Név Vár-hegy Természetvédelmi Terület
Elhelyezkedés II. kerület, Delta utca, Rodostó utca, Kassa utca, Kerényi Frigyes utca által határolt terület
Terület kiterjedése 4,6 ha
Védetté nyilvánítás éve 2024
Megközelíthetőség 57-es és 257-es autóbuszok
Látogathatóság Szabadon látogatható
Terület középponti koordinátái WGS84 18.94614/47.55622,

EOV 642754/245808

Tanösvény Nincs

 

Természetvédelmi értékek

A természetvédelmi terület a II. kerület Széphalom városrészének déli részén található, Hűvösvölgytől alig 2 kilométerre. A döntően fákkal borított terület teljesen körbeépített, klasszikus zárványterület, amelyet Budapesten igen sok helyen találhatunk. Ez az elszigeteltség negatív tényezőként hat a területre, ugyanis a közeli budai erdőségekkel nincs semmiféle közvetlen kapcsolata, mely az itt található növény- és állatfajok populációinak fennmaradását veszélyezteti. Turistautakat, kiépített ösvényeket egyetlen földút kivételével sehol sem találunk. Csodával határos módon történt fennmaradását valószínűleg igen meredek oldalainak köszönheti, melyen szinte lehetetlen az építkezés.

Amennyiben a tavaszi időszakban visz erre utunk, legelőször érdemes a meredek délnyugati részt megtekinteni a hegylábi utcák irányából, ugyanis ezen a részen találhatjuk a hegy legnagyobb természeti értékét, a karsztbokorerdei, sztyeppréti és sziklagyepi társulásokat. A felső részen már nyílt sziklakibúvásokat is találunk, amelyek tovább gazdagítják az itteni növényvilágot. A hazánkban még sokfelé gyakori, de törvényes védelmet élvező árlevelű len (Linum tenuifolium) tekintélyes állománya él a gyepekben. Ugyancsak előkerült innen a nyár elején virító bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon) és a sárga koronafürt (Coronilla coronata) is. Kissé ritkább, de mindenképpen a terület természeti értékét növeli a magyar repcsény (Erysimum odoratum) és nagyezerjófű (Dictamnus albus) is.

Állatvilága még nem kellően ismert, de a nyílt sziklafelszínekről több hüllőfaj is előkerült. Ezek közül gyakorinak bizonyult a fali gyík (Podarcis muralis). Magyarországon az összes hüllőfaj védett, ezért jelenléte tovább szaporítja az itt található törvényes oltalmat élvező fajok számát.

Madárvilágára elsősorban az urbanizálódott, zavarást jobban tűrő fajok jellemzőek, mivel a kis kiterjedésű zárványterület környezete teljesen beépített, mindenütt kertvárosokat találhatunk. Jellemző itt a koratavasztól őszig nálunk tartózkodó kis méretű pintyfélénk, a csicsörke (Serinus serinus). Előkerült már a vörösbegy (Erithacus rubecula), az énekes rigó (Turdus philomelos), valamint az erdei pinty (Fringilla coelebs) is. Ritkábban kerül szemünk elé a nagy fakopáncs (Dendrocopos major) és a fülemüle (Luscinia megarhynchos), de mindkettő fészkel a területen.

Az ízeltlábú- és emlősfaunáról napjainkig meglehetősen keveset tudunk, de régóta ismert, hogy a hegy rendszeres vendége a védett mókus (Sciurus vulgaris). Olykor denevérfajok is feltűnnek itt, illetve volt már példa a vaddisznó (Sus scrofa) ideiglenes megjelenésére is, de ez csak eseti jelleggel fordul elő.