EGYETEMISTÁK PARKJA

A tervezési terület a XI. kerület ÉK-i részén helyezkedik el, közel a Petőfi híd lábához, az Irínyi József utca, a Goldmann György tér, a Pázmány P. sétány és a Magyar tudósok körútja által határolt részen.

A megépült park a fiatalokra, egyetemistákra fókuszál, az itt helyet kapott funkciók zömében ezen korosztály igényeit szolgálják ki. Kialakításra kertült több társas együttlétre, sportolásra, pihenésre alkalmas terület, amely hívogatóan várja új használóit.

Az Egyetemisták parkja egy eddig méltatlanul alulhasznosított, nagy potenciállal rendelkező zöldfelület, mely elhelyezkedése révén is nagy figyelmet érdemel. Az itt vezető gyalogos út jelentős forgalmat bonyolít, így a most kialakult park nagy hiányt pótol.

A három fő megközelítési irány tengelyének kereszteződésében alakult ki a park szíve, a pihenőpados közösségi tér. Ide fut be a Memento emlékműtől induló sétaút is, amely az eddig méltatlan környezettel bíró emlékműnek segített megtalálni a helyét a park egészében. A központi pihenőtérhez kapcsolódva a gyepes területre napozóágyakat telepítettünk, amely árnyas pihenési lehetőséget biztosít, gazdagítva a park kikapcsolódási alternatíváit.

A területen hangsúlyos funkcióvá vált a sport: helyet kapott egy gumiburkolatú multifunkcionális sportpálya football- és kosárpályákkal, teqball és ping-pong asztalok, valamint egy street workout pálya. Utóbbi a megcélzott korosztály igényeinek megfelelő erősítési, edzési lehetőségeket kínál az ütéscsillapító öntött gumiburkolattal. A beépítésre került eszközök: gyűrű állvány, ferde pad, függőleges és vízszintes létra, nyújtók és nyújtótornyok, párhuzamos korlát, ferde korlát, bokszzsák. Az eszközök használatáról információs tábla ad tájékoztatást.

Látványterv:

A mai fiatalok számára a smart eszközök jelenléte alapvető igényként merül fel, így a park kialakításakor erre is kiemelt hangsúlyt fektettünk. Az elhelyezett okos oszlop 50 m sugarú körben teszi lehetővé az ingyenes WIFI használatot, a zárható szekrényekkel rendelkező, USB-töltős pad pedig a sportolók kényelmét szolgálja. A közösségi tér mentén elhelyezett DJ-pult egy olyan különleges szolgáltatás, szórakozási lehetőség, amely Budapesten egyedülállóként tovább növeli a park vonzerejét.

A sötétedés utáni parkhasználat érdekében közvilágítási hálózatot építettünk ki, és felújítottuk az emlékmű díszkivilágítását is. Továbbá pedig egy automata illemhely is kialakításra került a területen.

A park jelentős biológiai aktivitású zöldfelülettel rendelkezik koros és változatos fái révén, melyeken teljes körű faápolási beavatkozásokat végeztünk, hogy egészségi állapotuk javításáról gondoskodjunk. A park mikroklímáját, a használói élményt, komfortérzetet nagyban befolyásolja a ligetes parkstruktúra. A kivágott balesetveszélyes állapotú fák cseréjeképpen összesen 24 db parkfát ültettünk el.

A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket évelőkkel gazdagított növényágyások váltják fel, így a park természethez való kapcsolódása is megvalósul. Különböző fajösszetételű természetes hatású, biodiverz évelőfelület került a napos területekre és az árnyékosabb részekre az átvezető sétány mentén.