A héten befejeztük a Gellért-hegyen a Rózsakert munkálatait. Éppen 3195 tő rózsát ültettünk el az egykori Jubileumi park területén, nem véletlenül: Budapest és a vidék Magyarországa ezer szálon kapcsolódik egymáshoz, e szoros kapocs mementójaként minden rózsatő egy-egy magyarországi települést vagy határon túli régiót szimbolizál. Több mint 50 féle rózsafajtát válogattunk össze a kert tervezésekor, amelyeket majd nyár elejétől csodálhatsz meg teljes virágpompájukban. Találsz majd vörösen virító ’Dalli dalli’ fajtájú töveket, fehér virágú ’Lions Rose’-t, romantikus hangulatot árasztó halványrózsaszín ’Alexandra Princesse de Luxembourg’-ot, vagy elegáns aranysárga ’Candlelight Tantau’-t is. Budapestet egy barackszínű, erős illatú tearózsahibrid jelképezi, a ’Großherzogin Luise’, amelyet Tar István Budapesti lány szobra mögött kialakított ágyásban helyeztünk el.
Akár a legtöbb rózsakertben, ide is telepítettünk évelő növényeket, amelyek egész évben díszítenek nemcsak virágukkal, hanem termetükkel, formájukkal és a zöld különböző árnyalataival. A virágágyakban a növények megfelelő vízutánpótlásáról öntözőhálózat gondoskodik, ahogy az ágyások közé terített gyepszőnyeg öntözéséről is. A frissen lerakott gyepszőnyeget még mobilkerítéssel védjük a letaposástól, de amint megerősödik, ezt is elbontjuk.
A rózsákat most felkészítjük a téli pihenőre, felkupacoljuk a tövüket, aztán tavasszal, nyár elején indulhat virágpompa és az illatkavalkád!

Megosztás

 

2023. december 30-ig az V., XI., XII., XIII., XIV., XVI. és a XVIII. kerületben elvégezzük a balesetveszélyes fák kivágását, hogy biztonságos környezetet biztosítsunk az arra közlekedők számára. A kivágott fákat egy éven belül pótoljuk.

A favizsgálati eredményeket tartalmazó adatlapok az alábbi linkeken letölthetők:

Favizsgálati adatlapok_I. kerület

Favizsgálati adatlapok_III. kerület

Favizsgálati adatlapok_V. kerület

Favizsgálati adatlapok_XI. kerület

Favizsgálati adatlapok_XII. kerület

Favizsgálati adatlapok_XIII. kerület

Favizsgálati adatlapok_XIV. kerület

Favizsgálati adatlapok_XV. kerület

Favizsgálati adatlapok_XVI. kerület

Favizsgálati adatlapok_XVIII. kerület

A favizsgálatot szakembereink a Magyar Faápolók Egyesülete által kidolgozott részletesebb, a Radó Dezső munkáját továbbfejlesztő módszerrel végzik. A fakivágásokat megelőzően zoológiai vizsgálatokat végzünk.

FŐKERT

Megosztás

Fafodrászainknak kedden dolgos éjszakájuk volt: a Múzeum körúton álló több mint 100 éves platán kiterjedt lombkoronáját kurtították meg a hajnali órákban. A munkára a legkevésbé forgalmas időszakot választottuk, így szakembereink már korahajnalban, 3-kor megkezdték a beavatkozást félpályás útlezárás mellett, és reggel 7-kor letakarítva adták vissza az útpályát a kerékpáros- és autóforgalomnak.

Ezzel az un. statikai helyreállító metszéssel csökkentettük a famatuzsálem amúgyis helyszűkében lévő gyökérzetére ható terhelést, és a hevesebb széllökések sem fognak tudni annyira belekapni a kisebb „vitorlába”, így stabilabb és biztonságosabb lett a fa. Munkatársaink tegnap a gyökérzet kezelésén dolgoztak – eltávolították az elhalt gyökereket és amennyire lehet, megnagyobbították a fahelyet -, majd ezek után szakmai felügyeletünk mellett megkezdődhet egy új, rámpás, könnyített rétegrendes burkolat visszaépítése. Mindezzel biztosítjuk a balesetmentes gyalogosközlekedést, egyúttal körülbelül még 10 évet nyerünk ennek az óriásnak.

Ez a famatuzsálem egyik utolsó mementója annak az időszaknak, kerttörténeti kifejezéssel platán-korszaknak, mikor a platán volt a fasortelepítések legkedveltebb faja. Számos tényező– többek között az egyre terjeszkedő föld alatti közműhálózat és a felbukkanó kártevők – miatt ezek a fák sorra pusztultak ki Budapesten, be kellett látnunk, hogy ez az impozáns faj már nem képes megbirkózni a városi körülményekkel. A kiöregedett, elpusztult platánokat szakmai tapasztalatok alapján olyan fajokkal pótoljuk, amelyek várostűrő képessége, kórokozókkal szembeni ellenállóképessége jobb: például hasonló habitusú, de kisebb helyigényű korai juharral (Acer platanoides ’Cleveland’), vagy az Andrássy úton déli ostorfával (Celtis australis).
Az utolsó hírmondók megőrzéséért pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk, így ennek a Múzeum körúti példánynak a megtartásáért is.

