Hírek

Nádvágás a Feneketlen-tónál

A XI. kerület szívében elhelyezkedő Feneketlen-tó, és a környezetében kialakított közpark kedvelt látogatóhelye a környékbeli lakóknak és a szomszédságában lévő iskolák diákjainak. Maga a névadó tó egy felhagyott agyagbánya vízzel történő feltöltődésével alakult ki. A tó egy lefolyástalan zárvány, vízutánpótlása a természetes csapadék, valamint a feltörő talajvizek. Ennek köszönhetően a vízminőséget jelentősen befolyásolja a vízmagasság és a tóba kerülő szerves anyagok mennyisége. A vízmagasságot nem tudjuk befolyásolni, viszont a tó körüli nádfelületek időszakos vágásával a szerves anyag bemosódás jelentősen csökkenthető.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. kezelésében levő Feneketlen-tó fenntartási feladatai közé tartozik a tó szélét övező nádas visszavágása. Az idén újévtől beköszöntött fagyok miatt, amely várhatóan tartósnak ígérkezik–, a mostanra kialakult jégfelszín lehetővé teszi a munka megkezdését. Ezt a lehetőséget kihasználva a héten letermeljük a nádas egy részét. A levágott nádat összegyűjtve a komposzttelepünkre szállítjuk, ezzel is megelőzve az újabb szerves anyag tóba való bekerülését. A korábbi évek gyakorlata szerint a nádasból két foltot meghagyunk, búvó-, költőhelyet biztosítva ezzel a tó állatainak (teknősbékák, madarak). A vágást követően a belsőbb részekről is eltávolítjuk a szemetet, törmeléket.

Felhívjuk a környékre látogatók figyelmét, hogy a korláton belüli tartózkodás tilalmát a tó befagyott időszakában is vegyék figyelembe.

 

Megosztás

Tulajdonos