Hírek

Nagy platán kisebb koronával: a hosszabb élet kulcsa

Fafodrászainknak kedden dolgos éjszakájuk volt: a Múzeum körúton álló több mint 100 éves platán kiterjedt lombkoronáját kurtították meg a hajnali órákban. A munkára a legkevésbé forgalmas időszakot választottuk, így szakembereink már korahajnalban, 3-kor megkezdték a beavatkozást félpályás útlezárás mellett, és reggel 7-kor letakarítva adták vissza az útpályát a kerékpáros- és autóforgalomnak.

Ezzel az un. statikai helyreállító metszéssel csökkentettük a famatuzsálem amúgyis helyszűkében lévő gyökérzetére ható terhelést, és a hevesebb széllökések sem fognak tudni annyira belekapni a kisebb „vitorlába”, így stabilabb és biztonságosabb lett a fa. Munkatársaink tegnap a gyökérzet kezelésén dolgoztak – eltávolították az elhalt gyökereket és amennyire lehet, megnagyobbították a fahelyet -, majd ezek után szakmai felügyeletünk mellett megkezdődhet egy új, rámpás, könnyített rétegrendes burkolat visszaépítése. Mindezzel biztosítjuk a balesetmentes gyalogosközlekedést, egyúttal körülbelül még 10 évet nyerünk ennek az óriásnak.

Ez a famatuzsálem egyik utolsó mementója annak az időszaknak, kerttörténeti kifejezéssel platán-korszaknak, mikor a platán volt a fasortelepítések legkedveltebb faja. Számos tényező– többek között az egyre terjeszkedő föld alatti közműhálózat és a felbukkanó kártevők – miatt ezek a fák sorra pusztultak ki Budapesten, be kellett látnunk, hogy ez az impozáns faj már nem képes megbirkózni a városi körülményekkel. A kiöregedett, elpusztult platánokat szakmai tapasztalatok alapján olyan fajokkal pótoljuk, amelyek várostűrő képessége, kórokozókkal szembeni ellenállóképessége jobb: például hasonló habitusú, de kisebb helyigényű korai juharral (Acer platanoides ’Cleveland’), vagy az Andrássy úton déli ostorfával (Celtis australis).
Az utolsó hírmondók megőrzéséért pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk, így ennek a Múzeum körúti példánynak a megtartásáért is.

 

 

Megosztás

Tulajdonos