Hírek

MEGÚJUL A FIUMEI ÚTI FASOR

 

2021. májusában megkezdjük a Fiumei úti szervízút és a villamospálya közötti szakaszának megújítását.

2018 és 2019 tavaszán már több mint 30 új fát – tövises lepényfákat (Gleditsia triachanthos ‘Skyline’) és vörös tölgyeket (Quercus rubra) – ültettünk az érintett területen. Emellett pedig a szervízúti fasor már meglévő 29 idős fáit is igyekeztünk a szokásos faápolási munkákkal fenntartani, állapotukat javítani, azonban a tavalyi év végére megérett a helyzet a szervezett, komplex beavatkozásra.

A fák állapota szembeötlően rossz volt, így 2020 decemberében megkezdtük a fák állapotának felmérését, mind faápoló, mind zoológus szakemberek bevonásával. A felmérés eredménye huszonhat fehér akác (Robinia pseudoacacia) és egy zöld juhar (Acer negundo) esetében azt mutatta, hogy a faegyedek egészségi állapota olyan mértékben romlott meg, hogy már nem menthetőek meg.  Jelen állapotukban komolyan veszélyeztetik az arra járó gyalogosok és járművek épségét, ezért az egyetlen biztonságos megoldást a fák kivágása jelenti.

A  favizsgálati jegyzőkönyvek az alábbi két linken letölthetőek:

VIII Fiumei út – kivágások_favizsgálati jegyzőkönyvek_I

VIII Fiumei út – kivágások_favizsgálati jegyzőkönyvek_II

A fasor megújulásának következő lépése az őszi ültetés lesz, amikor főleg lepényfákkal, illetve egy szakaszon egy változatos fajösszetételű, biodiverz fasorral fogjuk pótolni a most kivágásra kerülő egyedeket.

Kérjük a kerületi lakosok és az arra járók türelmét és megértését, és reméljük, hogy a megfiatalodott fasor hosszú évtizedeken át szolgálja majd a budapestieket – frissebb levegőt és szebb látványt nyújtva.

FŐKERT

Megosztás

Tulajdonos