Hírek, kiemelt

Télvégi lemosó permetezés

A FŐKERT Nonprofit Zrt. 2020. február 10-én megkezdi a fővárosi parkok- és fasorok fás szárú növényeinek télvégi lemosó permetezését. A munkálatok előreláthatólag 2020. március 13-ig tartanak, de az ütemterv az időjárás függvényében változhat. A permetezések, különös tekintettel a fasorokra, alapvetően az éjszakai órákban történnek, így a munkálatok nem zavarják a gyalogos- és közúti forgalmat.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. fafenntartásért felelős szakemberei a mellékelt ütemterv szerint végzik el a kezelésükben lévő több ezer fás szárú növény védelmét, melyek között a kőris, a japánakác, a juhar, az ostorfa valamint a hárs a leggyakrabban előforduló fafaj. A lemosó permetezésre azért van szükség, hogy a fás részeken, kéregrepedésekben áttelelő kártevők – takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabóca – számát gyérítsék.

A permetezésre alkalmazott szer paraffinolaj hatóanyagú, környezetbarát készítmény. A leggondosabb munkavégzés közben is előfordul azonban, hogy a szer a parkoló autókra hullik. A permetező szer az autóban semmilyen kárt nem okoz és az első autómosáskor – plusz költséget nem okozva – eltávolítható, könnyűszerrel lemosható.

A növényvédő szer hatásmechanizmusára jellemző, hogy paraffinolaj-tartalmánál fogva megfullasztja a kártevőket. Ennek a hatásnak a kifejtése érdekében, magas dózisban, nagy légmennyiséggel kell kijuttatni, így a szer a kártevők áttelelő alakjait vastagon befedi, körbevonja. Természetesen, a FŐKERT munkatársai mindeközben figyelemmel kísérik a fás szárú növények fejlődését, s korai kilombosodás esetén csökkentik a dózist.

A télvégi lemosó permetezés csak az áttelelő károsítók ellen hatásos, a vegetációs időszakban megjelenő vagy felszaporodó kórokozók és kártevők technológiai szintű vagy eseti jellegű további növényvédelmi intézkedést kívánnak.

Télvégi lemosó permetezés – ÜTEMTERV

 

Megosztás

Tulajdonos