

A Tétényi-fennsíkon két nagyobb területen, összesen kb. 2700 m3 (több mint 4100 tonna) illegálisan lerakott építési törmelék gyűlt össze. Ennek felszámolásában a BKM Nonprofit Zrt. divíziói együtt vesznek részt. A törmelék összegyűjtését nehezítette, hogy sűrű növényzet (kisebb fák, cserjék és gyep) nőtte be az évek során. Ezek jelentős része ún. tájidegen, hazánkban nem honos növényfaj volt, melyek jelenléte veszélyeztette az itteni értékes flórát és faunát. A feladat összetettségét tovább növelte, hogy a munka csak a téli időszakban, a talaj fagyott állapota esetén volt megkezdhető. Csak így lehetett biztonságosan mozogni a munkagépekkel, ellenkező esetben nemcsak a speciális, nagy értékű, nehéz járművek akadhattak volna el a kedvezőtlen talajviszonyok miatt, de a természetvédelmi területben is komoly taposási károk keletkeztek volna, ha vegetációs időszakban történik a kármentesítés.

A FŐKERT kezelésében álló fővárosi védett terület részletes leírása honlapunkon olvasható IDE kattintva.

A BKM Nonprofit Zrt. hivatalos közleménye a takarítási akcióról IDE kattintva olvasható.

A Tétényi-fennsík számos ritka, védett állat- és növényfaj állandó, vagy ideiglenes otthona. Tavaly őszi bejegyzésünkben két ritka vendéget is bemutattunk:

Megosztás

Tulajdonos