Hírek, kiemelt

Zuglóban is folytatódik a Tízezer új fát Budapestre! program

Néhány napon belül megkezdődnek a XIV. kerületi, Egressy úti üres fahelyek fapótlásai. A “10.000 új fát Budapestre!” elnevezésű program keretében Zuglóban, a Miskolci és a Róna utca közötti szakaszon összesen 170 darab új facsemetét, köztük magas kőrist, csörgőfát, platánt, pagodafát, ezüst hársfát és oszlopos kínai nyárfát ültetnek el a szakemberek hangzott el a helyszíni sajtótájékoztatón.

A “10.000 új fát Budapestre!” program, még 2016-ban indult el, Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére. Ennek keretében tavaly 1.800, idén pedig már 2.600 facsemetét ültettek el Budapesten, a FŐKERT Nonprofit Zrt. munkatársai.

A FŐKERT munkatársai között szakképzett, speciális faápoló és fagondozó szakemberek is dolgoznak. Céljuk, hogy minél tovább megtartsanak egy-egy fát, de bizonyos idő után sajnos minden egyed az életciklusa végéhez ér. Ilyenkor egészségesebb, fiatalabb, jobban a környezethez illó egyedekre kell azokat cserélni. “Az ember a fát nem magának, hanem a gyermekeinek és az unokáinak ülteti” mondta Szabó József, az idén 150 éves Társaság, a FŐKERT Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, ezért reméli, hogy a következő generációk is büszkék lesznek ránk.

Itt, az Egressy út, Miskolci és Róna utca közötti szakaszán 109 fát érint a csere. A legtöbb, jelenleg itt álló idős, fa csaknem hetven éves, törzsük és gyökerük is beteg, korhadt. Sok közülük már balesetveszélyes is lehet és egyben invazív, azaz az egészségre káros és az őshonos fajtákat kiszorító egyed.

Helyettük összesen 170 darab új fát – magas kőrist, csörgőfát, platánt, oszlopos kínai nyárfát, pagodafát, illetve ezüst hársot – ültetnek el a FŐKERT és a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. munkatársai közösen. Az új, földlabdás fák 16-18 centi törzsátmérőjű, 5-8 év közötti, előnevelt fák.

A fővárosban jelenleg 995 105 fa van az Önkormányzatok gondozásában, így a programnak köszönhetően 2019-re ez a szám több mint 1 millió lesz, közölte a pénteki sajtótájékoztatón dr. Persányi Miklós miniszteri biztos. Ebben nincsenek benne a magánterületeken, az intézmények udvarain álló fás növények és a főváros területén található erdők sem. Azokkal együtt csaknem 9-10 millió fa él Budapesten, tehát gyakorlatilag minden állampolgárra jut egy.

Persányi Miklós hozzátette, év elején a Főváros minden kerületi polgármesterét megkeresték, hogy felmérjék, az adott városrészben hány fát gondoznak a kerületek. Kiderült, ebből a szempontból Zugló az egyik, faállományból a leggazdagabb kerület. – Ennek ellenére talán mi voltunk az elsők, akik lecsaptak a program által nyújtott lehetőségre, hogy még több fát hozzunk a városrészbe – mondta Karácsony Gergely polgármester. Az üres fahelyeket már feltöltöttük, most a fasorok megújítása következik.

Egységesítjük ezt a fasort és olyan fajokat ültetünk az Egressy útra, amelyek bírják ezt a klímát, a városi levegőt, az autókat és az esetleges sózást is – magyarázta Megyeri Szabolcs, Zugló főkertésze, aki hozzátette, független szakértői bizottság vizsgálta meg az útszakaszon álló, összesen 360 darab fát. – Minden egyes beteg, cserére szoruló egyednél tábla jelzi az adatokat, illetve azt, pontosan mi a baja az adott fának.

Zugló Önkormányzata fontosnak tartja, hogy kellőképpen tájékoztassa a lakosságot erről, a hamarosan induló facsere programról, ezért öt napon keresztül, három különböző időpontban információs sétákat szervez. Ezen kívül – a néhány napon belül induló és december elejéig tartó munkálatokkal kapcsolatban – minden adat megtalálható a http://viragzo.zuglo.hu/ oldalon is.

A cserére szoruló feladarabolt fákat, gallyakat az előírt hivatali protokoll alapján a FŐKERT saját saját telephelyére szállítják, ahol aprítás után, jó minőségű komposzt készül belőlük, de Karácsony Gergely polgármester kezdeményezi a Fővárosnál, hogy az Egressy úti nagyobb törzs- és ágdarabokat esetleg szociális alapon szétosztható tűzifának megkaphassa majd a kerület.

Megosztás

Tulajdonos