A közösségi tervezés folyamat lezárult, köszönjük minden kedves résztvevőnek, aki hozzájárult a véleményével!

Ha szeretnél Te is részt venni a Római parti zöldfelületek fejlesztési folyamatában, nincs más dolgod, mint kitölteni az online kérdőívünket és eljönni 2019. augusztus 23-án vagy 24-én a Külker Evezős Klubban, ahol workshop keretében alakítjuk ki a közös koncepciókat.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából közösségi tervezés keretében kívánja javítani a Római part Aelia Sabina köztől Őrtorony utcáig tartó partszakasz zöldfelületeinek minőségét. Az érintett terület az utolsó természetes fővárosi dunapartok egyike, ezért az elképzelt fejlesztések a természeti értékek és hangulat megőrzése mellett szolgálják a lakossági igényeket.

Az augusztus folyamán lezajló közösségi tervezés célja, hogy minél közelebb hozzuk egymáshoz a különböző elvárásokkal rendelkező használókat, illetve, hogy kialakítsuk azt az egészséges egyensúlyt, melyben mindenki megtalálja a számára fontos és elvárt zöldfelületi funkciót, s mely tájépítészeti, zöldterület-fenntartói szemmel is elfogadható, úgy, hogy az elkészült munka tényleg a helyiek hasznát szolgálja.

Meglátásunk szerint a közösségi tervezés akkor lehet igazán sikeres, ha minél szélesebb körből kapunk visszajelzéseket az igényekről, s ha az egyes területek funkcióit, kialakítását illetően konszenzusra jutunk. Ennek érdekében a közösségi tervezés három fő folyamatból áll össze:

 • online adatgyűjtés kérdőív segítségével

 • személyes adatgyűjtés a helyszínen (augusztus 15-16-17-én, 16:00-20:00 között a Két Rombusz előtti zöldterületen)

 • workshop a Római parton tájépítészekkel (augusztus 23 16:00-20:00 között, valamint 24-én 10:00-13:30 között a Külker Evezős Klubban)

Minden kijelölt akcióterületen elvégzésre kerülnek az alábbi minőségjavító munkálatok:

 • a fejlesztési területeken és közvetlen környezetükben a faállomány kezelése, esetleges balesetveszély megszüntetése

 • a sétány és a Duna vizuális összekötése a növényállomány rendezésével

 • a legkritikusabb területen burkolatjavítás

FEJLESZTÉSI JAVASLAT

A FŐKERT szakemberei az eddigi használói szokásokat, elhelyezkedést, meglévő növényállományt figyelembe véve kialakítottak egy javasolt fejlesztési irányt, melyben az egyes zöldfelületek fő funkciójára teszünk javaslatot. Ezeket a javaslatokat láthatod a galériában, az összefoglaló térképen, illetve ezeket szerepeltetjük az egyes akcióterületek megnevezésében is. 

Akcióterületekre bontva az alábbi fő funkciókat javasolja a FŐKERT:

 1. akcióterület – Pihenőterület kialakítása

 2. akcióterület – Pihenőterület kialakítása

 3. akcióterület – Pihenőterület kialakítása

 4. akcióterület – Játszótér kialakítása

 5. akcióterület – Pihenőterület kialakítása

 6. akcióterület – Kerékpáros pihenő kialakítása

 7. akcióterület – Játszótér bővítése és pihenőterület bővítése

PLAKÁTOK

A közösségi tervezés folyamat lezárult, köszönjük minden kedves résztvevőnek, aki hozzájárult a véleményével!