Mai napon Társaságunk befejezte az augusztus 20-i Nemzeti Ünnep szabadtéri helyszíneinek felkészítését a közelgő rendezvényekre.
Boldog születésnapot Magyarország!

Megosztás

Idén is nagy sikert aratott Társaságunk a Sziget fesztiválon!

2019-ben Budapest Európa Sportfővárosa, így mi is sportos aktivitásokkal készültünk: volt kosárlabda, asztalitenisz, tollaslabda, hulahopp és ugrálókötél.
Rengetegen játszottak velünk, szinte kézről kézre adták a sporteszközöket a szigetlakók.
Mi is nagyon jól éreztük magunkat, jövőre újra találkozunk!

Megosztás

Július 25-én immár 43. alkalommal rendeztük meg hagyományos szakmai rendezvényünket, az Egynyári Virágbemutatót, melyhez idén a Margiszigeti Virágoskert nyújtotta a színpompás környezetet.
A Budapest szerte elhelyezkedő virágágyak megtervezése, a virágágyak előkészítése, a növények termesztése, kiültetése és fenntartása minden évben kiemelt feladatunk, hiszen a tavasszal kiültetésre kerülő virágok késő nyárig, kora őszig Budapest ékességei. Idén 78 helyszínen, több mint 190 fajtából 240.000 darab egynyári növényt ültetettünk, amelynek közel 20%-a magyar fajtákból került ki, s melyeket saját Termesztőtelepünkön állítottunk elő. A legnagyobb összefüggő egynyári virágágyak a Margitszigeten és a Gellérthegyen találhatóak, a legnagyobb számban használt egynyári növények a begónia (46 ezer), a pistikék (44 ezer), a verbéna és a zsálya (14 ezer), valamint a bársonyvirág (13 ezer), a kúpvirág (11 ezer) és a kakastaréj (10 ezer).
A több évtizedes hagyománnyal bíró szakmai rendezvény minden évben lehetőséget teremt, hogy a szakma képviselői megvitassák az elmúlt időszak kihívásait, tapasztalatait a városi zöldfelületek kezelésében, valamint az egynyári növények termesztésében és fenntartásában.

 

Fotók: Szabó Zoltán

Megosztás

Szeretettel várjuk az Érdeklődőket az 5. Faápoló Magyar Bajnokságra július 27-28-án, a Margitszigeten!

Szurkoljunk együtt!

 

Megosztás

2019.július 15-én a reggeli sajtótájékoztató megtartását követően megkezdtük az előkészületeket az Andrássy úti fasor-rekonstrukciós munkálatokhoz.
2019. július 15-19. között az Andrássy úti fasor Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon közötti szakaszán 8 balesetveszélyes, beteg fa helyére, továbbá 7 üres fahelyre egészséges, új fát ültet Társaságunk.

A munkálatokra azért kerül sor a nyári melegben, mert az ostorfa növekedésére jellemző, hogy a tavaszi, kora nyári időszakban erőteljes hajtásnövekedést mutat és a vegetációs időszak kezdetén elvégzett metszések azt csak még inkább felerősítenék, ezért ennél a fafajnál célszerű a nyári időszak mérsékelt növekedési ciklusában elvégezni a metszéseket. Továbbá az Andrássy út kiemeltsége miatt a nyári szabadságolások ideje alatti forgalom csökkenés időszakában történő munkavégzés kevésbé bénítja meg mind a jármű- mind a gyalogosközlekedést.
A beültetésre kerülő Celtis australis konténeres nevelésű, nyári ültetésre előkészített növényanyag, kiváló szárazság- és várostűrő fa.

További részletes információért látogassanak el a https://www.fokert.hu/andrassyut/ oldalra.

Köszönjük a kisfilmet a BudapestVIDEO-nak.

A munkálatok idejére türelmüket és megértésüket kérjük!

Megosztás

A Feneketlen-tóban és környékén pár napja kellemetlen problémákat érzékelhettek az arra járók és az ottlakók. Az alábbiakban olvashatják, mi az oka az erős kénes szagnak és a halpusztulásnak.

A tó egy lefolyástalan állóvíz, melyben az iszapvastagság néhány helyen eléri a 2-3 m vastagságot. Ez a hatalmas szervesanyag tömeg komoly problémákat tud váratlanul okozni a mostanság jellemző szélsőséges időjárási körülmények között.

