Tisztelt Budapesti Lakosság!

 

Az alábbi helyszíneken fogunk október 30-ig (vagy a zárójelben jelzett időpontig) beteg vagy kiszáradt fákat eltávolítani:

XXIII. kerület, Grassalkovich út 24 darab fa – részletek
XVIII. kerület, Petőfi utca 21. – részletek
XVIII. kerület, Üllői út 485. – részletek
XVI. kerület, Hősök fasora 55, 65. – részletek
XV. kerület, Fő út 56. – részletek
XIV. kerület, Dózsa György út 1. (szept. 24-ig) – részletek
XIII. kerület, Kubala László park 56 darab (dec. 15-ig) – részletek
XIII. kerület, Váci út 17 darab fa – részletek
XII. kerület, Szilágyi Erzsébet fasor 129. – részletek
XI. kerület, Andor utca 14-18. 5 darab fa – részletek
IX. kerület, Ecseri út 2-6. – részletek
IV. kerület, Leiningen Károly utca 24. – részletek
III. kerület, Bécsi út 129. – részletek
III. kerület, Királyok útja 6 darab fa (október 2-ig) – részletek
II. kerület, Hűvösvölgyi út 24. – részletek

Ezek a fák vagy kiszáradt állapotban vannak és így már nem képesek betölteni az ökológiai funkciójukat, vagy betegek és komoly kockázatot jelentenek a környezetükre, így eltávolításuk több szempontból is indokolt. Ezek a fák balesetveszélyt jelentenek a környezetükre, mert egy kisebb széllökés, vagy vihar könnyen letörheti az ágaikat, vagy kidöntheti az egész fát. A lakosság testi épségének megóvása és az egyéb anyagi károk okozásának elkerülése érdekében szükséges az eltávolításuk. További szakmai információk a kertészeti szakvéleményekben és fadiganosztikai adatlapokban olvashatóak.
Az általunk kivágott fákat új, egészséges egyedekkel fogjuk pótolni, amelyet az őszi vagy a tavaszi ültetési időszakra tervezünk.

Kérjük a munkálatok ideje alatt fokozott óvatossággal közlekedjenek a jelzett helyszíneken!

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

A FŐKERT Nonprofit Zrt.-n belül több éves hagyományra tekint vissza az önkéntesség támogatása és a különféle cégek, egyetemi évfolyamok, baráti társaságok fogadása, akik tenni szeretnének a főváros zöldterületeinek jobb minőségéért, a zöldfelületek gyakorlati védelméért.

Ennek keretében második éve fogadjuk a Celanese önkéntes csapatait, akik mindig nagy lelkesedéssel vetik bele magukat még  a legnehezebb feladatokba is. A Celanese Magyarország Kft.-n belül nagy figyelmet fordítanak az önkéntességre, mely egyaránt szolgálja a munkatársi közösség összekovácsolását és a jó ügyekért történő kiállást.

Idén a II. kerületben található Szépvölgyi út végén dolgoztunk közösen 2020. szeptember 16-án és 18-án, ahol a FŐKERT természetvédelmi csoportjának munkatársai mellett összesen 60 fő önkéntes segédkezett. A fő feladat a Fővárosi kezelésű erdőterület megtisztítsa volt a szeméttől, amelyből sajnos ezen a területen bőven akad.

Ez annak ellenére is igaz, hogy a FŐKERT Nonprofit Zrt. Budapest Főváros Önkormányzatával együtt a terület a hosszú távú megőrzése érdekében 2018-ban bekapcsolódott az URBforDAN elnevezésű nemzetközi projektbe. Ennek célja a városi erdők hosszú távú, fenntartható kezelése, vagyis az, hogy hogyan lehet összehangolni az erdők gazdasági, társadalmi, és kulturális szerepét, ugyanakkor biztosítani, hogy a természetes biológiai sokféleségük megőrzésre kerüljön, amellett, hogy hozzájáruljanak a városok fenntartható fejlődéséhez. A nemzetközi projektben összesen 7 európai nagyváros vesz részt.

