TABÁNI SZABADIDŐPARK

A tervezési terület a Tabán park területén található, a Krisztina körút – Kereszt utca – Naphegy utca ölelésében, a jellegzetes tabáni lejtőn. 

A terület két részre tagolódik: az alsó rész a meglévő, aszfaltburkolatos sportpálya környezete, a nagy tabáni rét szomszédságában. A felső tervezési terület a meglévő két játszótér és környezete a Naphegy utca alatt található. 

A tabáni lejtő tetején lévő két játszótér kisebb gyermekeknek épült, melyek jelenleg nem felelnek meg a terület jelentőségének, használati igényeinek, így teljes áttervezésük javasolt. 

A területre 2019. januárjában részletes fafelmérés készült, mely alapján megállapítható, hogy a faállomány állapota nem megfelelő, így kiírásra kerültek a szükséges faápolási és egészségügyi fakivágási intézkedések. A cserjeállomány nem jelentős, az elvadult, erősen elöregedett állomány lecserélése javasolt.

A terület kertészeti kialakításának célja, hogy a park természetes hatású, a zöldfelületek fenntartása költségkímélő legyen. Emellett a terület esztétikai értékének növelése hangsúlyos cél, így a parkstruktúrát követő, a parki utakat szegélyező, körül ölelő cserje és évelő növényágyások kerülnek kialakításra. Az évelő ágyásokba különböző hagymások is kiültetésre kerülnek a tavaszi ágyáskép fokozására, színesítésére. 

SPORTTERÜLET 

A Kereszt utca menti, meglévő sportpálya környezetében a sportfunkciók bővítése tervezett.

A sportpálya megújul: öntött gumiburkolattal és új sportkerítéssel bővül. A jelenleg  megoldatlan tereprendezési feladatok elvégzése után az aszfaltburkolatra egy öntött  gumiburkolat kerül, a meglévő eszközöket grundkapu-szettek váltják fel, így a pályán egyszerre lehet kosárlabdázni és focizni. A pálya kifutó részén kap helyet egy öltözőszekrényes pad is, mely okos-eszközként működik. A multifunkciós sportpálya mellett egy stabilizált szórt  burkolattal ellátott kerékpáros pihenőpont kerül kialakításra, kerékpár szervizpont létesítésével. Mindkét területet szolgálja egy automatizált, önkiszolgáló illemhely és mellette az ivókút. A teresedés akadálymentesen, illetve a terepviszonyokból adódóan elfogyó lépcsőn keresztül közelíthető meg. Két ’L’ alakú támla nélküli pad került a teresedés központjába. Erre a részre okos oszlop is bekerül, amely a park nyugati felét látja el wifi-jellel, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt.

A Kereszt utcában megmarad az ivókút. A területen a meglévő aszfaltburkolatú gyalogos sétány felújításra kerül, apróbb nyomvonal korrekcióval. A sétányok mentén támlás padok és
hulladékgyűjtők elhelyezése tervezett.

A terület közvilágítással tervezett, mely a tabáni hálózat első lépéseként kerül kialakításra.

A fejlesztés tartalmazza a zöldfelület felújítását is, többszintes növényállomány ültetését. A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket évelőkkel, cserjékkel gazdagított növényfelületek váltják fel.

 

JÁTÉKTERÜLET

A tervezett játszótér-együttes a meglévő játszóterületek helyén alakul ki. A teljes játszóterületet a sziklás formavilág fogja össze, a tört síkokkal keletkezett részűfelületek a meglévő terepadottságokra épülnek. A rézsűk is játékterekké alakulnak, csúszdákkal, tereplépcsőkkel, kapaszkodókkal ellátva. A jelenleg is vízszintes játéktér teljes felülete gumiburkolattal ellátott, rajta két hintaállvány és egy Corocord, hálós játékrendszer kerül  telepítésre, zöld színben. A fenti téren, az aszfaltút mentén sziklaszerű dombok épülnek, valamint egy játék-színpad is, ahol hangszerek kapnak helyet.

A legkisebb korosztály számára tervezett legfelső játszótér a meglévő támfal tetején lévő, vízszintes területen és ahhoz kapcsolódóan a meglévő rézsűre illeszkedő, gumival burkolt terepen tervezett. Itt kisebb szintkülönbséget áthidaló terepcsúszdák, játékvár, rugós eszközök és homokozó kap helyet. A homokozó szegélye gumiburkolat, helyenként gumival burkolt sziklaszerű-kibújással. A homokozóban homokozóvár és egy különleges árokásó kerül kihelyezésre. A játéktér szélén támlás padok kerülnek kihelyezésre. A játszóterek látogatóit a fenti részen szintén egy automatizált, önkiszolgáló illemhely pelenkázóval szolgálja ki.
A sétány egy része átépítésre kerül, a babakocsival való megközelítés biztosítása miatt egy lépcsőkar helyén rámpa tervezett, valamint további négy lépcsőkar 1 méter széles szakaszán rámpák kerülnek kiépítésre a lépcsőfokok helyén.

A beruházás részeként a játéktereket összekötő sétány mentén közvilágítás kerül kiépítésre. A fejlesztés tartalmazza a zöldfelület felújítását is, többszintes növényállomány tervezett. A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket évelőkkel, cserjékkel gazdagított növényágyások váltják fel, így a park természethez kapcsolódása is megvalósul.

FITNESZTERÜLET

A tervezett fitnesztér a meglévő fitnesztér korszerűsítése, környezetének rendezése. A meglévő eszközök elbontása után korszerű, saját súlyos eszközrendszer kerül telepítésre, ütéscsillapító gumiburkolattal, az esési magasságoknak megfelelő rétegrendben. A gumiburkolatban kerül elhelyezésre egy trambulin is. A terület környezete is megújul, a fák életterének biztosítása és a balesetveszélyes burkolatok rendezése mellett új utcabútorok kerülnek telepítésre. A megfelelő termőközeggel kialakított évelősávok és gyepfelület telepítése tervezett.