Hírek

Minierdő – maxisiker

 

Egy újabb Miyawaki erdőtelepítésről számolhatunk be Nektek! Tulajdonképpen nem is egyről, hanem három minierdőről, melyek a XI. kerületi Andor utcában találhatók, egymás mellett.

Mi is az a Miyawaki-erdő? Ez egy olyan erdőtelepítési forma, amelyet Akira Miyawaki, a közelmúltban elhunyt japán növényökológus dolgozott ki. Lényegét a versengés adja: az erdészeti facsemetéket olyan közel ültetik egymáshoz, hogy a fényért és tápanyagokért való harcban minél gyorsabban próbáljanak növekedni, így az erdő is hamarabb válik „erdőszerűvé”.

A Tabánban 2021 júniusában hoztuk létre az ország első Miyawaki erdejét, és most folytatjuk a sort az Andor utcában! A telepítés sikeréhez nagyon fontos a terület előkészítése, ezért munkatársaink már hetekkel ezelőtt átforgatták a talajt, és kiszedték a rossz minőségű, agyagos, törmelékes földet, hogy a helyébe komposzttal dúsítottat rakjanak. Kis pihenőidő után jöhetett az erdészeti facsemeték beültetése: a Miyawaki-módszer lényege, hogy a fajválasztáskor figyelembe vesszük, hogy milyen őshonos fafajok élnének a területen, ha megmaradt volna az eredeti vegetáció. Ennek megfelelően többek között kocsányos tölgyet, mezei juhart, vadalmát és vadkörtét ültettünk, de fagyal és kecskerágó is került a területre.

Hogy a csemeték minél hamarabb erőre kapjanak, ültetéshez a Danubatól kaptunk MikoMax-ot, ami egy mikorrhiza gomba tartalmú biostimuláns. A mikorrhiza gombák olyan gombafajok, amelyek gombafonalaikkal behálózzák a fák gyökérzetét és segítenek nekik minél több vizet és tápanyagot felvenni, így a fácskák nemcsak gyorsabban tudnak növekedni, de a stressztűrésük és a kártevőkkel szembeni ellenállóképességük is növekszik.

Az ültetés befejeztével a talajt szalmával letakartuk, hogy megelőzzük a gyomosodást, és körbe is kerítettük, hogy nehogy kárt szenvedjenek a még sérülékeny fanövendékek. A telepítést követő második évben reményeink szerint már önfenntartóvá fog válni a terület, addig gondoskodunk a megfelelő vízellátásról és védelemről.

 

FŐKERT

 

Megosztás

Tulajdonos