2021. június 10-11-én az éjszakai órákban (napnyugta után egy órával és napfelkelte előtt egy órával) méhkímélő technológiával permetezünk az alábbi területeken:

 • II.-XII. kerület Szél Kálmán tér – Cserjék kezelése (Moslipan, Amistar)

 • VI. kerület Oktogon Andrássy út – Cserje, sövény kezelése (Mospilan, Nonit)

 • V. kerület Károly körút – Kockafák permetezése (Nissorun, Mospilan, Nonit)

A munkálatok a növények védelme érdekében történnek, ezért türelmüket és megértésüket kérjük.

 

FŐKERT

 

Megosztás

 

A 2021. július 31-ig a felsorolt helyszíneken viharban súlyosan megsérült, balesetveszélyessé vált kivágást végezzük el, hogy biztonságos környezet biztosítsunk az arra közlekedők számára. A kivágott fák helyére 2022. tavaszán újat ültetünk.

A fakivágással érintett területek, fák:

 • III. kerület, Emőd utca – 1 db kiszáradt fa

 • VI. kerület, Nagymező utca – 1 darab Közönséges platán

 • VI. kerület, Bajza utca – 2 darab kiszáradt fa

 • XI. kerület, Hegyalja út – 2 darab kiszáradt fa

 • I-XI. kerület, Gellért-hegy – 1 darab Almafa

 • I-XI. kerület, Gellért-hegy – 1 darab Kőris

 • I-XI. kerület, Gellért-hegy – 1 darab Prunus

 • I-XI. kerület, Gellért-hegy – 1 darab Bibrcses nyír

 • I-XI. kerület, Feneketlen-tó – 1 darab Bibircses nyír

 • XIV. kerület Fogarasi út – 1 darab kiszáradt fa

 • XIV. kerület, Nagy Lajos király útja – 1 darab akác, 1 darab kiszáradt fa

 • XVI. kerület, Csömöri út – 1 darab kiszáradt fa

A favizsgálatot szakembereink a Magyar Faápolók Egyesülete által kidolgozott részletesebb, a Radó Dezső munkáját továbbfejlesztő módszerrel végzik. A fakivágásokat megelőzően zoológiai vizsgálatokat végzünk, amennyiben védendő fajokat találunk, gondoskodunk élőhelyük kezeléséről.

A favizsgálati eredményeket tartalmazó adatlapok innen letölthetők.

FŐKERT

Megosztás

 

2021. június 5-én, szombaton, a Környezetvédelmi Világnapon indul az idei évad zenei programja a Margitszigeti zenélő szökőkútnál.

Az elmúlt évhez hasonlóan, gyerekeknek és felnőtteknek is készülünk zenei blokkokkal, várjuk a komolyzene és a könyebb műfajok szerelmeseit is, és ismét külön blokkot kaptak a Budapestről szóló dalok. A zenei programot az esti órákban színes fények és a vízfüggönyre vetített filmek kísérik, a 154 fúvóka pedig gondoskodik a változatos, varázslatos vízképről.

Szeretettel várjuk a Margitszigeten!

A szökőkút 2021-es zenei programját ide kattintva olvashatják.

 

Megosztás

 

2020 őszén indult madárodú programunk, melynek keretében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) segítségével 1000 db mesterséges odút helyeztünk ki Budapest zöldterületeire, városszerte 17 helyszínen. Ezek közül 950 db volt madárodú, melyeknek foglaltságát az MME munkatársai az idei tavaszi költési idényben többször is ellenőrizték. Az eredmények magukért beszélnek: összesen 1166 tojást és 632 fiókát számoltak meg az odúellenőrzések során, vagyis “otthonteremtési programunk” nagyon sikeresnek mondható. Leggyakrabban széncinegék vették birtokba az odúkat (ld. kiemelt képünkön), e fajnak 212 párja költözött be az általunk biztosított, “egy szoba-összkomfortos” helyiségekbe. Második helyen a kékcinkék (37 pár), a dobogó legalsó fokán a seregély (9 pár) állnak, de említést érdemelnek még a mezei verebek és a csuszkák is néhány párral. A maradék 50 odúnkkal nem tollas, hanem szőrös városlakóinknak kedveskedtünk, ezek ugyanis mind denevérodúk. Ezek ellenőrzése a nyár folyamán fog majd megtörténni, izgatottan várjuk az eredményeket!


