TABÁNI SZABADIDŐPARK

A tervezési terület a Tabán park területén található, a Krisztina körút – Kereszt utca – Naphegy utca ölelésében, a jellegzetes tabáni lejtőn. 

A fejlesztett terület három részre tagolódik: az alsó rész a meglévő, aszfaltburkolatos sportpályának a környezete, a nagy tabáni rét szomszédságában. A felső tervezési terület a meglévő két játszótér és környezete, amely a Naphegy utca alatt található. Továbbá a parkon belül északabbra a régi fitnesz pálya területe került megújításra.

A terület kertészeti kialakításának célja volt, hogy a park természetes hatású, a zöldfelületek fenntartása költségkímélő legyen. Emellett a terület esztétikai értékének növelése is hangsúlyos cél volt, így a parkstruktúrát követő, a parki utakat szegélyező, körül ölelő cserje és évelő növényágyások kerültek kialakításra. Az évelő ágyásokba különböző hagymások is kiültetésre kerültek a tavaszi ágyáskép fokozására, színesítésére.

SPORTTERÜLET
A Kereszt utca menti, meglévő sportpálya környezetében a sportfunkciók bővítése tervezett.
A sportpálya megújult: öntött gumiburkolattal és új sportkerítéssel bővült. A tereprendezési feladatok elvégzése után az aszfaltburkolatra egy öntött gumiburkolat került, a meglévő eszközöket grundkapu-szettek váltották fel, így a pályán egyszerre lehet kosárlabdázni és focizni. A pálya kifutó részén kapott helyet egy öltözőszekrényes pad is, mely okos-eszközként működik. A multifunkciós sportpálya mellett egy stabilizált szórt burkolattal ellátott kerékpáros pihenőpont került kialakításra, kerékpár szervizpont létesítésével. Mindkét területet szolgálja egy automatizált, önkiszolgáló illemhely és mellette az ivókút. A teresedés akadálymentesen, illetve a terepviszonyokból adódóan elfogyó lépcsőn keresztül közelíthető meg. Két ’L’ alakú támla nélküli pad került a teresedés központjába. Erre a részre okos oszlop is bekerül, amely a park nyugati felét látja el wifi-jellel, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt.
A Kereszt utcában megmaradt az ivókút. A területen a meglévő aszfaltburkolatú gyalogos sétány felújításra került, apróbb nyomvonal korrekcióval. A sétányok mentén támlás padok és hulladékgyűjtők kerültek elhelyezésre.
A terület közvilágítással bővült, amely a tabáni hálózat első lépéseként került kialakításra.
A fejlesztés tartalmazza a zöldfelület felújítását is, többszintes növényállomány ültetését. A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket évelőkkel, cserjékkel gazdagított növényfelületek váltották fel.

JÁTÉKTERÜLET
A tervezett játszótér-együttes a meglévő játszóterületek helyén alakult ki. A teljes játszóterületet a sziklás formavilág fogja össze, a tört síkokkal keletkezett részűfelületek a meglévő terepadottságokra épülnek. A rézsűk is játékterekké alakultak, csúszdákkal, tereplépcsőkkel, kapaszkodókkal ellátva. A vízszintes játéktér teljes felülete gumiburkolattal ellátott, rajta két hintaállvány került telepítésre. A fenti téren, az aszfaltút mentén sziklaszerű dombok épültek, ahol hangszerek is helyet kaptak.
A legkisebb korosztály számára tervezett legfelső játszótér a meglévő támfal tetején lévő, vízszintes területen és ahhoz kapcsolódóan a meglévő rézsűre illeszkedő, gumival burkolt terepen helyezkedik el. Itt kisebb szintkülönbséget áthidaló terepcsúszdák, játékvár, rugós eszközök és homokozó kapott helyet. A homokozó szegélye gumiburkolat, helyenként gumival burkolt sziklaszerű-kibújással. A homokozóban homokozóvár és egy különleges árokásó került kihelyezésre. A játéktér szélén támlás padok kerültek kihelyezésre. A játszóterek látogatóit a fenti részen szintén egy automatizált, pelenkázóval ellátott önkiszolgáló illemhely szolgálja ki.
A sétány egy része átépítésre került, a babakocsival való könnyebb megközelítés miatt az egyik lépcsőkar helyén rámpa, valamint további négy lépcsőkar 1 méter széles szakaszán további rámpák kerültek kiépítésre a lépcsőfokok helyén.
A beruházás részeként a játéktereket összekötő sétány mentén közvilágítás került kiépítésre. A fejlesztés tartalmazza a zöldfelület felújítását is, többszintes növényállománnyal. A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket évelőkkel, cserjékkel gazdagított növényágyások váltották fel, így a park természethez kapcsolódása is megvalósult.

FITNESZTERÜLET
A tervezett fitnesztér a meglévő fitnesztér korszerűsítése, környezetének rendezéséből tevődött össze. A meglévő eszközök elbontása után korszerű, saját súlyos eszközrendszer került telepítésre, ütéscsillapító gumiburkolattal, az esési magasságoknak megfelelő rétegrendben. A gumiburkolatban került elhelyezésre egy trambulin is. A terület környezete is megújult, a fák életterének biztosítása és a balesetveszélyes burkolatok rendezése mellett új utcabútorok kerültek telepítésre. A megfelelő termőközeggel kialakított évelősávok és gyepfelület került telepítésre.