A pályázati időszak során korábban már több alkalommal is sor került nagytakarításra az erdőterületen belül, melynek köszönhetően több, mint 50 m3 illegálisan kihelyezett hulladéktól sikerült megszabadítani a 16 hektáros élőhelyet. Mindezek ellenére a mostani kétnapos akció során újabb 25 m3 hulladék került ki a fák közül, melynek elszállításáról a FŐKERT Nonprofit Zrt. gondoskodott.

Ezúton is szeretnénk kifejezni köszönetünket a Celanese csapatának és kitartásának, hogy az olykor nehéz terepviszonyok ellenére sem adták fel a küzdelmet és ennyi szeméttől szabadították meg Budapest egyik legszebb és legértékesebb erdőrészletét.

A két társaság tovább folytatja a munkálatokat, legközelebb Újpesten tervezünk közös nagytakarításokat.

Fotó: Soós Tamás – FŐKERT Nonprofit Zrt.

 

Megosztás

Együttműködési megállapodás született a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Főkert Nonprofit Zrt. között Budapest élővilágának védelme érdekében

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több, mint négy évtizede küzd hazánk vadon élő állatvilágának megőrzéséért. Ez idő alatt számos nemzetközi sikert ért el, miközben Közép-Kelet Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé nőtte ki magát. A Főkert Nonprofit Zrt. 1867-es megalapítása óta folyamatosan gondoskodik a főváros legjelentősebb zöldfelületeinek fenntartásáért és fejlesztéséért. A társaság a mai kor kihívásainak megfelelően nyitni kíván az ökologikus zöldfelületfenntartási megoldások irányába a természetvédelmi szemlélet erősítésével.

Halmos Gergő az MME ügyvezető igazgatója és Zakar András a FŐKERT vezérigazgatója- Fotó: FŐKERT – Bajor Zoltán

 

A két nagy múltú szervezet hosszas egyeztetést követően 2020. szeptember 18-án úgy döntött, hogy egyesíti erőit a fővárosban és együttműködési megállapodást írt alá a budapesti parkok és fasorok faunájának védelme, illetve állományainak megőrzése, növelése érdekében. Ennek keretén belül megállapodtak abban, hogy a Főkert kezelésébe tartozó fák faegészségügyi vizsgálatai kiegészülnek zoológiai felmérésekkel is, hogy a fákban élő védett fajok kímélete biztosítottá válhasson. A megállapodás ezen kívül tartalmazza, hogy a nagyobb parkokban 1000 darab madárodú kihelyezésével segítik a városi odúlakó madárállományok költési esélyeit. Ezeket kiegészíti egy átfogó monitoring vizsgálat is, amely a madárfajok állománydinamikájának nyomon követését célozza. Az így nyert adatok elősegítik és jobban tervezhetővé teszik a klimatikus viszonyoknak megfelelő, ellenállóbb zöldfelületek létrehozását és hosszú távú fenntartását.
A megállapodást Halmos Gergő a Madártani Egyesület ügyvezető igazgatója és Zakar András a Főkert vezérigazgatója látta el kézjegyével.

 

Megosztás

Tisztelt Budapesti Lakosság!

 

A következő hetekben komplex faápolási munkálatokba kezdünk az alábbi helyszíneken:

Népliget területén (09.14-i héttől október végéig)

Gellért-hegy területén (09.14-i héttől november közepéig)

Margitsziget területén (09.21-i héttől október végéig)

Hajógyári sziget területén (09.21-i héttől október végéig)

Ezeken a területeken eltávolítjuk a járdára, útra, épületekre és vezetékekre belógó, valamint a kockázatot jelentő, balesetveszélyes ágakat. Továbbá elvégezzük a fák egészséges növekedéséhez szükséges metszéseket és eltávolítjuk a kiszáradt, leromlott egészségi állapotú fákat. A kivágással érintett fákon a kivágás előtt megtekinthetőek lesznek a fadiagnosztikai adatlapok.

