Köszönjük, hogy kitöltötték kérdőívünket!

A beérkezett igények kiértékelését megkezdte Társaságunk, melyből az elkészült összefoglaló anyagot hamarosan közzétesszük honlapunkon.

TABÁNI SZABADIDŐPARK

A tervezési terület a Tabán park területén található, a Krisztina körút – Kereszt utca – Naphegy utca ölelésében, a jellegzetes tabáni lejtőn. 

A terület két részre tagolódik: az alsó rész a meglévő, aszfaltburkolatos sportpálya környezete, a nagy tabáni rét szomszédságában. A felső tervezési terület a meglévő két játszótér és környezete a Naphegy utca alatt található. 

A tabáni lejtő tetején lévő két játszótér kisebb gyermekeknek épült, melyek jelenleg nem felelnek meg a terület jelentőségének, használati igényeinek, így teljes áttervezésük javasolt. 

A területre 2019. januárjában részletes fafelmérés készült, mely alapján megállapítható, hogy a faállomány állapota nem megfelelő, így kiírásra kerültek a szükséges faápolási és egészségügyi fakivágási intézkedések. A cserjeállomány nem jelentős, az elvadult, erősen elöregedett állomány lecserélése javasolt.

A terület kertészeti kialakításának célja, hogy a park természetes hatású, a zöldfelületek fenntartása költségkímélő legyen. Emellett a terület esztétikai értékének növelése hangsúlyos cél, így a parkstruktúrát követő, a parki utakat szegélyező, körül ölelő cserje és évelő növényágyások kerülnek kialakításra. Az évelő ágyásokba különböző hagymások is kiültetésre kerülnek a tavaszi ágyáskép fokozására, színesítésére. 

TERVLAPOK

Látványterv:

SPORTTERÜLET: 

A Kereszt utca menti, meglévő sportpálya környezetében a sportfunkciók bővítésére kerül sor. 

A jelenleg megoldatlan tereprendezési feladatok elvégzése után az aszfaltburkolatra egy öntött gumiburkolat kerül, a meglévő eszközöket grundkapu-szettek váltják fel, így a pályán egyszerre lehet majd kosárlabdázni és focizni is. A multifunkciós sportpálya mellett egy kültéri edzőpark kerül kihelyezésre a szabadban sportolni vágyók számára. A saját-súlyos eszközök ütéscsillapító, öntött gumiburkolatú pályára kerülnek kihelyezésre, valamint helyet kap egy öltözőszekrényes pad is, mely okos-eszközként működik. 

A multifunkciós sportpálya mellett kiépítésre kerül egy teljesen automatizált, önkiszolgáló illemhely is, pelenkázóval, mely a Tabán összes parkhasználóját szolgálja. 

A sporttéren megmarad az ivókút, valamint kihelyezésre kerül egy okos oszlop, amely a park nyugati felét látja el wifi-jellel, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt. 

A területen a meglévő aszfaltburkolatú gyalogos sétány átépítésre kerül, nyomvonalváltozással, optimalizálással, emellett a meglévő teniszpálya irányából új gyalogos tengely épül ki. A sétányok mentén támlás padok és hulladékgyűjtők elhelyezésére is sor kerül, valamint kiépítésre kerül a közvilágítás is. 

A fejlesztés tartalmazza a zöldfelület felújítását is, többszintes növényállomány ültetését. A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket évelőkkel, cserjékkel gazdagított növényfelületek váltják fel.

JÁTÉKTERÜLET: 

A tervezett játszótér-együttes a meglévő játszóterületek helyén, valamint azokat összekötve alakulnak ki. A teljes játszóterületet a sziklás formavilág fogja össze, a tört síkokkal keletkezett rézsűfelületek a meglévő terepadottságokra épülnek. A rézsűk is játékterekké alakulnak, csúszdákkal, tereplépcsőkkel, kapaszkodókkal ellátva. A jelenleg is vízszintes játéktér teljes felülete gumiburkolattal ellátott, rajta két hintaállvány és egy hálós játékrendszer kerül telepítésre, egyedi, kék színben. A fenti téren, az aszfaltút mentén sziklaszerű dombok épülnek, valamint egy játék-színpad is, ahol hangszerek kapnak helyet. 

A tervezett akadálypálya egy változatos tereppel tagolt rendszer, mely különböző ügyességi akadályokat fog össze, legmélyebb pontján egy különleges, 8 m hosszú trambulinnal. 

A legkisebb korosztály számára tervezett legfelső játszótér a meglévő támfal tetején lévő, vízszintes területen és ahhoz kapcsolódóan a meglévő rézsűre illeszkedő, gumival burkolt terepen kerül kialakításra. Itt kisebb szintkülönbséget áthidaló terepcsúszdák, játékvár, rugós eszközök és homokozó kap helyet. A homokozóban homokozóvár és egy különleges árokásó kerül kihelyezésre. A játéktér szélén támlás padok kerülnek kihelyezésre. 

A sétány egy része átépítésre kerül, mely után a babakocsival való megközelítés is biztosítva lesz.

 A beruházás részeként a játéktereket összekötő sétány mentén közvilágítás kerül kiépítésre. 

A fejlesztés tartalmazza a zöldfelület felújítását is, többszintes növényállomány tervezett. A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket évelőkkel, cserjékkel gazdagított növényágyások váltják fel, így a park természethez kapcsolódása is megvalósul.