Név: Szépvölgyi-erdő Természetvédelmi Terület
Elhelyezkedése: Budapest II. kerület, Szépvölgyi út és Szépvölgyi dűlő mentén elhelyezkedő terület
Terület kiterjedése: 14,6 ha
Védetté nyilvánítás éve: 2004
Megközelíthetőség: 65-ös autóbusszal
Látogathatóság: Szabadon látogatható
Terület középponti koordinátái:WGS84 18.991832/47.546347 EOV 645814/244417
Tanösvény: Van (11 db. állomáshely) – 2019-ben létesült

 

Budapest Főváros Önkormányzatának egyik legértékesebb erdőterülete, mely beékelődik az országos védettséget élvező Hármashatár-hegy erdőtömbjébe. Bár korábban teljes beépítését tervezték, szerencsére az idő előrehaladtával egyre nagyobb hangsúlyt kapott, hogy itt zöldterületnek kell maradnia, ezért megmenekült a kitermelés elől, amelynek oltalmáról az Önkormányzattal karöltve a BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divíziója gondoskodik.

Természeti értékek:

A nagyobb kiterjedésű erdő igazi ékszerdoboz a város budai oldalán, ugyanis idősebb erdőtagok mellett fiatalosok, cserjés szegélyek és nyílt gyepek egyaránt megtalálhatók itt. Ez a mozaikosság rendkívül gazdag élővilágot tart fenn. Az elmúlt években végzett vizsgálatok több mint 20 védett növényfaj és közel 80 védett állatfaj jelenlétét mutatták ki. Utóbbiak közül az egyik legértékesebb a nagyfejű csajkó (Lethrus apterus). A védett bogárfaj legnagyobb ismert budapesti állománya ezen a területen él. A BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Főigazgatósága Budapest Főváros Önkormányzatával együttműködésben egy INTERREG projekt keretében tanösvény létesült, mely ennek a rovarfajnak a nevét viseli. Ehhez kapcsolódik egy erdei játszótér, szabadtéri osztálytermek, madárles, esőbeálló és padok. Mindezek pedig tartalmas kikapcsolódást tudnak nyújtani osztálykiránduláshoz és családi kirándulásokhoz egyaránt. Mindezek mellett megkezdődhetett az itt található murvás parkolók egy részének felszámolása és őshonos fafajokkal történő beerdősítése.

Veszélyeztető tényezők:

A fenti projekt megkezdésekor a felmérések nagyon nagy mennyiségben tártak fel illegálisan lerakott szeméthalmokat, melyek eltakarítása évekig tartott. A több mint 100 m3 hulladék eltávolítását a növényállomány maximális védelme mellett kellett megvalósítani, ezért nagyon lassan haladt a munka, de 2021-ben a teljes erdő megtisztulhatott. Néhány hajléktalanszállás környékén azonban még ma is nagy mennyiségű hulladék veszélyezteti az erdőállományt. A fél évszáddal ezelőtt kialakított murvás parkolók felszabdalják az egységes erdőterületetet, ezért ezek további beerdősítése indokolt a jövőben. A nagy látogatószám irányítása miatt azonban néhány parkoló fennmarad, a felsőbb részek visszaadása a természetnek viszont a közeljövőben várhatóan teljes mértékben meg fog valósulni. A korábbi beépítés mementói az erdőben álló beton házalapok, ezek elbontása ugyancsak indokolt, ugyanis ezek is akadályozzák az erdő záródását. Kisebb problémát jelent az invazív és tájidegen fafajok jelenléte. Szerencsére a fák nagy része tájra jellemző őshonos fajokból áll.

Galéria

A terület nagy részén összefüggő, koros erdőállomány található
Az erdők szélein a Budai-hegységben ritkább fafajok – pl. nyárfák (Populus spp.) – is megtalálhatók
Az erdőséget murvás parkolók szakítják meg, melynek egy része lezárásra került…
… ezeken 2021-ben visszaerdősítési munkálatok kezdődtek, így az erdő hamarosan újra visszanyerheti eredeti állapotát
2021-ben létesült a területen a „Nagyfejű csajkó” tanösvény, mely az erdő természeti értékeit mutatja be
A tematikus út 11 állomáspontból áll és kb. 1300 méter hosszú
A Szépvölgyi dűlőnél található buszfordulónál egy fogadópont létesült esőbeállóval
A tanösvény mentén két helyen erdei osztályterem épült, ami szabadon igénybe vehető
A terület északi végében az erdő élővilágát bemutató játszótér található
A Budapesten nagyon megritkult, védett kis apolló lepke (Parnassius mnemosyne) itt még meglehetősen gyakori
A vörös mókus (Sciurus vulgaris) rendszeresen megfigyelhető