 

Továbbá az alábbi helyszíneken fogunk október 16-ig beteg vagy kiszáradt fákat eltávolítani:

II. kerület, Hidegkúti út 7 darab fa – adatlap

II. kerület Hűvösvölgyi út 4 darab fa – adatlap

III. kerület, Árpád fejedelem útja 6 darab fa – adatlap

VI. kerület, Nagymező utca 6. – adatlap

VII. kerület, Damjanich utca 9. – adatlap

VIII. kerület, Teleki tér, Fiumei út – adatlap

XII. kerület, Németvölgyi út 99-103. – adatlap

XVII. kerület, Ferihegyi út 144. – adatlap

XVIII. kerület, Gyömrői út 131. – adatlap

XVIII. kerület, Rádai Gedeon utca 77. – adatlap

XIX. kerület Bercsényi utca 18. – adatlap

XIX. kerület, Ady Endre út 10 darab fa – adatlap

Az általunk kivágott fákat új, egészséges egyedekkel fogjuk pótolni, amelyet az őszi vagy a tavaszi ültetési időszakra tervezünk.

Kérjük a munkálatok ideje alatt fokozott óvatossággal közlekedjenek a jelzett helyszíneken!

 

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

 

FŐKERT Nonprofit Zrt.

 

Megosztás

Nem a kötelező minimumot, hanem a lehető legtöbb növényt kell elültetni Budapesten – Interjú Zakar András vezérigazgatóval

A FŐKERT Nonprofit Zrt. célkitűzése az, hogy Budapest a lehető legzöldebb főváros legyen. Természetközeli, biztonságos otthona legyen embereknek, rovaroknak, madaraknak, fáknak és növényeknek is. Egy város zöldítése komplex, hosszútávú folyamat, erről az útról, valamint a glifozát kivezetéséről, a civilekkel való együttműködésről és a jelenleg is tartó magkísérletekről beszélgettünk Zakar Andrással, aki január óta vezeti a főváros tulajdonában álló FŐKERT Zrt.-t.

Zöld fővárosnak látja Budapestet?

Zöldebb fővárosnak kellene lennie. Mi minden nap, minden döntésünkkel ezen dolgozunk. Mondok egy távoli, de nagyon vágyott célt: ha minden üres fahelyet beültethetnénk úgy, hogy a fák hosszútávon életképesek legyenek, az hatalmas zöld fordulat lenne. Sokszor mondták azt, hogy nincs több hely új fáknak a fővárosban, de ez nem igaz. Kollegáimmal folyamatosan keressük azokat a helyeket, amelyek lehetséges ültetési helyek, ebben segítségünkre van a nemrég elkészült Fatár. Fűfelületek kezelésében is változást szeretnénk. Jelenleg is azon dolgozunk, hogy a parkokba ne egyszerű díszgyep legyen. A FŐKERT saját magkísérleteket végez, hogy biodiverz gyepek születhessenek. Ettől tényleg zöldebb lehet Budapest, ahogyan attól is, ha bécsi mintára lezárunk egy utcát és parkosítjuk. Én az apró lépésekben, az együttműködésben és a személetformázásban hiszek. A változás apró lépésekkel kezdődik, de ezek a kis eredmények végül összeadódnak.

Zakar András – Fotó: FŐKERT – Varga Dóra Ivett

A nemrég átadott, hányattatott sorsú Tabáni Sportpark mennyiben járul hozzá a város zöldítéséhez?

