Jászai Mari téri platán (XIII. kerület)

 

2016-ban először nyert egy budapesti fa az Ökotárs Alapítvány Év Fája versenyén: a Jászai Mari tér egyik szép, idős platánja kapta a legtöbb szavazatot. A vastag törzsű fa 70-80 éves lehet. Valószínűleg 1936-38 körül ültették el, amikor parkosították ezt az akkor még Rudolf trónörökös nevét viselő teret.

Milyen volt akkoriban itt a város? A Margit-híd már nagyon régóta, 1876 óta megvolt. Eltünedeztek innen már a korábbi gyárépületek, raktárak, kémények is, átadva helyüket a nagyváros sok emeletes bérházainak. A Margit-híd pesti hídfőjétől északra például a modern Újlipótvárosnak. A harmincas évek végén élénk kulturális életű polgári negyed volt itt, amelyre mind jobban rávetült a történelem árnyéka. A sarkon, a Pozsonyi út 1-es szám alatt lakott (1936 óta) például a fiatal Radnóti pár… A kis platán alig látszott ki még a park földjéből, amikor a közelben védett házak lettek, sárga csillagot viselő emberek jártak el mellette, majd Budapestet romba döntötték a bombák. A híd is megsemmisült.

Sok fa is áldozatul esett a II. világháborúnak, részben a harci cselekmények – bombázások, csapatmozgás, lőállások kialakítása – következtében, részben pedig azért, mert a városiak tüzelőanyagnak vágták ki őket. De a kis növendék platán ezt is túlélte. A teret 1950-ben átnevezték Jászai Mari térre, a színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. Feltűnik a platán az 1956-os forradalmi fényképeken is, és 1989-ben is vonultak el alatta, mellette a tüntetők. Ez a tér (és főleg az aluljáró) volt a gördeszkások, táncosok találkozó- és gyakorlóhelye a 90-es években.

A parkot a rendszerváltás után rendezték, mi több, a Jászai Mari tér elnyerte „Budapest első számú díszkertje” címet. Az öntözésről automata rendszert gondoskodott: ez is hozzájárult ahhoz, hogy a platán szépen fejlődhetett. A Margit híd felújítása után a hídfő két oldala is megújult. De a fák maradtak: csendes szemtanújaként Újlipótváros életének.

Hányan ülhettek alatta az elmúlt évtizedekben? Vajon figyelte-e növekedését, terebélyesedését Radnóti még hosszú évtizedekig itt lakó özvegye? Vagy Kovács Margit? Vagy Faludy György az ablakból? Vagy Réz Pál? És mindazok a híres vagy éppen kevesek által ismert emberek, akik erre jártak és járnak nap mint nap?

Megszűnt alatta az egykori játszótér, nincs már a parkban homokozó és hinta, még kevésbé űrhajót mintázó fém-mászóka. Vannak viszont szépen lekövezett sétányok és virágágyások, csobogó szökőkút – egyszóval egy talpalatnyi zöld ez a sűrűn beépített Pesten. Az itt lakók számon tartják a platánt: ennek is köszönheti, hogy az Év Fája versenyben közel 3600-an szavaztak rá.

Jászai platán

Jászai platán

Jászai platán

Jászai platán

Szerző: Viczián Zsófia