Név Kondor úti libanoni cédrus (természeti emlék)
Cím II. kerület, Kondor út 5.
A növényhez tartozó védett ingatlan kiterjedése 4360 m2
Védetté nyilvánítás éve 1999
Megközelíthetőség 11-es autóbusszal
Látogathatósága Szabadon látogatható
Terület középponti koordinátái WGS84 18.984720/47.536153

EOV 645341/243584

Tanösvény Van (1 db. állomáshely) – 2013-ban létesült

 

Ismertető:

A védett fa a II. kerület Hűvösvölgy városrészének kertes övezetében található.

A fővárosban található famatuzsálemek közül az egyik legnagyobb dendrológiai értéket képviseli. Hosszú távú megóvása érdekében nemcsak a fa, hanem annak környezete is törvényes oltalom alatt áll.

A libanoni cédrus Magyarországon nem őshonos, eredeti hazája Libanontól északi irányba egészen a törökországi Taurusz-hegységig tart.

Hazánkban – fagyérzékenységének köszönhetően – nem mindenütt képes megmaradni. Ennek ellenére több olyan libanoni cédrus is él nálunk, melyek manapság már tekintélyes méretekkel rendelkeznek. A legidősebb példány az Alcsútdobozi Arborétum mellett, a Váli-völgy oldalában található, míg a nála valamivel fiatalabb fa a soproni Lővérekben. A sorban a harmadik helyezett, mind korát, mind méretét tekintve a Kondor utcai cédrus, így nem csak tájképi, hanem botanikai értéke is kiemelkedő.

A fa pontos telepítési ideje nem ismert, de nagyságából és koronaalakjából kb. 130 évesre becsülik korát. Magassága 15 méter, mellmagasságban mért törzskörmérete 3,6 méter.

Koronája idős korban ernyőszerűen szétnyílik, mely már jól megfigyelhető a Kondor utcai példányon is. Tűlevelei a törpehajtásokon örvökben, míg a fiatalokon általában magányosan és szórtan állnak. Tobozvirágzata igen nagy és jellemző rá, hogy még a fán szétesik.

A szájhagyomány szerint a fa Fedák Sári villakertjéhez tartozott, de a világhírű díva nyaralója a Hűvösvölgyi úton volt, messze ettől a területtől.

Szerző: Bajor Zoltán – FŐKERT Nonprofit Zrt.