 

 

Megosztás

Indul az őszi faültetési szezon! Az elkövetkező másfél-két hónapban városszerte több helyen fogtok találkozni munkatársainkkal, akik több mint 1200 előnevelt, azaz iskolázott, koros fával gazdagítják a főváros fasorait és parkjait.

Több mint 100 helyszínen folynak majd a fasortelepítési munkálatok Budapesten. Sok olyan terület van, ahol csak néhány fát helyezünk a földbe, ám bőven akad olyan helyszín is, ahol nagyobb számban ültetünk. Ilyen például a XIX. kerületi Ady Endre út, ahol a fasorrekonstrukciós munka során a tavasszal balesetveszély miatt eltávolított fákat most pótoljuk, nem kevesebb mint 180 facsemetét telepítünk az üres fahelyekre. Több fafajból álló biodiverz fasort alakítunk itt ki, amely ellenállóbb a kártevőkkel és kórokozókkal szemben. A Római-part is több mint 130 facsemetével gazdagodik, itt is többféle fajt ültetünk, amelyek a vízparti környezetet kedvelik, többek között fehér fűzt (Salix alba ’Liempde’) és szívlevelű égert (Alnus cordata) is.

Néhány helyen a kártevőkre és kórokozókra való érzékenység miatt szükségessé vált, hogy más fafajjal pótoljuk a korábban balesetveszély miatt eltávolított egyedeket. Így van ez a III. kerületi Pacsirtamező utcában is, ahol a magaskőrisek (Fraxinus excelsior) többek között a kőrisvész és a farontó lepkék (Cossus sp.) kártételének estek áldozatul. Itt új fafajt próbálunk ki, egy olyan égerfajtát (Alnus x spaethii), amely a szárazabb környezetben is jól érzi magát, valamint jó várostűrő tulajdonságokkal és kevés kártevővel rendelkezik, így minden adott, hogy tartósan megmaradjon a területen.

A parkokban is megkezdődnek az ültetési munkák, a Margitszigeten például közel 150 fát fogunk elültetni ebben a szezonban, igen változatos fajösszetételben: lesznek köztük hússzínű vadgesztenyék (Aesculus x carnea ’Briotii’), sárga levelű lepényfák (Gleditsia triacanthos ’Sunburst’), páfrányfenyők (Gingko biloba) és díszcseresznyék (Prunus sargentii ’Accolade’) is.

Az erdősítés sem maradhat el idén ősszel: a hangsúly idén a IV. kerületi Farkaserdőn lesz, ahol a tervek szerint 7000 db erdészeti facsemetét ültetnek el a munkatársaink. Ezen a területen az idegenhonos, invazív fajok visszaszorításán dolgozunk, az ittlévő fehér akác ültetvényt fokozatosan felváltjuk őshonos kocsányos tölgyes állománnyal, miközben a terület erdővel borítottsága megmarad.

Az ültetést és felmérést követően a fákat a BP Fatárban is megtalálhatjátok majd.

Megosztás

 

A Nemzeti Múzeum előtt, a Múzeum körúton álló hatalmas platán több mint 100 évével igazi matuzsálemnek számít, és ugyan egyszer már megnagyobbítottuk a fahelyét, most ismét be kell avatkoznunk, hiszen a fa tartógyökerei felnyomták a burkolatot, ismét kinőtte a helyét. A beavatkozást útlezárás nélkül nem tudjuk elvégezni, így a legkevésbé forgalmas időszakra ütemeztük ezt a munkát: november 7-én hajnali 3 óra körül kezdjük meg a faápolást, ekkor félpályás útlezárásra lehet számítani. Ugyan a villamospálya feszültségmentesítése nem szükséges, előfordulhat, hogy rövidebb időre a villamosközlekedésben is lesznek fennakadások. Az esetleges kellemetlenségekkel kapcsolatban türelmüket és megértésüket kérjük.

Fahelynagyobbítást, statikai helyreállító metszést és egyéb kapcsolódó ápolási munkát fogunk végezni, mindezzel terveink szerint 4 óra alatt végzünk, így a letakarított útpályát várhatóan reggel 7 órákor adjuk vissza a forgalomnak. A járda burkolatának helyreállítását csak a metszést követően kezdheti meg a Budapest Közút Zrt. a szakfelügyeletünk mellett, hiszen a burkolati elemek súlya is besegít a nagyméretű korona ellensúlyozásában. Így ha az eredeti koronaméret mellett kezdenék elbontani a burkolóköveket, a statikai egyensúly felborulna, a fa az útra dőlhetne. A burkolási munkák előreláthatólag két hét alatt zajlanak majd le, a rámpás, könnyített rétegrendes burkolatnak köszönhetően ismét biztonságosan járható lesz a járda, miközben az eddiginél kissé nagyobb életteret kap a gyökérzet is. Ily módon még néhány évet nyerhetünk ennek az idős fának, a budapesti platán-korszak egyik utolsó mementójának.


