A Rudas fürdő platánja (I. kerület)

 

A régi korok fényképészei ritkán örökítettek meg Budapesten kifejezetten fákat. Családi képeket, újságcikkek illusztrációit, eseményekről beszámolókat készítettek, vagy szép épületeket fotóztak. Mégis vannak fáink Budapesten, amelyeknek a növekedése szinte csemete koruktól kezdve végig követhető: épp azért, mert a csoportképek, események, szép épületek elő-vagy hátterében ezek is feltűnnek. Ilyen az a gyönyörű platán is, amely a Rudas fürdő oldalában, az Erzsébet híd budai hídfőjének tövében nő: története szinte a kezdetektől dokumentálható az egymást követő korok felvételein.

Arra, hogy mikor ültették, ezek alapján kereshetjük a választ: valószínűleg a XIX. század utolsó évtizedében. Az Erzsébet híd átadásakor már sudár, 15-20 éves egyedként tűnik fel a fényképeken. Méretei alapján is 125-130 év körülire becsülték korát (a 2007-ben, majd 2011-ben készült Fakopp-vizsgálatban).

Miért éppen platánt ültettek akkoriban ide? Abban a korszakban ez volt a „szokásos” faj, amellyel a városokat díszítették: szép példányai zöldellettek Pesten és Budán is (sőt, szerte Európában, a legtöbb metropoliszban). A városnak ezen a részén nagyszabású erdősítés zajlott ekkoriban: az egykori szőlő helyére telepítettek ezernyi facsemetét a Gellért-hegyen. Korábban a meredek sziklák és a Duna közötti keskeny sávban lakóházak is voltak, ám ezeket az 1890-es évekre kisajátította, majd lebontotta a Közmunkatanács. 1896-ra forgalomba állt a Ferenc József (ma Szabadság) híd, és 1898-ban elindult az Erzsébet híd építése is. A két átkelő közti, a hegy immáron megtisztított tövébe egy sétányt terveztek: platánunk e sétaút egyik kiindulópontja lehetett.

A sudár fácska az első képeken a Hungária, Attila és Juventus gyógyforrások hátterében tűnik fel. Itt, a hegy tövében évszázadok, sőt, évezredek óta ismertek voltak különleges meleg vízű gyógyforrások. (Egy részük még manapság is aktív.) Erre alapozva épült meg a Rácz és Rudas (és persze a Gellért) fürdő is. A Rudas épületéhez pedig fürdőpark is dukált – ez ugyanis elengedhetetlen tartozéka volt a korabeli fürdőkultúrának. Valószínűleg ennek kialakításakor plántálták el a facsemetét is. A két világháború közt Buda egyik meghitt kis tereként hívogatta a vendégeket és turistákat. Elegáns lépcsősor is vezetett le ide a régi Erzsébet hídról.

Sajnos a történelem szinte mindent elsodort azután: a II. világháború után súlyos bombázások voltak ezen a részen. Romba dőlt a híd is, a környező házak majd mindegyike. Megsérült a fa is, főleg a korona híd felőli oldala. De túlélte! Hátborzongató látvány látni a korabeli fotókon a romok közt magasodó, megtépázott egyedet, amely tavasszal mégis újra kihajtott. Persze a sebek azért megmaradtak: a fa mai odvasodásainak hátterében valószínűleg éppen ezek a sérülések és szükségszerű visszavágások állnak, ezek korhadtak utóbb be annyira, hogy mára a gyökérzetig ért a romlás. De szép, platánokra jellemző lapított gömb alakú koronája mégis teljesnek mutatkozik.

A világháború után lassan kezdett helyreállni az élet, bár a régi Erzsébet híd torzója még sokáig megmaradt. A fára aztán újabb veszély leselkedett: éppen a híd újjáépítése. Az építkezés során szerencsére a nagy túlélő platánt tiszteletben tartották, és nem lett útjában az újonnan kialakított autós lehajtósávoknak sem (ellentétben társaival, a híd túloldalán). Százéves születésnapján talán csak az egyre jobban növekvő forgalom légszennyezése jelenthetett újabb kihívást a számára. Meg az, hogy a 2000-es évek elején a tövében szórakozóhely működött.

Ma egy rendezett kis parkban áll újra, mellette a fürdő rekonstrukciója, átépítése is befejeződött. A bicikliút a tövében halad el, és továbbra is működik itt a Gellért-hegyi gyógyvizeket árusító kis csarnok. Törzse sajnos meglehetősen odvas (sőt, korábban ebben az odúban valakik tüzet is gyújtottak), kérgébe sokfelé belevéstek az erre járók. Átélt két világháborút, forradalmakat, a hídépítéseket, legalább 4-5 generációnyi fürdővendéget – e szép, hosszú pálya után most már hátralévő évei meg vannak számlálva.

Rudas platán híddal

Rudas platán híddal

Rudas platán közelről

Rudas platán közelről

Szerző: Viczián Zsófia