Örömmel jelentjük be, hogy a  BPFatár applikáció újabb fejlesztéssekkel bővült, amely az applikáció frissítésével a mai naptól elérhető.

Az alkalmazásban már szerepelnek Budapest nevezetes fái is. A felhasználók több mint 100 nevezetes fa történetével, a hozzájuk kapcsolódó színes legendákkal is megismerkedhetnek. A BPFatáron keresztül a margitszigeti nevezetes fákról részletes botanikai leírások és egyéb érdekességek is elérhetőek. A nevezetes fákat külön piktogram jelöli és az applikáció fakataszter keresőjéből is rákereshetők.

Az újabb fejlesztéssel helyet kapott a BPFatár-ban 38 fővárosi helyi védettségű terület, mint pl. a Balogh Ádám-szikla Természetvédelmi Terület, Apáthy-szikla Természetvédelmi Terület, Ferenc-hegy Természetvédelmi Terület vagy a Palotai-sziget Természetvédelmi Terület. Ezek a területek a keresőből a nevük alapján elérhetőek, illetve a térképen is megjelenítésre kerültek.

Minden egyes helyi védettségű területről egy rövid és egy részletes szakmai leírás olvasható, a felhasználó választása szerint.

A történetek, leírások fotókkal illusztráltak.

Ezzel a fejlesztéssel a BPFatár a parklátogatók mellett a kirándulók számára is színes és hasznos információkat nyújt, valamint oktatási célra is kiválóan felhasználható.

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

 

Budapest lakossága új Adatlappal találkozhat azokon a FŐKERT fenntartásában lévő fákon, amelyek kivágásra kerülnek balesetveszély miatt.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy Társaságunk csak a felelőségteljes fafenntartás keretén belül, minősített favizsgáló által készített balesetmentesítést végez és kizárólag veszélyelhárítási okból, valamint azt is, hogy a beteg fák helyére minden esetben újakat ültetünk, amelyről jogszabály is rendelkezik. A faápolási munkálataink szakmai hátteréről további részletes információ itt olvasható: https://www.fokert.hu/faapolasi-munkalataink-szakmai-hattere/.

FŐKERT Nonprofit Zrt.

 

 

 

Megosztás

Munkatársaink folyamatosan dolgoznak a főváros parkjainak, tereinek, zöldfelületeinek tisztán tartásán. A szélsőséges, hőséggel, magas UV sugárzással és erőteljes széllel, záporokkal járó időjárási viszonyok miatt a takarítási, javítási munkálatok a legfontosabbak. Szintén kiemelt feladat a virágágyak, rózsák, évelők szakszerű ellátása, gondozása. Készülve a következő hetek egyre nagyobb hőségére a kollégáink a szökőkutakat és öntözőrendszereket rendszeresen tisztítják, karbantartják, és ahol kell javítási munkálatokat is végeznek.

Megosztás

Tisztelt Budapesti Lakosság!

A 28. és 29. naptári héten, azaz július 6. és július 17. között az alábbi helyszíneken és egyedeken végzünk faápolási munkálatokat. Ezek a fák vagy kiszáradt állapotban vannak és így már nem képesek betölteni az ökológiai funkciójukat, vagy betegek és komoly kockázatot jelentenek a környezetükre, így eltávolításuk több szempontból is indokolt. A fák balesetveszélyt jelentenek a környezetükre, mert egy kisebb széllökés vagy vihar könnyen letörheti ágaikat, vagy kidöntheti őket. A lakosság testi épségének megóvása és az egyéb anyagi károk okozásának elkerülése érdekében szükséges az eltávolításuk. További szakmai információk a fadiagnosztikai adatlapokon és a kertészeti szakvéleményekben olvashatóak.

Az általunk kivágott fákat új, egészséges egyedekkel pótoljuk, ezeknek a fáknak a pótlását az őszi ültetési időszakra tervezzük.

VIII. kerület II. János Pál pápa téren álló kiszáradt fa – Kertészeti szakvélemény (VIII. kerület II. János Pál pápa tér)

VIII. kerület Múzeumkert területén álló kiszáradt fa – Kertészeti szakvélemény (Múzeumkert)

VIII. kerület Nagyvárad téren található kiszáradt fa – Kertészeti szakvélemény (Nagyvárad tér)

I. kerület Vérmező parkban a mellékelt fadiagnosztikai adatlapokon szereplő 12 db leromlott állapotú fa, valamint további I. kerületi parkokban a mellékelt táblázatban található 8 db kiszáradt fa – Vérmező park fakivágások_fadiagnosztikai adatlapok

 

Kérjük a munkálatok ideje alatt fokozott óvatossággal közlekedjenek a helyszíneken!

