Hírek

Nagyon vad(virágos) lesz ez az év is!

 

Idén is folytatjuk a 2021-ben indított Vadvirágos Budapest programunkat! Felhasználjuk az eddigi tapasztalatokat, lesznek területcserék, valamint új helyszíneket is bevonunk a programba. Ráadásul nagy örömünkre idén a Fővárosi Csatornázási Művek is csatlakozik néhány patakmenti területtel!

2023-ban már 44 helyszínen, összesen 30,4 hektáron lesznek olyan gyepek, amelyeken csak ritkábban, évente 1-2-szer kaszálunk – ezek a vadvirágos rétek, vagy közkeletűbb nevükön méhlegelők. A tavalyi évhez képest 0,6 hektárral növekedett a területük: új helyszíneket jelöltünk ki, emellett olyan részek is vannak, amiket a tavalyi év tapasztalatai alapján lecseréltünk, vagy megszüntettünk. Kivettük a programból például a Gellért-hegyen a Búsuló Juhász feletti domboldalt, ami kedvelt kutyasétáltató hely, és ugyanilyen okból a Népligetben a régi területeket kevésbé frekventált helyekre cseréltük.

A méhlegelők jelentősége abban rejlik, hogy nevükhöz híven táplálékforrást és szaporodóhelyet nyújtanak a globálisan is egyre csökkenő számú, ám annál fontosabb beporzó rovaroknak, valamint hozzájárulnak a városi biodiverzitás növekedéséhez. A ritkább kaszálásnak köszönhetően az itt élő növények eljutnak a magérlelésig és el is tudják szórni azokat, így a következő évben újra magától kivirulhat a rét, és mindeközben az itt élő állatok is menedékre lelhetnek a magasan hagyott „dzsungelben”. Az elmúlt év tapasztalatai azt mutatták, hogy a nem kaszált területek az aszályos időszakot is jobban bírják, bár a rendkívüli szárazsággal szemben nagy csodákat sajnos nem várhatunk, de a magasra növő növényzet jellemzően jobban tartja a nedvességet és zöldebb marad, mint a megkurtított gyepfelület.

A program sikerességét az is mutatja, hogy egészen különleges növények is megtelepedtek itt: például egy fokozottan védett orchideafélénk, a különleges formájú méhbangó (Ophrys apifera), és a budai imola (Centaurea scabiosa subsp. sadleriana) is. De a csodák nem egy nap alatt történnek, az ilyen különlegességek megjelenéséhez, és legfőképp a vadvirágos réteken kiépülő összetett ökológiai rendszer létrejöttéhez idő kell. Az első pár évben ezek a ritkán kaszált gyepek még „gazosnak”, elhanyagoltnak tűnhetnek, de ha türelmesek vagyunk, változatos fajösszetételű, tarka virágos rét lesz a jutalmunk!

Ha a vadvirágos helyszínek teljes listáját böngésznéd, kattints ide: https://bit.ly/vadviragosret2023

Vagy keress rá a BP Fatár alkalmazásban: https://infogardenweb.hu/bpfatar/

Megosztás

Tulajdonos