Sokban. Ráadásul nem csak ezen a területen, hanem a civilekkel való összefogás és a közös gondolkozás a közös tervezés és párbeszéd folyamatának megtanulása is mérföldkő a FŐKERT számára. Tavaly elindult a tabáni sportpark kivitelezése: az előző vezetés alatt egyszerűen körbekerítették a területet, hogy hozzáláthassanak egyes fák kivágásához. Ezt a folyamatot a helyi civilek, a Zöld Tabán csoport akasztotta meg. Ők olyan környékbeli lakók, akik közül sokan már gyerekkorukban is a tabáni fák között játszottak. A korábbi vezetés felfüggesztette a munkálatokat, de az már csak idén januárban, a munkába lépésem időszakában derült ki, hogy bár a felfüggesztés valóban megtörtént, a kivitelező azóta is a helyszínen van, a költségei pedig folyamatosan nőnek.

Kifizették a plusz költségeket?

Meg kellett egyeznem a kivitelezővel, hiszen az eredeti követelésének semmiképpen nem szerettünk volna helyt adni. A következő lépés a civilek megkeresése volt, velük együttműködve, az ő javaslatukra úgy alakítottuk ki a sportparkot, hogy az eredetileg tervezett, kiterjedt öntött gumi- és betonfelület helyett sokkal több zöld területet hoztunk létre. Amit kértek, az teljesen érthető és méltányolható volt, ráadásul egybecseng azzal, amit a saját programomban is hirdetek: minél több zöld, minél kevesebb beton, minél több fa, növény, természetes környezet. A civilekkel heti bejárásokat tartottunk, így a parkot tényleg a környék lakóinak igényeire szabhattuk. Együtt néztünk át minden egyes beteg, korhadt fát, hogy valóban nincs-e más út, mint a kivágás.

A kötelező 47 fa helyett összesen 151 fát ültetünk el, ebből 90 fa ősszel kerül a helyére. Hiszem, hogy gyümölcstermő fáknak igenis van helyük egy nagyvárosban is, így négy darab helyet kapott a Tabánban is.

Az általános célokon túl a konkrét lépésekbe, például a fák elhelyezésébe mennyire szólhattak bele a civilek?

Folyamatosan kapcsolatban vagyunk, a 90 fa helyét és a fajokat is a Zöld Tabánért csoport szavazhatja meg. A Főkert honlapján és a civilek csoportjában is van egy-egy interaktív térkép. Senkit nem szeretnénk kizárni a folyamatból. Szeptember 15-éig lehet szavazni, októberben pedig elültetjük a fákat. Ez az első olyan parkunk, ahol öntözőzsákokat helyeztünk ki, ezek egyrészt a mi munkánkat is megkönnyítik, másrészt a helyiek is fel tudják tölteni ezeket a fák gyökereinél elhelyezett tartályokat, a gondozásban is együtt tudunk működni. Ez a jövő: kooperáció, bevonás és bevonódás, a közös munka végül kölcsönös megelégedésre vezet.

Túl a tabáni akción, általánosságban is úgy gondolom, hogy nem a kötelező minimumot, hanem a lehető legtöbb fát kell elültetni Budapesten. Korábban a minimumra törekedő szemlélet volt jellemző: legyen fűmag, legyen annyi fa, amit a törvény miatt kötelező ültetni, hogy bőségesen legyen hely a térkőnek és a betonnak. Mi éppen ellentétesen gondolkodunk: hogyan lehet visszaszorítani a burkolatokat a növények javára, hogyan lehet minél sokszínűbb, tényleg zöld tereket létrehozni, ahol a növény nem díszlet, hanem főszereplő.

Az egyik főszereplő.

Kevesebb figyelem jut rájuk, de parkjaink a rovaroknak, madaraknak, kisemlősöknek is otthonul szolgálnak. A tabáni sportparkban egy rovarhotelt is elhelyeztünk, ez védelmet ad számukra, le tudják rakni a petéiket, télen pedig át tudnak telelni. Nagyvárosi – és lassan vidéki környezetben is – óriási szükség van ezekre a menedékekre, mert sok vegyszert, rovarölő szert használunk a mindennapi életünkben és a mezőgazdaságban is. Segíteni kell, hogy megfelelő életteret találhassanak. Jelenleg öt rovarhotel van a területünkön és még idén újabb ötöt telepítünk ki.

