Hírek

Növényvédelmi munkálatba kezdünk

 

Nagyszabású növényvédelmi munkálatba kezdünk a tél végén.

Február 22-én megkezdjük a fenntartásunkban lévő fővárosi parkok és fasorok fás szárú növényeinek tél végi lemosópermetezését. Amennyiben az időjárás is engedi, a munkálatokat március 26-ig befejezzük. A permetezéseket alapvetően az éjszakai órákban végezzük, hogy a munkálatok ne zavarják a gyalogos- és a közúti forgalmat.

A fafenntartásért felelős szakembereink több ezer fás szárú növény védelméről gondoskodnak, amelyek között jelenleg a kőris, a japánakác, a juhar, az ostorfa, az akác, valamint a hárs a leggyakrabban előforduló fafaj.

Miért szükséges a lemosó permetezés?

A fás részeken, kéregrepedésekben kártevők – takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabóca – is áttelelnek. A kártevők felszaporodása a fák egészségi állapotának leromlásához vezet. Éppen ezért még rügyfakadás előtt növényvédőszer alkalmazásával igyekszünk megakadályozni ezt a folyamatot.

Milyen hatással van ez a permet a környezetre?

A permetezésre környezetbarát, paraffinolaj hatóanyagú növényvédő szert alkalmazunk, amely a paraffinolaj-tartalmánál fogva fullasztja meg a kártevőket. Mivel nagyobb mennyiséget kell alkalmazni ahhoz, hogy a szer a kártevőket vastagon befedje, a leggondosabb munkavégzés közben is előfordulhat, hogy a szer a parkoló autókra hullik. Azonban a permetező szer az autóban semmilyen kárt nem okoz és az első autómosáskor – plusz költséget nem okozva – eltávolítható, könnyűszerrel lemosható.

Fontos megjegyezni, hogy a télvégi lemosó permetezés csak az áttelelő károsítók ellen hatásos, a vegetációs időszakban megjelenő vagy felszaporodó kórokozók és kártevők ellen további növényvédelmi intézkedéseket kell bevetnünk.

A lemosó permetezés 2021. évi ütemterve itt található

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

Tulajdonos