Társaságunk kezelésébe Főváros szerte közel 250 ezer fa tartozik. Jelenlegi kapacitásainkkal évente mintegy 22-24 ezer fán tudunk beavatkozásokat elvégezni. Vannak olyan egészségi állapotú, vagy frekventált területen lévő egyedek, amelyeken akár évente végzünk faápolási munkálatokat, azonban akadnak olyan fák is amelyek csak 20-25 évente kerülnek sorra. Ezen okból kifolyólag gyakran a lakosság számára valóban drasztikusnak tűnő beavatkozásokat is el kell végeznünk egy-egy fán, fasoron annak érdekében, hogy azok biztonsággal állományba tarthatók maradjanak a következő években. A munkafolyamatok hatékonyságának elősegítése érdekében a FŐKERT rendszerint alvállalkozókat is megbíz bizonyos munkafázisok elvégzésével.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. által végzett gallyazási munkálatokat a fák egészségi állapota teszi szükségessé. Ezeket a drasztikusnak tűnő, ám de szükséges szakmailag indokolt beavatkozásokat a fák jól tolerálják. A beavatkozás során a beteg, elhalt, bekorhadt ágak eltávolítását, illetve a statikai okok miatt szükségessé váló ágak eltávolítását végzik el szakembereink. Egy–egy gallyazási, ifjítási munka következtében a fák viszonylag gyorsan megújulnak, regenerálódnak. Fontos hangsúlyozni, hogy a FŐKERT sosem végez nagyobb mértékű gallyazást, ifjítást, mint amennyit a fák állapota illetve a közvetlen balesetveszély elhárítása feltétlenül indokol.

A faápolási munkák megkezdése előtt munkatársaink minden esetben szakmai szempontból előzetesen felmérik a fasor, illetve az adott faegyed állapotát és az eredményeknek megfelelően határozzák meg és ütemezik a feladatokat.

Megosztás

A hőségriadóra és a tartósan magas UV-B sugárzásra tekintettel Társaságunk vezetése 2019. június 12-i kezdettel a következő intézkedéseket rendelte el a területeken dolgozó munkatársai számára:

  • a munkaidő korábbi, hűvösebb órákban való kezdése,
  • délelőtt 11 órától a tűző napon való munkavégzés tilalma,
  • óránkénti 10 perc pihenőidő árnyékban illetve hűvösebb helyiségben,
  • korlátlan ivóvíz fogyasztásának biztosítása,
  • a fej és a szem védelmére szemellenzős sapka biztosítása,
  • a hőségriadó idejére rendkívüli munkavégzést elrendelni nem lehet,
  • illetve minimum két fő szükséges a szabadtéren történő munkavégzéshez.

A fenti intézkedések a hőségriadó visszavonásáig érvényesek.

Megosztás

A Nagykörúton a Csepreghy utca – Boráros tér között mindkét irányban 2019. június 12. éjszaka, 22.00-tól reggel 06.00-ig Társaságunk faápolási munkálatokat végez.
A munkálatok ideje alatt kérjük szíves türelmüket és megértésüket!

Megosztás

A napokban beköszöntött az igazi forró nyár, sőt mondhatjuk, hogy egy csapásra megérkezett és tombol.
Kevesen tudják, hogy a FŐKERT Nonprofit Zrt. nem csupán zöldterületek fenntartásával és megóvásával foglalkozik, hanem az épített környezeti elemként definiált ivó-, dísz- és szökőkút üzemeltetéséért is felel. Április közepétől-október végéig működtetik a kiemelt zöldfelületeken, parkokban, játszótereken található több mint 100 szökőkutakat, dísz kutakat, csobogókat, ivókutakat.
A FŐKERT Nonprofit Zrt. kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű! Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a FŐKERT Nonprofit Zrt. valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére.
A FŐKERT dolgozói folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről – szükség esetén naponta többször is – gondoskodnak.
Fontos azonban tudni, hogy a fővárosi szökőkutakban tilos fürdeni, ezért megkérjük a lakosságot, hogy még ezekben a forró napokban se hűsöljenek a budapesti szökőkutakban!
Kontaktinformáció:
Zöldszám: +36 80 277 275
E-mail: ugyfelszolgalat@fokert.hu

Megosztás

A Fővárosi Önkormányzat második alkalommal meghirdetett pályázatára mintegy 100 pályamű érkezett, közülük a szakmai zsűri nyolcat javasolt a nagyközönség szavazására.
Emellett a főváros hat ismert előadót kért fel a részvételre.
Mivel idén Budapest Európa sportfővárosa, a szervezők elsősorban sportolásra alkalmas, motiváló ritmusú, jó hangulatú dalokat vártak a versenybe.

Idén Mága Jennifer feat. Burai Krisztián “Bennünk a győztes” című szerzeménye lett Budapest dala.

A Margitszigeti zenélő szökőkút 18:00-ás zenei programja ennek megfelelően az alábbiakra módosult:

Mága Jenifer feat Burai: Bennünk a győztes
Tóth Gabi & Majka: Mi éltünk
OliverFromEart: A világ az enyém
Johnny K. Palmer: Margitszigeti fák
New Level Empire: BP
Vastag Csaba: Nem győzhet más

A program már hallható és látható a Margitszigeten!🌳⛲️

Megosztás

Amennyiben a jelenlegi helyzet nem változik, akkor becslések szerint súlyukat tekintve 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal.
Mit tehetünk?
Mi, emberek rengeteg tehetünk azért, hogy ez a helyzet megváltozzon!
Fogyasztási szokásainkat át kell alakítanunk: leginkább műanyagból – csomagolásból, palackból, szatyorból – kell jóval kevesebbet használnunk. A legtöbb hulladékot az európai és észak-amerikai országok termelik: évente 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban.
Az emberiség műanyagéhsége pedig becslések szerint további 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig.
– http://greenfo.hu

