Hírek

Úti beszámoló a Svájci-magyar együttműködés első programhetéről

A program célja

Napjainkban a városi zöldfelületek túlnyomórészét intenzív fenntartási igényű (egynyári kiültetések, gyepfelületek) alkotják. Ezeket magas költségráfordítás és alacsony biodiverzitás jellemzi. A hosszútávú fenntarthatóság és a természetesség igénye olyan új, komplex növényhasználatot eredményez, amely a tervezőktől és fenntartóktól komplexebb, magasabb szintű dendrológiai és ökológiai ismereteket igényel. Ezen új irányzatok alkalmazásában a ZHAW wadenswill-i stábja a világ vezető szakemberei közé tartozik, ezért kulcsfontosságú a ZHAW évelőspecialistái és a Főkert szakembereinek csereprogramja és tapasztalataik átadása.

A csereprogram részeként Budapest különböző pontjain számottevő nagyságú, hosszútávra tervezett működő évelő- és alternatív gyepgazdálkodású felületeket alakítunk ki az új technológiák használatával. A projekt során összesen 4220 m2 új technológiával kialakított zöldfelület valósul meg, melyet dinamikus kiültetésű évelőmixek, évelő border ágyások, és alternatív, biodiverz gyepek alkotnak.

A csereprogram tapasztalatai alapján a svájci és magyar szakemberek egy magyar nyelvű „Üzemeltetési kézikönyvet” állítanak össze, amely az alternatív gyepgazdálkodás és az új típusú évelőfelületek fenntartási útmutatójaként szolgál. Az „Üzemeltetési kézikönyv” segítséget nyújt az önkormányzatoknak és zöldfelület-gazdálkodással foglakozó cégek számára a fenntartható zöldfelületek tervezésénél, kivitelezésénél és kezelésénél.

A projekt eredménye továbbá egy 1 napos budapesti workshop, a csereprogram tapasztalatai alapján, melynek témája a közterületi évelőmixek tervezése, telepítése és üzemeltetése; az alternatív gyepgazdálkodásra való átállás bemutatása, növényhasználat, szaporítóanyag fejlesztés lehetőségei és a különböző magkeverékek bemutatása. Célcsoportok: zöldfelület gazdálkodásban résztvevő szakmai, civil szervezetek; önkormányzatok szakmai döntéshozói; önkormányzatok szakemberei és fenntartásért felelős vezetői; hazai évelőkertészetek.

A projekt tervezett időintervalluma 12 hónap, így egy teljes vegetációs időszak nyomon követhető, az eredmények reálisan bemutathatók.

A programhét eseményei

Az első programhéten a svájci szakértő látogatott Budapestre Társaságunkhoz.

A svájci szakértő Thomas Kimmich, az egyetem évelőkertészetének és kísérleti területének vezetője, szakterülete: a vegyes évelőkiültetések városi alkalmazásának lehetőségei.

Az Institut für Umwelt und Natürliche Ressourcen (ZHAW), azaz a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyeteme alkalmazottja, oktatója.

A héten zajló előadásai:

  1. Fenntartás és tervezés évelőkkel – ökológikus stratégiák az évelőhasználatban különféle fenntartási technológiákkal
  2. Fenntartási koncepciók Zürichben
  3. Milyen kritériumokat kell figyelembe venni évelőmixek tervezésekor? Az évelőmixek és különféle monokultúrák fenntartásának költség-összehasonlítása 10 év távlatában

A hét ütemezett programja:

  1. nap – FŐKERT termesztő-telepének látogatása, svájci szakértő előadása (1.)
  2. nap – svájci szakértő előadása (2.,3.), az első svájci projekt keretében elkészített biodiverz tanösvény megtekintése, új helyszínek bejárása – Margitsziget
  3. nap – új helyszínek bejárása – Gellérthegy, Tabán, XI. kerületi zöldsávok, Népliget, Hungária körúti zöldsávok, csomópontok
  4. nap – műhelymunka – új területek tervezése
  5. nap – műhelymunka – új területek tervezése

A tanulmányút eredménye

Hasznos és intenzív tapasztalat- és tudáscserére nyílt lehetőség. A helyi lehetőségek és körülmények megismerésével jól adaptálhatóvá váltak a svájci egyetem kutatási eredményei a budapesti kivitelezésekhez. Elkészült az alapkoncepció, tetemes növényfajokra vonatkozó és fenntartás-technológiai ismerettel gazdagodott a magyar fél.

Az elkészítendő kézikönyvhöz rengeteg adat és forrás gyűjtésére nyílt lehetőség.

[av_gallery ids=’4012,4013,4006,4007,4008,4009,4010,4011′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’shop_thumbnail’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’]

Megosztás

Tulajdonos

Üzenetírás

Üzenetírás