Hírek

Plüssmadarak a Merzsén

 

Bár az énekesmadarak már az első költésükön túl vannak, néhány ragadozómadár még csak most kezdi a fiókanevelést.

Az elmúlt héten a Merzse-mocsár Természetvédelmi Terület környékén lévő odúk ellenőrzésekor a fokozottan védett füleskuvik (Otus scops) 4 pelyhes plüssállatra emlékeztető fiókáját találták meg munkatársaink. A kicsiknek is erős csőrük van és veszélyesen karmos lábuk, ezért nem érdemes babusgatni őket, de az MME  Magyar Madártani Egyesület és a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat szakembereivel őket és még 3 felnőtt madarat is sikerült gyűrűvel ellátnunk. Ez a bagolyfaj hazánkban az egyetlen, amely a telet Afrikában tölti, április végén viszont visszatér, és május környékén rakja le 3-6 tojását.

Úgy tűnik, a vörösvércsék (Falco tinnunculus) is szívesen költenek a Merzse környékén lévő madárládákban, ezúttal két fészekaljat is találtunk összesen 10 fiókával. Mindegyik kapott madárgyűrűt, majd visszahelyeztük őket a fészekbe. Az egyik vércseláda melletti elhagyott szarkafészekben meglepetésünkre egy másik bagolyfaj, az erdei fülesbagoly (Asio otus) fiókáira leltünk, de ők menekülőre fogták, így csak kettejüket sikerült meggyűrűznünk.

A madarászkollégákkal még visszatérünk a területre, mert több búbosbanka (Upupa epops) fészekaljat találtunk, ahol még csak tojások voltak– reméljük egy gyűrűzés erejéig elcsípjük az újabb bankagenerációt.

 

FŐKERT

Megosztás

Tulajdonos