     

    

Megosztás

Nekünk, budapesti kertészeknek nagy öröm látni azt, ha egy zöldfelület sorsa megérint valakit. Ez történt a napokban a Károly körút mentén, ahol az Astoria Rózsái Virágüzlet jóvoltából egy változatos, színes virágágy került kialakításra, évelőkkel, cserjékkel, melyek egész évben díszei lesznek a belvárosnak. Az „örökbefogadott” ágyás egy hosszútávú együttműködés keretében valósult meg, és reméljük, mások is kedvet kapnak egy-egy szívüknek kedves terület szépítésére, jobbítására. Kedves Miklós, köszönjük a kezdeményezést és a csodás növényeket! Vigyázzunk rájuk együtt!
Ha kedvet kapott az örökbefogadáshoz, szeretettel várjuk levelét a kommunikacio@fokert.hu címen.
Fotók: FŐKERT

Megosztás

 

A 2021. június hónap folyamán több kerületben is faápolási, fakivágási munkálatokat végzünk. A munkálat leginkább az I. kerületben lévő Hunyadi János utat érinti, ahol a megvizsgált kilenc darab Mirigyes bálványfából, hat darabtól kell megválnunk, azonban három fát speciális ápoló munkálattal továbbra is igyekszünk életben tartani.

A kivágásra javasolt fák mindegyike rossz egészségi állapotban van és balesetveszélyt jelent az arra közlekedők számára, így az egyetlen biztonságos megoldást a kivágásuk jelenti.

A faápolással, fakivágással érintett területek, fák:

 • I. kerület, Hunyadi János út – 9 darab Mirigyes bálványfa

 • II. kerület, Szilágyi Erzsébet fasor- 1 darab Közönséges pagodafa, 1 darab Kőris

 • IV. kerület, Munkácsy Mihály utca – 1 darab Gömbakác

 • VII. kerület, Erzsébet körút – 3 darab Nyugati ostorfa

 • XII. kerület, Városmajor – 1 darab Vadgesztenye

 • XIII. kerület, Szent István körút – 3 darab Nyugati ostorfa

 • XIV. kerület Erzsébet királyné útja – 1  darab Körtefa

 • XV. kerület, Rákospalota – 5 darab Fehér akác

 • XVI. kerület, Ostoros út – 1 darab Ezüst juhar

 • XVII. kerület, Pesti út – 1 darab Fekete dió

 • XVII. kerület, Ferihegyi út – 1 darab Prunus

A favizsgálatot szakembereink a Magyar Faápolók Egyesülete által kidolgozott részletesebb, a Radó Dezső munkáját továbbfejlesztő módszerrel végezték. A fakivágásokat megelőzően zoológiai vizsgálatokat végezünk, amennyiben védendő fajokat találunk, gondoskodunk élőhelyük kezeléséről, ezért a fa teljes eltávolításának időpontja változhat.

A favizsgálati eredményeket tartalmazó fadiagnosztikai adatlapok innen letölthetők.

FŐKERT

Megosztás

 

2021. május 31-ig az alábbi helyszíneken végezzük el a rossz állapotban lévő fák kivágását, hogy óvjuk az ottlakók, közlekedők biztonságát:

 • I. kerület, Gellért-hegy – 1 db Virágos kőris, 1 db Magas kőris,

 • V. kerület, Jászai Mari tér – 1 db Almafa,

 • XXII. kerület,  Kastélypark – 1 db Csüngőnyír

 • III. kerület Zaránd utca – 2  db Vadgesztenye

 • IV. kerüet, Fóti út – 1 db Közönséges pagodafa

 • IV. kerület, Váci út – 1 db Kiszáradt fa

 • VII. kerület, Damjanich utca – 1 db Ezüst hárs

 • XII. kerület, Fodor utca – 1 db Japánakác

 • XVI. kerület, Magtár utca – 1 db Fehér akác

 • XXII. kerület, Anna utca – 1 db Közönséges vadgesztenye

 

Ezeknek a fáknak a gyökérzete, törzse, koronája is rossz állapotba van, a viharos időjárás pedig tovább rontott az egészségügyi állapotukon, így az egyetlen biztonságos megoldást a fák eltovolítása jelenti.

A favizsgálati eredményeket tartalmazó fadiagnosztikai adatlapok innen letölthetők.

Az általunk kivágott fákat minden esetben új, egészséges egyedekkel pótoljuk a tavaszi vagy az őszi ültetési időszakban.

Kérjük, a munkálatok ideje alatt fokozott óvatossággal közlekedjenek a jelzett helyszínen!

