Idén is megtalálható a FŐKERT kiállítása a Szent István Egyetem Budai Campus-án megrendezett Őszi Kertészeti Napokon. Társaságunk egy kis piknik hangulatú installációval várja az arra látogatókat.

A kiállítás és vásár október 12-14-ig várja az érdeklődőket.

Megosztás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja 2018. 09. 29-re, a Takarítási Világnap alkalmából szemétszedési akciót hirdetett meg a II. kerületben található Apáthy-szikla Természetvédelmi Területre.

Az Apáthy-szikla kedvelt kirándulóhely, azonban sokan nem vigyáznak eléggé annak tisztántartására. Az elmúlt évek alatt felhalmozódott szemét összeszedésére hívta össze az egyesület a tenni akaró önkénteseket, akik végül szép számban jelentek meg a szombati akción. Az egyesület helyi csoportjának önkéntesein kívül az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának diákcsapata is részt vett a munkában.

Az összegyűjtött hulladékot a FŐKERT munkatársai szállították el a helyszínről.

Fotók: Bajor Zoltán 

 

 

 

Megosztás

Az őszi időszak beköszöntével megindul a poloskák – elsősorban a zöld vándorpoloska – telelőhelyre vonulása, melynek során a kifejlett egyedek igyekeznek védett, fagymentes helyekre behúzódni. Sajnos ez nagyon sok esetben a lakásokba költözést jelenti. A poloskák jól repülnek, messziről is érkezhetnek, gyorsan berepülnek a nyitott nyílászárókon keresztül.

Már nem szívogatnak az utcai fákon, cserjéken sem, így a növényvédő szerekkel történő védekezés hatékonysága nagymértékben lecsökken. Hasonlóan az egyéb rovarokhoz (pl. szúnyogok, legyek, bagolylepkék), gyakorlatilag a poloskák is csak szúnyogháló felszerelésével tarthatók távol otthonainktól.

Megosztás

A FŐKERT idén is mintegy százezer tő árvácska valamint több tízezer díszkáposzta és hagymás virág kiültetésével teszi színesebbé a Főváros kiemelt zöldterületeit.

Az egynyári növények elvirágzását, valamint a virágágyak megfelelő előkészítését követően a kétnyári virágok kiültetése szeptember végén, október elején történik.

Az őszi árvácskákat, csakúgy, mint az egynyári növényeket saját termesztőtelepén állítja elő a FŐKERT.

Megosztás

Nagy örömmel fogadtuk az Őrangyalok Ligája megkeresését Márkó kérésével kapcsolatban. Bízunk benne, hogy sikerült bepillantást nyújtani mindennapi tevékenységünkbe és kedvet csinálni a kertész szakmához. Köszönjük a látogatást és sok sikert kívánuk a továbbiakhoz! 🌿🌷🌳🍁

“Márkó kertész szeretne lenni és azt kérte az Őrangyalok Ligájától, hogy betekintést nyerjen egy kertészet működésébe és egybefüggően lássa a munkafolyamatokat. Ezért megkerestük a FŐKERT Nonprofit Zrt., akik örömmel segítettek Markó kérését teljesíteni. Sztanó Ágnes kolléganő segítségével ellátogathatott a Vérmezőre, a Kongresszusi Központ melletti Gesztenyés-kertbe, kipróbálhatta a levél-összetakarítást, a sepregetést, láthatta a térkőburkolatok eltávolítását munkagéppel és a rózsabokrok gondozását is. Ezúton köszönjük a FŐKERT Nonprofit Zrt.-nek az álomnap megvalósítását! Markót a látogatás megerősítette abban, hogy kertész lesz, így egész nap a kedvenceivel a növényekkel foglalkozhat.”

Megosztás

Újabb hidegfront vonül át felettünk, ma kora délelőttig az északnyugati, északi országrész mellett másutt is viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb széllökések általában 60-70 km/h körül alakulnak majd, de főként a magasabban fekvő területeken 80-90 km/h-t meghaladó lökések is előfordulhatnak. Lehetőleg ne álljunk és ne parkoljunk közvetlenül fa alatt és a szélvihar idején ne tartózkodjunk a parkokban, a szabadban!

További információ: https://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/

 

 

Megosztás

Társaságunk speciális munkagéppel több játszótér homokozójának tisztítását végezte az általunk fenntartott parkokban (pl. Nehru part, Vérmező, Népliget, Gesztenyéskert).

A munkagép elsősorban mechanikailag mozgatja meg a homokot, mely során az fellazul, átszellőzik, valamint a darabos frakció elkülönítésre kerül.

Megosztás

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az augusztus 24-én zárult Tallinni Nemzetközi Virágfesztivál közönségkedvence a FŐKERT Nonprofit Zrt. mintakertje lett. Az idei év témája “Jókívánságok a virágok nyelvén”, ehhez kapcsolódóan egy “interaktív játszókertet” épített Társaságunk. A terveket Pápai Veronika készítette.

Megosztás

Idén is nagy sikerrel zárult a 2018. augusztus 25-26-án, Lajkó Bendegúz főszervezésében megrendezett IV. Faápoló Bajnokság. A versenyzők a gyönyörű Városmajorban mérettethették meg tudásukat. A bajnokság nagyon jó hangulatban telt, a versenyzők és a nézők is egyaránt élvezték a programokat.

A versenyzők idén is a Nemzetközi Faápoló Szövetség (International Society of Arboriculture) által kiállított szabályrendszer alapján, öt versenyállomáson mérkőztek meg magukat, melyek lényege a mindennapi faápoló munka bemutatása volt. Az öt versenyállomás az imitált munkamászás, társmentés, biztosított gyorsmászás, footlock és a dobózsinór-dobás volt. Fontos kiemelni, hogy a feladatok során fakivágásra nem került sor!

Fotók: Tóth Imre

Megosztás

Immár 5. alkalommal került megrendezésre a PET Kupa a Felső-Tiszán. Idén minden eddigi rekordot megdöntve közel 400 résztvevővel, 21 hajóval, 74 folyamkilóméteren sikerült az önkénteseknek és a benevezett csapatoknak megtisztítaniuk az árteret. Összesen 10 tonna hulladékot szedtek össze a résztvevők. A FŐKERT idén is képviseltette magát, valamint támogatta a rendezvényt.

 

Megosztás