Hírek

Megújul az Újpesti rakpart fasora

A FŐKERT Zrt., valamint XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. együttműködésében megkezdődnek az Újpesti rakpart fasor-rekonstrukciós munkálatai.

 

Az Újpesti rakpart fasorát jelenleg 219 darab, többségében kiöregedett, pusztulófélben lévő gömbakác alkotja. Éppen ezért mind biztonsági okokból, mind pedig a fasor hosszútávú megőrzésének és fenntartásának érdekében szükségessé vált, válik a teljeskörű, átfogó felújítás.

A program első lépéseként sor került a teljes faállomány felmérésére, egyedenkénti favizsgálatra. A vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy a fasort képező fák közel fele, 105 fa annyira elöregedett vagy erősen sérült, hogy a balesetveszély miatt sajnos ki kell vágni. A kivágandó fák gyökérnyakban vagy koronaalapban korhadtak, vázágaik többszörösen csonkoltak, illetve több fánál törzshasadás, odvasodás figyelhető meg. További 28 darab tuskó és 19 üres fahelyen pedig már az elmúlt években elhalt vagy kidőlt a fa. A vágással egy időben ezeknek a tuskóknak a kifúrása is megtörténik. A megmaradó fákon további ápolási, gallyazási munkálatok szükségesek, amelyre a kivágásokkal párhuzamosan került sor. A favizsgálati jegyzőkönyvek innen letölthetők.

A kivágott fák pótlására 161 darab, előnevelt, Magyarországon őshonos mezei juhar elültetésére kerül sor. A mezei juhar könnyen nevelhető, ellenálló növény, jól viseli a szárazságot, de a szennyezett, városi legelőt is.  További előnyük, hogy ezek a fák már 2-3 éven belül ugyanolyan lombtömeget, és így árnyékot hoznak, mint a most meglévő fák. A fasor-rekonstrukciós munka részét képezi további 9 darab, a speciális igénybevételnek ellenálló szilfa elültetése a Szent István parki kutyafuttatóban.

 

A munkálatokra – mivel hosszan elhúzódó területet érintenek – négy szakaszban kerül sor.

  1. szakasz: Jászai Mari tér – Szent István park között             november 16-19.

A területen a parkolók – szakaszosan ugyan, és csak a munkavégzés idejére – de lezárásra kerülnek, így viszont a forgalmat nem szükséges elterelni.

  1. szakasz: Újpesti rakpart 2.-24.             november 19-26.

Ez a szakasz a Dunához közelebb esik, így a munka jelentős része a sétányról elvégezhető, ugyanakkor megtörténhet, hogy az autóút egy sávját időszakosan egy jármű elfoglalhatja.

  1. szakasz: Újpesti rakpart 24.-38.             november 26.-december 2.

A munka szervezése ezen a szakaszon a 2. szakaszhoz hasonlóan történik.

  1. szakasz: Kutyafuttatók területe             december 2-5.

Ez a szakasz autós és gyalogosforgalmat értelemszerűen nem érint, de ebben a pár napban a kutyatulajdonosok valószínűleg kénytelenek lesznek más futtatókat használni.

 

A munkavégzés minden szakasz esetében hétköznapokon, 07.00-17.00 óra között történik.

A munkálatok megkezdése előtt, 2020. november 6-án, pénteken a FŐKERT Zrt. szakemberei és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársai a tervezett tevékenységeket bemutató szakmai bejárást, sétát szerveznek, amelyen minden érintett és érdeklődő részt vehet, illetve felteheti kérdéseit. A séta a Jászai Mari térnél, a fasor-rekonstrukciós munkával kapcsolatban kihelyezett tájékoztató táblától indul 13.00 órakor.

Amennyiben a fasor-rekonstrukciós munkával kapcsolatban kérdése, észrevétele van, kérjük jelezze a fokert@fokert.hu vagy a kozszolgaltato@kozszolgaltato.bp13.hu e-mail-címen.

Kérjük, hogy a munkálatok idején, a biztonságos és balesetmentes közlekedés érdekében fokozattan figyeljenek az időszakos lezárásokra, terelésekre!

                                                                                                                       

 

Megosztás

Tulajdonos