Fasor-rekonstrukció a Semmelweis utcában

A Semmelweis utcában található idős fasor fáinak egészségi állapota a kedvezőtlen városi környezet miatt az elmúlt évtizedben erőteljesen leromlott. Elsősorban az utca kedvezőtlen benapozottságának köszönhetően a fák a növekedésük során fokozatosan megdőltek. Súlypontjuk veszélyesen kitolódott, így már néhány évvel ezelőtt drasztikusan vissza kellett gallyazni azokat annak érdekében, hogy minél tovább állományban tarthatóak maradjanak.

A Semmelweis utca évek során elöregedett, egyre több betegséggel és sérüléssel bíró fáinak további gallyazással, illetve faápolási munkával való megtartása mára azonban már nem indokolt. A fák leromlott egészségi állapotából kifolyólag célszerű a teljes fasor-rekonstrukció végrehajtása, mely mind esztétikailag, mind a lakosság és a járművek balesetvédelme érdekében a legmegnyugtatóbb megoldást jelenti.

Idén ünnepeljük Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóját, amelyre tekintettel a méltó megemlékezés végett a 2018-as esztendőt Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánították. A Semmelweis emlékévben az utca teljes rekonstrukciója fog megtörténni, melynek ésszerűen részét fogja képezni a jelenleg leromlott állapotú fasor teljes cseréje.

Fontos hangsúlyozni, hogy a jelenlegi fasor egyedeinek biológiai értéke a legkörültekintőbb kertészeti beavatkozások ellenére sem fog növekedni, ezzel ellentétben az újonnan telepített fák mind biológiai értékükben, mind megjelenésükben hamar túl fogják teljesíteni a fasor jelenleg meglévő, beteg egyedeit.

A „10 000 új fát Budapestre!”  faültetési program keretén belül „korai juhar” (Acer platanoides ’Cleveland’) fák kiültetésével új fasort alakítunk ki a Semmelweis utcában, hozzájárulva az utca teljes megújításához. A korai juhar tekintélyes megjelenésű, középmagas, városi körülményeket is jól tűrő, lombhullató fa, melyet kedvező tulajdonságainak köszönhetően rendszeresen ültetnek utcasorfának.

Az utca két végén dézsákban kihelyeztünk két fát, így Önök is megtekinthetik, milyen fákat fogunk ültetni a megújuló Semmelweis utcában.

 

Letöltések:

Dendrológiai szakvélemény

Főkert nZrt. – Semmelweis utcai favizsgálat eredménye 2014. október