A VIII. kerületi II. János Pál pápa téren a 11.30-ai héten 6 darab beteg fa eltávolítását tervezzük.

A legtöbb fa törzse korhadt, odvas és felületén rovar, illetve gomba kártétel található. Az egyik fa gyökérzónájában egy tábla tartószerkezete is található, amely gátolja a növekedését és károsítja a gyökérzetét. Ezeknek a fáknak az állapota súlyos mértékben leromlott és állapotromlásuk a fő szerkezeti részekre terjed ki, ezért sürgősen lecserélendőek.

További információk a fákról itt olvashatóak.

Az általunk kivágott fákat új, egészséges egyedekkel fogjuk pótolni, amelyeket a következő tavaszi vagy őszi ültetési időszakra tervezünk.

Kérjük a munkálatok ideje alatt fokozott óvatossággal közlekedjenek a jelzett helyszíneken!

Megosztás

A Várnegyedben lévő Tóth Árpád sétányon ezen a héten eltávolítunk egy kiszáradt fát.

A fa törzse előrehaladottan károsult, korhadt, odvas, a gyökérzete erősen (legalább 50%-osan) károsodott és nagyon rossz feltételekkel rendelkező termőhelyen van. A fa jelenlegi állapotában élet- és balesetveszélyes.

További információk a fáról itt olvashatóak.

Az általunk kivágott fát új, egészséges egyeddel fogjuk pótolni, amelyet a következő tavaszi vagy őszi ültetési időszakra tervezünk.

Kérjük a munkálatok ideje alatt fokozott óvatossággal közlekedjenek a jelzett helyszíneken!

 

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

A Zöld Tabánért csoporttal közösen közösségi komposztálóhelyet létesítettünk a Tabánban, ahol majd a közösségi kertészkedés során képződött szerves anyagok összegyűjtésével komposztot állítunk elő. Mindezzel a tápanyagokban gazdag anyaggal a tabáni növényeket fogjuk kényeztetni, hogy még egészségesebbek lehessenek. 

A komposztálóba dobható és nem dobható anyagok listája megtalálható lesz majd a tárolón oldalán kifüggesztve, illetve online formában ajánljuk a Humusz Szövetség Komposztálás közösségben című kiadványát: https://humusz.hu/kiadvanyok/komposztalas-kozossegben-utmutato.

Köszönjük, ha munkánkat támogatják azzal, hogy betartják ezeket az előírásokat a komposztáló használatakor!

 

Komposztnak nevezzük a komposztálás során keletkező szilárd, morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag-tartalmú anyagot, amely mikroorganizmusok és a talajlakó élőlények tevékenységének hatására jön létre. A folyamat során részben humusz is keletkezik.

Ez az anyag teljes értékű táplálék a növények számára, erősítve az immunrendszerüket, javítja a talaj szerkezetét, víz és hőháztartását, elősegíti a talaj felmelegedését és növeli hasznos talajlakó élőlények aktivitását.

Az egészséges talaj, egészségesebb növényeket eredményez, így nincs szükség mesterséges műtrágyák és növényvédőszerek használatára.

 

 

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

A Pünkösdfürdői töltésen készülő új pihenő- és sportpark terveit a lakossággal történő egyeztetés után munkatársaink újra tervezték. Több szempontot is figyelembe vettek az új terv elkészítésénél, elsősorban főleg a lakosság által kért változtatásokat. Örömmel jelenthetjük, hogy ezeket sikerült is maradéktalanul átvinni a tervekre anélkül, hogy ez plusz költséggel járna vagy szakmai szempontból kevésbé lenne ideális.

A Királyok útja 293. – 299. közé eső parkszakasz déli részén parkfás, cserjés, gyepes zöldfelület lesz kavicsos sétánnyal, padokkal és fitneszponttal, míg az északi részén a fás, cserjés, gyepes felület mellett, a gyümölcsösben pétanque pályák és homokos strandröplabda-pálya kerül kialakításra. A multifunkciós sportpálya északabbra, a lakóépületektől távolabbra kerül.

A terv innen letölthető.

Megosztás

Míg a korábbi években a fákról lehullott faleveleket összegyűjtöttük és elszállítottuk, idén ennek a közel 500 teherautónyi (!) lombnak csak egy kisebb része kerül rögtön a komposzttelepre.

A legnagyobb rész a nagyobb fővárosi parkokban ideiglenes tárolókba hordjuk össze, és csak koratavasszal szállítjuk el, amikorra a falevelek összeesnek, össztérfogatuk sokkal kisebb lesz. Így lényegesen kisebb szállítási kapacitásra lesz szükségünk, aminek eredményeként a szállítás okozta légszennyezés is jelentősen csökken.