Ezzel a videóval szeretnénk felhívni a figyelmet a környzetünk védelmére:

🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳🌿🌸🌳

https://budapestvideo.hu/video/erdotakaritok

Megosztás

A Tejút utcai fejlesztést ismerhették meg a környékbeliek június 1-én.
Tervegyeztetésre vártuk szombaton, a csillagtelepi Tejút utca melletti park környékének lakóit. Társaságunk az idei évben szabadidős zöldfelület terveit készítette el a területre, ezt véleményezhették a környékbeliek. Az egésznapos rendezvényre a tervezett beruházás helyszínén, a Rákóczi u. – Tejút u. – Rakéta u. által határolt parkban került sor, és a tervek átbeszélése mellett sportlehetőségek is várták az érdeklődőket.
Azért, hogy a kilátogató környékbeli lakosok aktív párbeszédet tudjanak folytatni, a szervezők több asztalnál mutatták be a terveket. Az összes asztaltársaságnál részletekbe menő beszélgetés zajlott, és minden résztvevő elmondhatta a véleményét. A korábban a Kozmosz sétányra álmodott funkcióbővítés lakossági kérésre került az új helyszínre, és ahogy a rendezvényre kilátogatók szavaiból kiderült: nagyjából mindenki örül neki, hogy itt végül sikerült jó helyet találni a fejlesztésnek.
Az új családi szabadidős parkban a tervek szerint lesz:
– kosárlabdára és futballra is alkalmas multifunkciós sportpálya,
– kültéri fitnesz lehetőség fiataloknak és idősebbeknek,
– ping-pong asztalok,
– 380 méteres futókör,
– a kisebbek számára űrhajós tematikájú játszótér.
A legtöbb résztvevő megelégedéssel fogadta, hogy a parkban rengeteg zöldterület marad. Szemetesek, padok és egy nyilvános WC is kerül a területre, emelett rengeteg új fa szolgál majd árnyékkal. A park melletti társasház kilátogató lakóit pedig megnyugtatta, hogy a hangosabb funkciók tőlük távol kerültek elhelyezésre.
A környékbeliek sok további ötletettel és olyan kisebb-nagyobb javaslattal tudtak szolgálni, ami még élhetőbbé teheti a parkot. Ezeket a résztvevők közösen vitatták meg, majd a park házirendjére is javaslatot tettek.
Az elhangzott ötletek birtokában Társaságunk tervezői hamarosan véglegesítik a terveket, nyár vége felé pedig már akár a kivitelezés munkálatai is megkezdődhetnek.

Megosztás

Az érkező mediterrán ciklon miatt kedden országszerte viharokra kell készülni, emiatt Pest megyében elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben. A viharos széllökések, esetleges jégesők és felhőszakadások a közterületeken található fákról gallyakat, ágakat szakíthatnak le.
A FŐKERT Nonprofit Zrt. – Budapest kiemelt közparkjainak fenntartója – ezért arra kérjük a lakosságot, hogy fokozott óvatossággal, nagy körültekintéssel közlekedjenek a fák közelében, illetve ne parkoljanak a fák alá.

Kérjük a lakosságot, hogy a közterületeken megdőlt, megsüllyedt fa, illetve leszakadt ágak észlelése esetén tegyenek bejelentést az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen vagy a +36 20 240 4456 vészhelyzeti telefonszámon.

Megosztás

Nagy sikerrel zárult a Közösségi virágültető családi rendezvényünk 2019. május 25-én a Margitszigeten, Budapest 2019 Európa Sportfővárosával együttműködve.
A rendezvényre látogatók a virágültetés mellett környezettudatos játékokon vehettek részt, továbbá közműcégek standjai, aktivitásai színesítették a programot.
Az esemény keretén belül a résztvevők kipróbálhatták a FŐKERT népszerű kosaras autóját is, amellyel 16 méter magasról csodálhatták a Margitsziget által nyújtott gyönyörű látképet.
Reméljük Mindenki rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodott!

 

Fotók: Szabó Zoltán

Megosztás

Az elmúlt napokban a Fővárosban lehulló nagymennyiségű csapadék, illetve szeles időjárás következtében megnövekedett a fák megdőlésének, esetleges kidőlésének veszélye.

Ennek oka, hogy a fák tartógyökérzete körül a föld fellazult, állaga megváltozott, ezáltal jelenleg nem tudja ellátni a fák statikai állékonyságában betöltött szerepét, így egyes fák megdőlhetnek, rosszabb esetben akár gyökerestől ki is fordulhatnak helyükről, ezzel veszélyeztetve a környezetüket. A FŐKERT Nonprofit Zrt. – Budapest kiemelt közparkjainak fenntartója – ezért arra kéri a lakosságot, hogy fokozott óvatossággal, nagy körültekintéssel közlekedjenek a fák közelében, illetve ne parkoljanak a fák alá, amennyiben azokon a megdőlés jeleit észlelik.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a fákat kiemelt figyelemmel kíséri, s amennyiben balesetveszélyesnek ítéli meg az adott fát, úgy megteszi a szükséges intézkedéseket.

Kérjük a lakosságot, hogy a közterületeken megdőlt, megsüllyedt fa észlelése esetén tegyenek bejelentést az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen vagy a +36 20 240 4456 vészhelyzeti telefonszámon. Bejelentésük esetén szakembereink elvégzik a fák statikai vizsgálatát, illetve megteszik a balesetveszély elhárításához szükséges lépéseket.

A kép csak illusztráció!

Megosztás