Megosztás

 

2023. november 30-ig a Népligetben elvégezzük a balesetveszélyes fák kivágását, hogy biztonságos környezetet biztosítsunk az arra közlekedők számára. A kivágott fákat egy éven belül pótoljuk.

A favizsgálati eredményeket tartalmazó adatlapok az alábbi linkeken letölthetők:

Favizsgálati adatlapok_I.

Favizsgálati adatlapok_II.

Favizsgálati adatlapok_III.

Favizsgálati adatlapok_IV.

A favizsgálatot szakembereink a Magyar Faápolók Egyesülete által kidolgozott részletesebb, a Radó Dezső munkáját továbbfejlesztő módszerrel végzik. A fakivágásokat megelőzően zoológiai vizsgálatokat végzünk.

FŐKERT

Megosztás

 

Bár az évelőágyak hosszú távon kevesebb törődéssel is beérik, néha rájuk fér némi frissítés a szokásos fenntartási munkákon kívül is. Így volt ez a Nehru parton lévő négy évelőággyal is, amelyek átalakítását a múlt héten végezték el munkatársaink. A felszíni talajcserét követően a kiöregedett évelők helyett új növényeket ültettek, azonban nem a teljes növényállományt cserélték. A jó állapotban lévő egyedeket meghagyták a helyükön, vagy átültették az ágy egy másik pontjára – például mexikói árvalányhajakat (Stipa tenuissima) vagy a még októberben is sárgán virító pompás kúpvirágok (Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’) egy részét is. A felújított ágyakba közel 2400 tő új növény is került, amelyek megerősödésére még egy kicsit várni kell.

Most ősszel többek között az őszirózsák (Aster ageratoides ’Asran’) virágoznak, a téli időszakban pedig a díszfüvek díszítenek majd. Koratavasszal a hagymások – tulipánok, krókuszok – kezdik a sort, aztán tavasszal, nyáron például a közönséges cickafark (Achillea millefolium ’Terracotta’), a sárgalonc (Diervilla sessilifolia), a réti margitvirág (Leucanthemum vulgare ‘Maikonigin’) és a piros szálkanyak (Phuopsis stylosa ’Purpurglut’) ontja majd virágait.

Az évelőágy a friss ültetés után még nem mutatja igazi arcát, de amint a növények erőre kapnak és belakják új helyüket, figyeld meg, minden évszakra tartogat majd valami szépet!

FŐKERT

Megosztás

A hét elején már az indiánnyárnak is búcsút inthettünk, az egynyári növényeink pályafutása véget ért. De semmi ok a szomorkodásra, hiszen a lombszíneződéssel az ágyások is tartják a tempót: majd’ 80.000 színpompás árvácskát ültettünk városszerte az elmúlt hetekben az egynyári növények helyére. Ezek a virágok jól viselik a hideget és díszítik a közterületeket majd akkor is, amikor már a fák is lehullatják a levelüket és beköszönt a tél.

Megosztás

 

2023. november 30-ig a VI. kerületi Andrássy úton elvégezzük a balesetveszélyes fák kivágását, hogy biztonságos környezetet biztosítsunk az arra közlekedők számára. A kivágott fákat egy éven belül pótoljuk.

A favizsgálati eredményeket tartalmazó adatlapok innen letölthetők.

A favizsgálatot szakembereink a Magyar Faápolók Egyesülete által kidolgozott részletesebb, a Radó Dezső munkáját továbbfejlesztő módszerrel végzik. A fakivágásokat megelőzően zoológiai vizsgálatokat végzünk.

FŐKERT

Megosztás

 

2023. november 30-ig a XVII. kerületi Ferihegyi úton, valamint Pesti úton elvégezzük a balesetveszélyes fák kivágását, hogy biztonságos környezetet biztosítsunk az arra közlekedők számára. A kivágott fákat egy éven belül pótoljuk.

A favizsgálati eredményeket tartalmazó adatlapok az alábbi linkeken letölthetők:

Favizsgálati adatlapok_XVII. kerület Ferihegyi út I

Favizsgálati adatlapok_XVII. kerület Ferihegyi út II.

Favizsgálati adatlapok_XVII. kerület Pesti út I.

Favizsgálati adatlapok_XVII. kerület Pesti út II.

A favizsgálatot szakembereink a Magyar Faápolók Egyesülete által kidolgozott részletesebb, a Radó Dezső munkáját továbbfejlesztő módszerrel végzik. A fakivágásokat megelőzően zoológiai vizsgálatokat végzünk.

FŐKERT

Megosztás