EMAS

Társaságunk tulajdonosi kérésre, illetve saját környezeti teljesítményünk folyamatos javítása érdekében az Európai Parlament és a Tanács 1221/2009/EK rendelete – (2009. november 25.) „A szervezeteknek a közösségi környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerben (EMAS) való önkéntes részvételéről…” – szerinti EMAS rendszer kiépítésére és működtetésére is elkötelezte magát 2010-2011. évben.

Mivel szigorú előírásai vannak az EMAS rendszernek, ezért Magyarországon kevés cég tudhatja magáénak. A FŐKERT Nonprofit Zrt. lett az országban az első cég, amelyik parkfenntartóként ezzel a minősítéssel rendelkezik. Példaértékű, hogy a fővárosi zöldfelület fenntartást végző cég a környezetvédelemben élen jár, a FŐKERT Nonprofit Zrt. elsők között kapta meg az EMAS minősítést.

Környezetvédelmi nyilatkozatunkban Társaságunk bemutatása mellett feltüntettünk minden környezeti tényezőt, minden olyan felhasznált vagy keletkező veszélyes anyagot, ami a tevékenységünkhöz hozzátartozik (víz, gáz, áram, szennyvíz, üzemanyag, káros anyag kibocsátás, veszélyes anyagok stb.) számba véve, mennyire terhelik a környezetet.

A nyilatkozatban emellett környezetvédelmi célokat is megfogalmaztunk, pl. az öntözővíz megtakarítás, a növényvédelmi tevékenység vagy a keletkező veszélyes hulladékok csökkentése terén.

Példaként említjük a folyamatosan működő ivókutak átalakítását nyomógombosra, az öntözőhálózatok felújítását ott, ahol nagyobb csőtörések voltak, takarékos automata öntözőhálózatok kialakítását, a környezetet kevésbé terhelő vegyszerek használatát a növényvédelmi tevékenység során, vagy a gépek üzemeltetéséhez szükséges kenőanyagok és olajok göngyölegeinek csökkentését, de ide tartozik az irodai működésben a papíralapú információátadás és dokumentálás elektronikusra cserélése is.

(1-15) EMAS Környezetvédelmi Nyilatkozat 2019.

(16-28) EMAS Környezetvédelmi Nyilatkozat 2019.

(29-44) EMAS Környezetvédelmi Nyilatkozat 2019.

(45-59) EMAS Környezetvédelmi Nyilatkozat 2019.

(60-74) EMAS Környezetvédelmi Nyilatkozat 2019.

EMAS Jubileumi Oklevél

EMAS okirat


ISO - OHSAS

A FŐKERT Nonprofit Zrt. mintegy 15 éve elkötelezte magát az ISO 9001 és ISO 14001 szabványok szerinti integrált minőség- és környezetirányítási rendszer (IMKIR) kiépítésére, működtetésére. IMKIR rendszerével integráltan 2011. évtől MEBIR rendszert is működtet.

ISO 9001 – ISO 14001 tanúsítványunk

ISO 50001 tanúsítványunk

OHSAS 18001 tanúsítványunk