Budafoki platán (XXII.)

 

A piac a lelke egy településnek: nem csak az áruk, hanem a gondolatok, a hírek és pletykák is itt cserélnek gazdát. Budafokon az emberemlékezet óta ott vásárolnak és találkoznak az emberek, ahol most a néhány éve megújult Szomszédok Piaca épülete áll.

És nő itt egy platán is. Állítólag éppen az előző századfordulón, 1900-ban telepítették. Tulajdonképpen a környezetében minden fiatalabb nála: a szomszédos postapalota 1929 és 1931 közt épült (nem sokkal a városháza után), az evangélikus templom 1935-re lett kész. Amikor a fejlődő és panelokkal benépesülő Budafokra (immáron Budapest 22. kerületére) áruházat terveztek, már terebélyes fa volt. Jurcsik Károly az utóbb Szivárvány Áruházként ismert központot már úgy tervezte, hogy az a fa növekedését ne gátolja: az épületen jól megfigyelhető a törzs mögötti hullámszerű kialakítás.

A platán lombkoronája szépen fejlődött is. Vigyáztak rá a legutóbbi felújításkor is, amikor a piacot és annak környékét rendezték. A „klasszikus” szocialista piacok bódéi, ahol a Szomszédok teleregényből ismert Etus válogatta a paradicsomot, a platán törzse körül voltak. Bizonyára sokan pihentek meg nehéz szatyraikkal az árnyékában. Most az – éppen Etus miatt – Szomszédok Piacának keresztelt árusítóhely messzebb került a fától. Alatta egyelőre csak a díszburkolat látszik, se pad, se más ülőalkalmatosság nincs. Az egykor modern áruházépületben is már egy ideje kínai bolt üzemel.

A platán nagyon jó állapotban van: platán léptékkel még éppen csak középkorúnak nevezhető.  Magassága már elhagyta a 25 métert, koronája terebélyes, törzskörmérete meghaladja a három métert. Szerencsére van helye nőni, afféle városi szoliterfaként jelent a környéken tájékozódási pontot. A környéken vannak platán-társai: a Kossuth utca 70. számmal szemben húzódó füves kis területen egy hasonló, vagy talán még nagyobb és idősebb, Budapesten talán csak a margitszigeti ősplatánhoz fogható egyed. Egy másik platán pedig a Városháza mögött, a panelházak szorításában nő, korban és méretben ez is hasonló. Mindhárom fát 1994-ben helyi védelembe vonták, de sajnos ezt a státuszt 2012-ben megszüntették. Pedig nagyon megérdemelnék.

Budafok piac platán

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budafok piac platán távoli

Budafok piac platán távoli

Budafok piac platán törzs

Budafok piac platán törzs

Szerző: Viczián Zsófia