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

A felújított Egyetemisták Parkját 2020. június 29-én adták át és avatták fel Újbudán, így a sportolni és kikapcsolódni vágyók már használatba is vehetik. A fejlesztés, amelynek tervezője és kivitelezője a FŐKERT Nonprofit Zrt., a „Budapest 2019 – Európa sport fővárosa” program keretében valósulhatott meg.

Az átadón beszédet mondott Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes asszony, aki a sport közösség-és reményteremtő jelentőségét hangsúlyozta. Sokak számára a sport a kiemelkedés egyetlen lehetősége, ezért is örömteli, hogy Budapest számos parkját a környezettudatosság és a fizikai aktivitás, az egészséges életmód fontosságát hirdetve újíthatta fel, köztük két újbudait is.

Zakar András, a FŐKERT Nonprofit Zrt vezérigazgatója ünnepi beszédében a projekt részleteit ismertette: a park funkciói legfőképpen a fiatalok, egyetemisták igényeit szolgálják ki, ahol megtalálható egy gumiburkolatú multifunkcionális sportpálya, football-és kosárlabda pálya, teqball és ping-pong asztal, valamint egy street workout pálya is. A fiatalok kérésének eleget téve az itt elhelyezett okos oszlop 50 méteres sugarú körben teszi lehetővé az ingyenes WIFI használatot, a zárható szekrényekkel rendelkező, USB-töltős pad pedig a sportolók kényelmét szolgálja. A közösségi tér mentén elhelyezett DJ-pult egy olyan különleges szolgáltatás, szórakozási lehetőség, amely Budapesten egyedülállóként tovább növeli a park vonzerejét.

Bakai-Nagy Zita, Újbuda alpolgármester asszonya az avatón megemlékezett a nemrég elhunyt Bálint György kertészről, aki hosszú munkássága során a fák szeretetét hangoztatta és terjesztette a fiatalok körében. „Aki fát ültet az bízik a jövőben”. Egy 2009-es videóban Bálint gazda arról beszélt, hogy milyen értékes az itteni zöld terület, remélve, hogy nemsokára egy modern parkot vehet használatba a fiatalság. Az Egyetemisták parkján naponta átvonuló több ezer diák számára teremtett itt a Főváros és a Főkert színvonalas, pihenésre, beszélgetésre, sportolásra alkalmas helyet.

A park felújítása már régóta esedékes volt, ennek keretében közvilágítás hálózat és egy automata illemhely is kiépítésre került.

A terület növényállományi adottsága kiemelkedő, az idős faállománya jelentős, egyedi hangulatot és árnyas pihenőhelyeket biztosít a parklátogatók számára.

A biodiverz virágágyakban a hazai ökológiai viszonyokat jól toleráló díszfüvek és évelők kaptak helyet.

A kivágott balesetveszélyes állapotú fák cseréjeképpen összesen 24 db parkfát ültettünk el.  (a fejlesztési területen 16 db, a park teljes területén 8 db)Az ültetésre kerülő fák városi körülményeket jól toleráló fafajok, úgy, mint juharok, égerek, hársak, körték és kőrisek közül kerültek ki.

A területen hagyományos öntözőhálózat kiépítése történt meg, így a növényállomány öntözése kerti csapról történik.A helyszínen – a fejlesztés közvetlen környezetében – közel 1600 m2-en gyepesítés is történt.

Az avató ünnepség alkalmat adott az Újbuda Önkormányzata által alapított kitüntetések átadására, amely során „Újbuda kiváló edzője” elismerő oklevelet vehetett át Gyeőry Zsuzsanna nevelő edző és Könczey Zsolt felkészítő edző. „Újbuda kiváló sportolója” díjban részesült Kisbán Zsófia és Tóth Orsolya. Újbuda Önkormányzat Képviselő-testületének döntése értelmében a HUMUSZ Szövetség a környezettudatos közösségépítés és szemléletformálás területén évek óta végzett kimagasló munkája elismeréseként „Újbuda környezetének védelméért” elismerő címet kapta.