 

FŐKERT

Megosztás

 

2021. májusában megkezdjük a Fiumei úti szervízút és a villamospálya közötti szakaszának megújítását.

2018 és 2019 tavaszán már több mint 30 új fát – tövises lepényfákat (Gleditsia triachanthos ‘Skyline’) és vörös tölgyeket (Quercus rubra) – ültettünk az érintett területen. Emellett pedig a szervízúti fasor már meglévő 29 idős fáit is igyekeztünk a szokásos faápolási munkákkal fenntartani, állapotukat javítani, azonban a tavalyi év végére megérett a helyzet a szervezett, komplex beavatkozásra.

A fák állapota szembeötlően rossz volt, így 2020 decemberében megkezdtük a fák állapotának felmérését, mind faápoló, mind zoológus szakemberek bevonásával. A felmérés eredménye huszonhat fehér akác (Robinia pseudoacacia) és egy zöld juhar (Acer negundo) esetében azt mutatta, hogy a faegyedek egészségi állapota olyan mértékben romlott meg, hogy már nem menthetőek meg.  Jelen állapotukban komolyan veszélyeztetik az arra járó gyalogosok és járművek épségét, ezért az egyetlen biztonságos megoldást a fák kivágása jelenti.

A  favizsgálati jegyzőkönyvek az alábbi két linken letölthetőek:

VIII Fiumei út – kivágások_favizsgálati jegyzőkönyvek_I

VIII Fiumei út – kivágások_favizsgálati jegyzőkönyvek_II

A fasor megújulásának következő lépése az őszi ültetés lesz, amikor főleg lepényfákkal, illetve egy szakaszon egy változatos fajösszetételű, biodiverz fasorral fogjuk pótolni a most kivágásra kerülő egyedeket.

Kérjük a kerületi lakosok és az arra járók türelmét és megértését, és reméljük, hogy a megfiatalodott fasor hosszú évtizedeken át szolgálja majd a budapestieket – frissebb levegőt és szebb látványt nyújtva.

FŐKERT

Megosztás

2021. április végén megkezdjük a fővárosi parkok és fasorok fehérvirágú vadgesztenyefáinak aknázómoly elleni permetezését.

A tél végén elvégeztük a lemosó permetezést, amellyel megakadályoztuk a kártevők felszaporodását a fás szárú növényeken, most – tavasz kezdetén – pedig az éves növényvédelmi program második lépcsője következik: a vadgesztenyelevél-aknázómoly elleni permetezés.

Miért van erre szükség?

Mert a hazánkban 1997 óta felszaporodott kártevő a fehérvirágú vadgesztenyefa állomány korai levélbarnulását, lombhullását, hosszabb távon pusztulását is okozhatja. Budapest parkjait és fasorait mintegy 19.000 db fehérvirágú vadgesztenyefa díszíti. Ebből a FŐKERT jelenleg mintegy 1.500 db parkfát és közel 2.500 db sorfát gondoz.

A vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzása általában április első felében indul meg. Miután a megtermékenyített nőstények a levelek színére rakják a tojásaikat, az abból kifejlődő fiatal lárvák berágják magukat a levél bőrszövete alá, majd táplálkozásuk nyomán kialakulnak a kezdetben kör alakú aknák. A károsított levelek erősen megbarnulnak, összezsugorodnak, majd idő előtt lehullnak.

A FŐKERT a jelenlegi vadgesztenyelevél-aknázómoly elleni védekezés során elsősorban a parkfákat, illetve azokat a fiatalabb utcai sorfákat kezeli, melyek a kis törzsátmérőjük miatt még nem részesülhetnek injektálásban. A permetlé gombaölő szert is tartalmaz a legjelentősebb kórokozók ellen (guignardia, lisztharmat).

A használt permetszer közterületi felhasználásra engedélyezett – az alapvető szabályokat betartva – az emberi szervezetre nem káros.

A permetezés ütemterve innen letölthető.

FŐKERT

 

Megosztás

 

2021. Április 23-ig elvégezzük a XI. kerület, Feneketlen-tavi parkban található cseresznyefa (Prunus cerasus) kivágását, mivel rossz állapota miatt balesetveszélyt jelent az ott lakók, közlekedők számára.

A fadiagnosztikai adatlap innen letölthető.

Az általunk kivágott fákat minden esetben új, egészséges egyedekkel pótoljuk a tavaszi vagy az őszi ültetési időszakban.

Kérjük a munkálat ideje alatt fokozott óvatossággal közlekedjenek a helyszínen!

FŐKERT

Megosztás