Hírek

XIII. kerületi Kubala László park – balesetmentesítés

Tisztelt Budapesti Lakosság!

 

A Rákos-patak mentén elterülő Kubala László park egy egyedi zöldfelület Budapesten, amelynek egyik fele egy komplex megújításon esett át. Látogatottsága növekedett és sok sportolni vágyót is vonz a kialakított futókör. A terület másik részén a lakóházakhoz közelebb egy csendesebb fákban gazdagabb parki rész található.
Ezen a FŐKERT fenntartásában lévő területen szakembereink az előírások szerint rendszeresen végzik a parkban található fák állapotának felmérését és a balesetveszélyes fák eltávolítását. Idén is készült egy átfogó szakmai felmérés, ahol megállapításra került, hogy 56 darab fa sajnos olyan állapotban van, hogy már nem tudja betölteni az ökológiai funkcióját, ezért a favizsgáló szakembereink az esztétikai és biológiai értékét vesztett parkfák pótlását határozták meg. Többségükön szabad szemmel is láthatóak a korhadás, gombásodás vagy akár a dőlés jelei. A helyszínen a kivágandó fákra elhelyezésre kerültek a fadiagnosztikai adatlapok és itt alább is letölthetőek, amelyeken a vizsgálat eredményének teljes szövege szerepel.

A munkálat a jövő héten (10.05-től) kezdődik, reméljük minél kevesebb kellemetlenséget okozva a környéken élőknek!

A kivágás előtt – a FŐKERT és a Magyar Madártani Egyesület között létrejött együttműködési megállapodás szerint – minden fa egy zoológiai felmérésen fog átesni, hogy megvizsgálják, lakik-e védett rovar vagy madár a fában, amelynek más élőhelyet kell keresni vagy a távozásáig fel kell-e függeszteni a folyamatot.

A kivágott fák pótlására tervezett egyedek elültetésére a következő ültetési szezonban, azaz 2021 tavaszán kerül sor. A fák darabszáma azonban a területen még növekedni is fog, mivel a terület megújításának keretén belül az önkormányzat is tervez faültetést.

 

További részletek: XIII. Kubala László park favizsgálati jegyzőkönyv

 

 

Megosztás

Tulajdonos