A parkátadón a megjelenteket Gyeőry Zsuzsanna tanítványainak zenés kosárlabda bemutatója szórakozatta.

Megosztás

Tisztelt Budapesti Lakosság!

 

2020. június 29-én hétfőn a Keresztúri úti komposzttelepünk 10 órakor fog nyitni. A további napokon a megszokott nyitvatartás lesz érvényben: H-CS: 7.00 – 15.00 (behajtás 14.30 óráig) P: 7.00-12.30 (behajtás 12.00 óráig).

Megértésüket köszönjük!

 

Megosztás

Tisztelt Budapesti Lakosság!

 

A június 29-i héten az alábbi helyszíneken és egyedeken fogunk faápolási munkálatokat végezni. Ezek a fák vagy kiszáradt állapotban vannak és így már nem képesek betölteni az ökológiai funkciójukat, vagy betegek és komoly kockázatot jelentenek a környezetükre, így eltávolításuk több szempontból is indokolt. A fák balesetveszélyt jelentenek a környezetükre, mert egy kisebb széllökés vagy vihar könnyen letörheti ágaikat, vagy kidöntheti őket. A lakosság testi épségének megóvása és az egyéb anyagi károk okozásának elkerülése érdekében szükséges az eltávolításuk. További szakmai információk a fadiagnosztikai adatlapokon és a kertészeti szakvéleményekben olvashatóak.

Az általunk kivágott fákat új, egészséges egyedekkel pótoljuk, ezeknek a fáknak a pótlását az őszi ültetési időszakra tervezzük.

 

II. kerület Hidegkúti út 73, 104, 144. szám előtt álló 3 darab beteg fa – kertészeti szakvélemény

III. kerület Szépvölgyi út 15. szám előtt álló kiszáradt fa – fadiagnosztikai adatlap

V. kerület Szabadság téren álló kiszáradt fa – kertészeti szakvélemény

V. kerület Szent István tér 1. szám előtt álló beteg fa – fadiagnosztikai adatlap

VII. kerület Erzsébet körút 13. szám előtt álló 2 darab beteg fa – fadiagnosztikai adatlap

IX. kerület Mester utca 22. szám előtt álló kiszáradt fa – fadiagnosztikai adatlap

X. kerület Örs Vezér tere metrómegállónál álló beteg fa – fadiagnosztikai adatlap

XI. kerület Bartók Béla út 29, 31, 33 és 42. szám előtt álló 4 darab kiszáradt fa – kertészeti szakvélemény

XIV. kerület Thököly út 69. szám előtt álló beteg fa – favizsgálati adatlap

XIX. kerület Ady Endre út 53. szám előtt álló kiszáradt fa – kertészeti szakvélemény

IX. kerület Esze Tamás utca 14. szám előtt álló kiszáradt fa – kertészeti szakvélemény

XXI. Szent István út 250, 292, 327. szám előtt álló 3 darab kiszáradt fa – kertészeti szakvélemény

Margitsziget:
• 19 darab kiszáradt és beteg fa eltávolítása és egy beteg fa ápolómetszése – fadiagnosztikai adatlap
• 7 darab nyárfa kivágása és további 14 darab nyárfa ápolási munkálatai – fadiagnosztikai adatlap

Kérjük a munkálatok ideje alatt fokozott óvatossággal közlekedjenek a helyszíneken!

 

Megosztás

Újabb rovarhotelt helyeztünk ki – a Nehru part után – a Hajógyári-sziget újonnan megnyitott sportparkjának szomszédságában. A hotelt a csendesebb fákkal borított részen állítottuk fel, de közel vannak az évelő ágyások és cserjék is, így a létfontosságú beporzást végző rovarok, azaz pollinátorok könnyen megtalálhatják.

Megosztás

Az elmúlt hét viharos időjárása a heti munkálatainkra is hatással volt. Kollégáink folyamatosan dolgoztak a parkok, fasorok helyreállításán és a szép környezet kialakításán. Több helyen voltak lehasadt faágak, ezeket elszállítottuk, a megsérült egynyári virágágyakat rendbe tettük és a szökőkutakat is folyamatosan tisztítottuk.

Megosztás