Hírek, kiemelt

Szabadság téri padok – helyreigazítás

Kedves Parklátogatók!

Az elmúlt hetekben a Főkert Nonprofit Zrt. kezelésében álló parkot és annak nagyobb fáit vetési varjak (Corvus frugilegus) kezdték el rendszeresen látogatni. A védett madarak jelentősebb számban csupán az október közepétől február második feléig tartó időszakban tartózkodnak a fővárosban, költőfajként már több mint két évtizede eltűntek Budapestről. A vetési varjú állománya a 1960-as évektől kezdve folyamatos csökkenést mutat, az akkor ismert közel 300.000 páros állomány drasztikusan lecsökkent, jelenleg nem több 70.000 párnál. A kisebb-nagyobb telepekben költő faj számos fészket nem építő védett és fokozottan védett ragadozó madárfajunk számára teszi lehetővé az utódnevelést, amelyek a már nem használt varjúfészkekben telepednek meg. Ilyen többek között a kabasólyom (Falco subbuteo), a kékvércse (Falco vespertinus) és a 2020-as év madara az erdei fülesbagoly (Asio otus).
A jelenleg parkot látogató vetési varjak nem költenek hazánkban, az ilyenkor itt lévő állomány tőlünk északabbra és északkeletebre költ, melyek a Kárpát-medencét választják telelőhelyül.
A védett madarak bár ideiglenesen kellemetlenséget okoznak ürülékükkel, melyek a nagyobb csapatok után rendszeresen feltűnnek a park növényzetén és az utcabútorokon, de ez az állapot ideiglenesen van csak jelen. A madarak korán kezdenek költésbe ezért a nappalok hosszabbodásával és az idő enyhülésével egy időben, általában már február közepén-második felében visszaindulnak költőhelyükre, Skandináviába és Fehéroroszország területére. Ezzel egy időben a jelenleg fennálló áldatlan állapot is meg fog szűnni, az addig hátra lévő néhány hétig még szeretnénk kérni türelmüket.
Társaságunk mérlegelte a varjak riasztásának lehetőségét is, de egyrészt ezt csak akusztikus eszközökkel lehetne megoldani, ami a helyi lakosságot érthető módon nagyon zavarná, másrészt a tapasztalatok alapján kétes eredményességű, ugyanis a varjak igen alkalmazkodóképes madarak, így a riasztó hangokat hamar megszoknák és felfognák, hogy azok nincsenek tényleges veszéllyel rájuk.
Riasztásuk védettségük okán hatósági engedélyhez kötött, mely lakott területek esetében az emberi életminőség biztosítása végett általában nem kiadható.
Mindezek ismeretében tisztelettel kérnénk minden Parklátogatót, hogy legyenek türelemmel e védett madarak elvonulásáig és adjunk nekik lehetőséget, hogy feltölthessék tartalékaikat a hosszú út előtt.
Addig is, a tér fenntartásunk alá eső területeiről munkatársaink február első hetében ideiglenesen begyűjtik az ürülékkel rendszeresen beszennyeződő utcabútorokat.
A padok eltávolításáig azokat továbbra is rendszeresen takarítjuk, és a madarak elvonultát követően azonnal visszahelyezünk!

Köszönettel:
A Főkert Nonprofit Zrt. munkatársai

 

Helyreigazítás

A megküldött észrevételekre reagálva társaságunk megkérte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereit, hogy vizsgálják meg a helyszínt és nyilatkozzanak arról, hogy pontosan milyen fajú varjak okozzák a problémát a Szabadság téren. A megfigyelések alapján bebizonyosodott, hogy valóban dolmányos varjakról van szó, melyek ideiglenes éjszakázóhelyként használják jelenleg a teret.

A tényeken azonban nem változtat, hogy a hazánkban előforduló vetési és dolmányos varjak egyaránt éjszakázóhelyeket használnak a téli időszakban ahol csoportosan gyülekeznek és innen repülnek ki a reggeli órákban, hogy táplálékot szerezzenek maguknak. Ez az ideiglenesen kialakuló, csoportos viselkedési forma mindkét fajra igaz, vagyis a vetési varjakhoz hasonlóan a dolmányosok is csak a költési szezon kezdetéig használják ezeket a tradicionális pihenőhelyeket, a fészkelési időszak kezdetekor a madarak párokra válva elhagyják a területet és legfeljebb csak 1-2 pár marad a téren, akik költésbe kezdenek a nagy lombú fák valamelyikén. Ennyi madár pedig már nem fog feltűnő gondot okozni az ürülékükkel (A Szabadság téren már nagyon régóta költ néhány dolmányos varjú pár). A dolmányos varjú valóban nem védett madár, de lakott területen belül a kilövésük sem etikailag, sem a lakott területekre vonatkozó vadászati korlátozások okán, sem pedig a lakosságot zavaró hanghatások következtében nem támogatott a Főkert Nonprofit Zrt. részéről csakúgy mint a fák csonkolása, ami bár megakadályozná a madarak csoportos esti behúzását a térre, de az érintett fák épségét fontosabbnak tartjuk a varjak elüldözésénél. A varjak a város élővilágának részét képezik legtöbbször fel sem tűnik a jelenlétük, bár tény, hogy a kialakult helyzet a parkban jelenleg valóban zavaró.

A városban egyébként igen sok dolmányos varjú él, néhány példány kilövése nem oldaná meg a gondot, elmenni ugyanis ettől nem fognak a tapasztalatok szerint, sőt, a hiányzó példányok hamar „pótlódnának” más helyről átjövő egyedekkel.

A fentebb már említett költési időszak a varjaknak – dolmányosoknál és vetésieknél egyaránt – korán kezdődik, február végén-március elején már a fészkeket tatarozzák, vagyis ekkor a téli gyülekezőhelyek a legtöbbször megszűnnek. Ha kicsit tovább fennmaradnak, az csak az elhúzódó téli időjárás miatt lehet, de az enyhülés mindig szétoszlatja a csapatokat és minden pár visszatér a fészkéhez, ami körül fajtársakat már nem tűrnek meg így a viselkedésbeli sajátosságok miatt nagyobb csoportosulások hamarosan megszűnnek.

Más madárfaj pedig nem fog nagyobb csoportokat alkotni február után a téren, ahogy többen is utaltak rá, mivel a varjak ekkora számban minden más fajnak lehetetlenné teszik a nagyobb létszámú megjelenést a téren, ráadásul a költési időszak kezdetekor minden más faj is párokra oszolva folytatja életét, így tavasztól ez a jelenség egyszerűen eltűnik a városban előforduló madarak életéből.

Munkatársaink természetesen ahogy tudnak, gondoskodnak a padok visszahelyezéséről és ezt követően is folyamatosan figyelni fogják a madarak mozgását a téren. Ha a költési időt követően, vagy a következő télen ismét felbukkannának a dolmányos varjak nagyobb csapatokban, szakemberekkel konzultálva kidolgozunk egy olyan riasztási rendszert, ami megelőzi a téli éjszakázóhely újbóli kialakulását. A mostani tél végi időszakban azonban a stabilan beálló varjúállományra ez már nem hatna kellő mértékben, ugyanakkora költési időszak kezdetének küszöbön állása miatt ez az áldatlan állapot pár héten belül meg is szűnik.

Addig is szeretnénk a Kedves Parklátogatók türelmét kérni és addig is javasoljuk a tér nem érintett részén megtalálható padok igénybe vételét.

Megosztás

Tulajdonos