Név Heinrich István utcai olimpiai emléktölgy (természeti emlék)
Cím II. kerület, Heinrich István utca 5.
A növényhez tartozó védett ingatlan kiterjedése 1773 m2
Védetté nyilvánítás éve 1991
Megközelíthetőség 61-es villamossal
Látogathatósága Tulajdonosok engedélyével látogatható (Az utcafrontról szabadon megtekinthető)
Terület középponti koordinátái WGS84 18.968321/47.538859

EOV 644111/243887

Tanösvény Nincs

 

Ismertető:

A tölgyfát Zombori Ödön birkózó ültette, aki az 1936-os berlini olimpián elért aranyérméért kapta a facsemetét. A berlini olimpián minden győztes csapat kapott emlékbe egy kis tölgyfát. A magyarok tíz facsemetéjéből ez az egyik, amely minden viszontagságot túlélve a mai napig életben van. A törzs kerülete mellmagasságban kb. 150 cm, magassága eléri a 15 métert. .A fa nem méretei, hanem elsősorban sporttörténeti értéke miatt lett védett.

Az 1936-os olimpiai tölgycsemetékből a budapesti példányon kívül még biztosan él két további példány. Az egyik Hajdúsámson város központjában található, melyet Harangi Imre, 1936 könnyűsúlyú ökölvívó olimpiai bajnoka ültetett el győzelme után. A másik Szentesen található. A városnak az 1936-os birkózó olimpiai bajnok Lőrincz Márton ajándékozta a facsemetét, ugyanis az erdélyi származású olimpikonnak Szentes volt a fogadott városa.

A Budapestre kerülő védett kocsányos tölgy (Quercus robur) egy bekerített telken áll, melynek köszönhetően nincs közvetlenül kitéve a káros emberi hatásoknak. A fa törzsére régebben egy kicsi ismertetőtáblát erősítettek, melyen a fa eredetének rövid leírását olvashatjuk. Egészséges és jó állapotú, alsóbb ágai azonban száradásnak indultak. A kertben több nagyobb méretű fa is található, de egyenlőre van még helye növekedni.

Szerző: Bajor Zoltán – FŐKERT Nonprofit Zrt.