Szelídgesztenyék (XXII.)

 

Meglehetősen ritka fa Budapesten a szelídgesztenye. Pedig a gesztenye bírná, sőt szeretné az itteni klimatikus viszonyokat, erre tanúság az ország több nagy gesztenyés erdősége (pl. Nagymaros környékén vagy a Mecsekben). Utóbbiak egyébként lehet, hogy még a római kor kései kivadult utódai, a rómaiak ugyanis előszeretettel telepítettek ilyen fákat.

Budafokon azonban több szelídgesztenye is nő: kettő egyenesen a városrész főterén, a Városház téren. (Egy további, korábban szintén védett egyed pedig a Vihar utcában.)

A téren körbenézve számos idős fa egyedet találunk. Promontor, azaz a mai Budafok a 19-20. század fordulóján indult igazán fejlődésnek, összefüggésben Budapest világvárossá válásával.  1901-ben emelkedett rendezett tanácsú várossá, és az adminisztrációs terhek növekedése miatt egyre szűkebbé vált a Kossuth utcában működő községháza épülete. A megoldást két korábbi gyárépület összekötésével érték el: az új, ma is látható Városháza 1929-re készült el.

Az első képeken még kopár térség látszik előtte, de hamarosan a parkosításba is belefogtak. Az 1930-as évekből származhatnak a téren növő idős tölgyek, juharok. Egyes források a szelídgesztenyék melletti oszlopos tölgyet Erzsébet emlékfaként ismerik, Pesti László és Tarjáni Ferenc 2010-es adatgyűjtése pedig egy itt található korai juhart millenniumi emlékfaként jelöl meg.

Néhány év múlva, 1931-re épült fel a postapalota a tér Városházával szemközti oldalán. A két szelídgesztenye ez előtt az épület előtt nő. De valószínűleg fiatalabbak annál: vagy a park 1951-es kialakításakor, vagy Killer István 1975-ös parkkorszerűsítésekor kerültek mai helyükre. A két fa gyakorlatilag egy egységes lombsátort alkot. Alattuk Kis Kovács Gyula alkotása, egy korsós akt áll, a fák árnyékában.

A szelídgesztenyék már túlnőtték az épületet, de valószínűleg inkább kivételes fajuk mint nagyságuk miatt váltak védetté 1994-ben. Bajor Zoltán jegyezte fel róluk azt a megfigyelést, hogy a kelet felé néző szelídgesztenye egyed lombja ősszel mindig hetekkel előbb sárgul meg, mint nyugati társáé. Bár jelenleg már nem védettek, mégis érdemesek lehetnek figyelmünkre.

Budafok Városháza tér szelídgesztenye

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budafok Városháza tér szelídgesztenye 2

Budafok Városháza tér szelídgesztenye 2

Szerző: Viczián Zsófia