Ezek az ideiglenes tárolóhelyek a városi környezetben egyfajta mesterséges telelőhelyként is funkcionálnak majd, mivel számos, hasznos élőlény számára tudnak menedéket nyújtani. A felhalmozott falevelek földközeli része pedig akár egy tél alatt is bomlásnak indul, így tavasszal értékes komposztként lesz felhasználható a növények alá terítve.

A lehullott levél óriási kincs. Égetés, elszállíttatás helyett hasznosítsuk, ahol csak lehet!

Fotó: FŐKERT

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

Jelentős faápolási munkálatok kezdődnek a XI. kerületben a Feneketlen-tavi park, a Goldmann György tér és a Móricz Zsigmond körtér területén. A gallyazások, visszavágások főleg az utak szélét, a járdákat, a futókört és egyéb frekventált parkrészek fáit érinti. Azokra a fákra, melyek a teljes kiszáradás, illetve balesetmegelőzés miatt kivágás vár, tájékoztató táblákat helyezünk majd el. Az általunk kivágott fákat egészséges egyedekkel pótoljuk, melyre a következő tavaszi vagy őszi ültetési időszakban kerül sor.

Amennyiben az időjárási viszonyok nem húzzák keresztül számításainkat a munkálatok november 30-ig tartanak.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!

 

 

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

Az alábbi helyszíneken fogunk beteg vagy kiszáradt fákat eltávolítani december 15-ig:

 

III. kerület, Flórián tér 1 darab bálványfa – további információ
IX. kerület, Soroksári út 38. 1 darab japánakác – további információ
XIV. kerület, Hungária körút Stadionok metró megállónál 1 darab kiszáradt csonk fa – további információ
XIV. kerület, Szőnyi út 2-12. számmal szemben 1 darab kiszáradt fa – további információ
XVI. kerület, Pilóta utcában 10 darab fát – további információ
XXI. kerület, Szent István út 67. 1 darab kiszárad fa – további információ
XXI. kerület, Rákóczi Ferenc utca 167. 1 darab kiszáradt csonk fa – további információ

Ezek a fák vagy kiszáradt állapotban vannak és így már nem képesek betölteni az ökológiai funkciójukat, vagy betegek és komoly kockázatot jelentenek a környezetükre, így eltávolításuk több szempontból is indokolt. Balesetveszélyt jelentenek a környezetükre, mert egy kisebb széllökés, vagy vihar könnyen letörheti az ágaikat, vagy kidöntheti az egész fát. A lakosság testi épségének megóvása és az egyéb anyagi károk okozásának elkerülése érdekében szükséges az eltávolításuk.
Az általunk kivágott fákat új, egészséges egyedekkel fogjuk pótolni, amelyet a következő tavaszi vagy őszi ültetési időszakra tervezünk.

Kérjük a munkálatok ideje alatt fokozott óvatossággal közlekedjenek a jelzett helyszíneken!

 

 

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

Újabb 5 helyszínen nyitottunk hoteleket visszatérő vendégeink, a beporzó rovarok számára. Bár az új létesítmények mindenféle luxustól mentesek, azonban leendő lakóik számára mégis tökélestes körülményeket biztosítanak az utódok felneveléséhez.

Ugyan sokan csak döngicsélő kellemetlenségként tekintenek a pollinátorokra, de jelentlétünk elengedhetetlen a biológia sokszínűség fenntartásához, és egy egészséges ököszisztéma kialakításához.

Fotó: FŐKERT

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

2020. november 2-án, 15 óra 13 perckor az utolsó négyzetcentiméter műfű is felszedésre került a főváros egyik legszebb sugárútján, az Andrássy úton. Ezzel együtt megtörtént a szükséges talajcsere, valamint elültetésre került a tervezett 16 ausztrál ostorfa, ami a kipusztult kőrisfáknál lényegesen jobban tűri a mostoha városi körülményeket. A holnapi napon pedig nekilátunk az évelő növények beültetésének azokon a szakaszokon, ahol ezt a körülmények lehetővé teszik.

Bár a műfű felszedése, a fák és az évelők elültetése gyors és látványos javulást eredményez, az igazán nehéz és időigényes munka most veszi csak kezdetét. Így azt sem tudjuk ígérni, hogy a műfű alatti murvás feltöltés egyhamar mindenhonnan eltűnik, azzal sajnos egy ideig még együtt kell élnünk. A törekvésünk az, hogy ne csak ideiglenes, szépészeti, hamar lepusztuló beavatkozások történjenek, hanem egy hosszútávon fenntartható, városképi és ökológiai szempontból is ideális, végső megoldás szülessen. A teljes Andrássy utat tekintve ez akár éveket igénybe is vehet, de meggyőződésünk, hogy csak így van értelme csinálni. Ehhez nagyon sok türelmet és megértést szeretnénk kérni!

