Hírek, kiemelt

Vadgesztenyefák permetezése

A FŐKERT Nonprofit Zrt. megkezdte a fővárosi parkok és fasorok fehérvirágú vadgesztenyefáinak aknázómoly elleni permetezését.

A fás szárú növények éves növényvédelmi programjának második lépcsője a tavasz elején történő vadgesztenyelevél-aknázómoly elleni permetezés. Az eljárásra azért van szükség, mert a hazánkban 1997 óta felszaporodott kártevő a fehérvirágú vadgesztenyefa állomány korai levélbarnulását, lombhullását, hosszabb távon pusztulását is okozhatja. Budapest parkjait és fasorait mintegy 19.000 db fehérvirágú vadgesztenyefa díszíti. Ebből a FŐKERT Nonprofit Zrt. jelenleg mintegy 1.500 db parkfát és közel 2.500 db sorfát gondoz.

A vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzása április első felében indul meg. Miután a megtermékenyített nőstények a levelek színére rakják a tojásaikat, az abból kifejlődő fiatal lárvák berágják magukat a levél bőrszövete alá, majd táplálkozásuk nyomán kialakulnak a kezdetben kör alakú aknák. A károsított levelek erősen megbarnulnak, összezsugorodnak, majd idő előtt lehullnak.

A FŐKERT kémiai védekezés útján, kitinszintézis-gátló növényvédő szer felhasználásával csökkenti a vadgesztenyelevél-aknázómoly károsításának mértékét. A permetlébe gombaölő szer is bekeverésre kerül a legjelentősebb kórokozók ellen (guignardia, lisztharmat).

A FŐKERT által alkalmazott készítmények közterületi felhasználásra engedélyezettek. Az esetlegesen az autókra kerülő permetlé a járműben semmilyen károsodást nem okoz, a szer elektrosztatikus tulajdonságának köszönhetően a fák nagymértékben magukhoz vonzzák a permetet, így szétszóródása minimális.

Megosztás

Tulajdonos