A téli-tavaszi csapadékhiány miatti vízveszteség, majd a hirtelen, erős felmelegedés különösen negatív következményeket eredményezett. A szervesanyag terhelés és a meleg hatására felgyorsuló fenék közeli kénhidrogén képződését a tóban üzemelő levegőztető berendezés működése, illetve egy, az élővilágra nézve ártalmatlan biológiai készítmény, az Oxi bio nevű anyaggal történő kezelés ellensúlyoza.

Az elmúlt hétvégén érkezett hidegfront következtében a csökkenő légnyomás hatására erőteljes kénhidrogén feltörés indult el a tó mélyebb rétegeiből, ennek tudható be az intenzív szaghatás és a sajnálatos halpusztulás is.

A helyzet rövidtávú megoldására a FŐKERT Nonprofit Zrt. által, a tó fenntartásába bevont szakcég közös egyeztetések után azonnal intézkedett. Beállították a mélységi levegőztető berendezést nappali működésre, ezzel a felszabaduló gázok a felszín közeli oxigéndús rétegben oxidálódnak, így csökken a szaghatás. Emellett speciális kénhidrogén faló baktériumtörzset juttatnak az iszapba, hogy semlegesítsék a  kénhidrogén képződését. Mindenekelőtt pedig összegyűjtötték az elpusztult halakat.

A hosszútávú megoldást jelentő teljeskörű rehabilitációra szakembereink próbálják megtalálni a lakosság számára is megfelelő intézkedést, azonban a nagy beruházással járó projekt komoly fennakadásokat eredményezne a Főváros egyik legforgalmasabb részén. Ennek megfelelően, amíg nincs meg a mindenki számára optimális megoldás, egyelőre biológiai szerekkel próbáljuk a tó ökoszisztémáját egyensúlyba hozni és hosszabb távon, ebben az állapotban megtartani.

A  jelenlegi helyzet normalizálása, a biológiai szerek hatására elinduló folyamatok lezajlása függvényében, eltarthat pár napig, így addig a lakosok és a látogatók türelmét kérjük.

Megosztás

Tisztelt Érdeklődők!

A Komposztüzem 2019.07.15-én 08.00 és 12.20 között zárva tart hídmérleg hitelesítés miatt.

Megértésüket és türelmüket nagyon köszönjük!

Megosztás

E hét pénteken vesznek végső búcsút a Dunán, a Hableány katasztrófájában elhunyt áldozatoktól. 🙏
Szeretnénk mi is részvétünket nyilvánítani az áldozatok hozzátartozói felé.
Tiszteletünk jeléül a Margitszigeti Szökőkút 11 és 14 óra között csendes üzemmódban üzemel.
Erről tájékoztatjuk a látogatókat is a helyszínen.

Megosztás

A Fővárosi Közgyűlés 2019. július 1. napjával két új területet is védetté nyilvánított, így a budapesti helyi jelentőségű természetvédelmi területek összterülete közel 25 hektárral növekedett.

Az egyik terület Budapest X. kerületében, a Rákos-patak mentén található kis tó, amely az egyetlen ismert fővárosi előfordulási helye egy ritka halfajnak, a fokozottan védett lápi pócnak.
A másik terület – a XV. kerületben, közvetlenül az M3 autópálya mellett található tó és az ott elterülő erdő meghatározó tájképi és természeti érték – Szilas-tó természetvédelmi terület néven került védetté nyilvánításra. A terület rendkívül gazdag élővilágnak, számos védett növény- és állatfajnak az élőhelye, amelyek közül ki kell emelni a ritkaságnak számító, nagy genetikai tisztaságú széles kárász állományt.

A két területen a természeti értékek őrzését a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság keretein belül működő önkormányzati természetvédelmi őrszolgálat látja el, a természetvédelmi kezelést pedig a FŐKERT Nonprofit Zrt. végzi.

http://budapest.hu/Lapok/2019/ket-uj-helyi-jelentosegu-termeszetvedelmi-terulet-letesult-budapesten.aspx

Megosztás

Műanyagmentes július lényege, hogy egy teljes hónapon át nemet kell mondani az egyszer használatos műanyagokra, helyettük pedig tartósabb alternatívát keresni, használni.

Évente körübelül 300 millió tonna műanyagot termelünk, melynek legalább fele műanyag, melyeket sokszor csupán pár percig használunk – de többszáz év alatt sem bomlik le.

Tegyünk együtt a környezetünkért! 🌳🌸

Szerzői jogok REUTERS/Johannes P. Christo

Megosztás