A tervekről, elképzelésekről hamarosan beszámolunk!

Megosztás

A FŐKERT Zrt., valamint XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. együttműködésében megkezdődnek az Újpesti rakpart fasor-rekonstrukciós munkálatai.

 

Az Újpesti rakpart fasorát jelenleg 219 darab, többségében kiöregedett, pusztulófélben lévő gömbakác alkotja. Éppen ezért mind biztonsági okokból, mind pedig a fasor hosszútávú megőrzésének és fenntartásának érdekében szükségessé vált, válik a teljeskörű, átfogó felújítás.

A program első lépéseként sor került a teljes faállomány felmérésére, egyedenkénti favizsgálatra. A vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy a fasort képező fák közel fele, 105 fa annyira elöregedett vagy erősen sérült, hogy a balesetveszély miatt sajnos ki kell vágni. A kivágandó fák gyökérnyakban vagy koronaalapban korhadtak, vázágaik többszörösen csonkoltak, illetve több fánál törzshasadás, odvasodás figyelhető meg. További 28 darab tuskó és 19 üres fahelyen pedig már az elmúlt években elhalt vagy kidőlt a fa. A vágással egy időben ezeknek a tuskóknak a kifúrása is megtörténik. A megmaradó fákon további ápolási, gallyazási munkálatok szükségesek, amelyre a kivágásokkal párhuzamosan került sor. A favizsgálati jegyzőkönyvek innen letölthetők.

A kivágott fák pótlására 161 darab, előnevelt, Magyarországon őshonos mezei juhar elültetésére kerül sor. A mezei juhar könnyen nevelhető, ellenálló növény, jól viseli a szárazságot, de a szennyezett, városi legelőt is.  További előnyük, hogy ezek a fák már 2-3 éven belül ugyanolyan lombtömeget, és így árnyékot hoznak, mint a most meglévő fák. A fasor-rekonstrukciós munka részét képezi további 9 darab, a speciális igénybevételnek ellenálló szilfa elültetése a Szent István parki kutyafuttatóban.

 

A munkálatokra – mivel hosszan elhúzódó területet érintenek – négy szakaszban kerül sor.

  1. szakasz: Jászai Mari tér – Szent István park között             november 16-19.

A területen a parkolók – szakaszosan ugyan, és csak a munkavégzés idejére – de lezárásra kerülnek, így viszont a forgalmat nem szükséges elterelni.

  1. szakasz: Újpesti rakpart 2.-24.             november 19-26.

Ez a szakasz a Dunához közelebb esik, így a munka jelentős része a sétányról elvégezhető, ugyanakkor megtörténhet, hogy az autóút egy sávját időszakosan egy jármű elfoglalhatja.

  1. szakasz: Újpesti rakpart 24.-38.             november 26.-december 2.

A munka szervezése ezen a szakaszon a 2. szakaszhoz hasonlóan történik.

  1. szakasz: Kutyafuttatók területe             december 2-5.

Ez a szakasz autós és gyalogosforgalmat értelemszerűen nem érint, de ebben a pár napban a kutyatulajdonosok valószínűleg kénytelenek lesznek más futtatókat használni.

 

A munkavégzés minden szakasz esetében hétköznapokon, 07.00-17.00 óra között történik.

A munkálatok megkezdése előtt, 2020. november 6-án, pénteken a FŐKERT Zrt. szakemberei és a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársai a tervezett tevékenységeket bemutató szakmai bejárást, sétát szerveznek, amelyen minden érintett és érdeklődő részt vehet, illetve felteheti kérdéseit. A séta a Jászai Mari térnél, a fasor-rekonstrukciós munkával kapcsolatban kihelyezett tájékoztató táblától indul 13.00 órakor.

Amennyiben a fasor-rekonstrukciós munkával kapcsolatban kérdése, észrevétele van, kérjük jelezze a fokert@fokert.hu vagy a kozszolgaltato@kozszolgaltato.bp13.hu e-mail-címen.

Kérjük, hogy a munkálatok idején, a biztonságos és balesetmentes közlekedés érdekében fokozattan figyeljenek az időszakos lezárásokra, terelésekre!

                                                                                                                       

 

Megosztás