Önmagában azonban ez is kevés: biodiverz gyepeket, évelő ágyásokat kell létrehoznunk, hogy pollent is magukhoz tudjanak venni. Virágzó növényeket és gyümölcsfákat kell ültetni, hogy lehetővé tegyük a beporzást.

Rovarhotel a Nehru parton – Fotó: FŐKERT – Varga Dóra Ivett

Ha már szóba kerültek a vegyszerek: Valóban sikerült a FŐKERT-nek a Főváros közterületiről kivezetni az erősen mérgező glifozát tartalmú gyomirtó szereket, melyet évtizedeken át használtak?

Így van, nagyon büszkék vagyunk rá, hogy erre is megtaláltuk a megoldást. Gyomirtásra szükség van, a FŐKERT is végez gyomirtást, azonban éppen nemrég tettünk egy hatalmas lépést előre. Különböző márkák és gyártók vannak, de minden totális gyomirtó fő hatóanyaga a glifozát. Ez egy rendkívül erős és nagyon káros vegyszer. Szerencsére sikerült találnunk egy olyan alternatív megoldást, amellyel a glifozát kivezethető Budapestről.

A módszer lényege, hogy az érintett területre forró habos gőzt permeteznek, néhány percig rajta hagyják, 3-4 nap múlva pedig a gyom a gyökerével együtt teljesen elszárad. A szer növényi olaj, szőlőcukor, keményítő és víz keveréke, környezetbarát, nem mérgezi a vizet és nem is jut le a talajvízbe.

Elsősorban burkolt felületeknél, például térköveknél, gyöngykavicsnál, apróbb repedéseknél lehet használni. A FŐKERT a természet és az emberek védelmében erre a módszerre tér át: teszteltük, véglegesítettük, szeptember elején pedig már a Margitszigeten is bevetettük.

Változás történik a virágágyások fajösszetételben is. Mi a különbség az évelő és egynyári növények között?

Idén ősszel 18 ezer darab évelő virágot szeretnénk elültetni az egynyári ágyába. Az egynyári virágokat minden évben megtermesztjük, tavasszal kiültetjük, ősszel pedig kidobjuk. Télen a területek többsége fedetlenül marad, megszűnik az az ökoszisztéma, ami tavasztól őszig kialakult. Az évelő virágokban viszont az apróbb rovarok, hüllők át tudnak telelni, hiszen ezek a növények ott maradnak helyben. Ráadásul kevesebb a gondozási igényük, kevesebbet kell öntözni is és az környezetterhelő hulladékok – például a műanyagcserepek – mennyisége is mérséklődik. Jövőre az idei, tíz százalékos bővítési arányt húsz százalékosra szeretnénk növelni.

Milyen terveik vannak az elöregedő budapesti faállománnyal?

A nagyvárosokban mostoha körülmények között élnek a fák: körbe vannak betonozva, közműépítéseknél átvágják a gyökereiket és a kutyák vizelete is káros számukra. Egy-egy fa természetes környezetében akár több százéves koráig is élhetne, a városban azonban ennek a kornak negyedét sem éli meg. A farekonstrukciókat várhatóan már ősszel elkezdhetjük, például az Újpest rakpartnál, ahol a telepítés mellett kifejezett cél a fák életterének növelése. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a kutyafuttató a közelben van, illetve a fák alá növényeket ültetünk, nagyobb teret hagyunk nekik a beton rovására, a fiatal fák öntözőzsákot kapnak. Minden fázisba igyekszünk valami pluszt tenni, ami hozzáad az ember és természet összekapcsolásához, az élet védelméhez.

Öntözőzsák a Tabánban

Öntözőzsák a Tabánban – Fotó: FŐKERT – Varga Dóra Ivett

A fákon fészkelő madarak mennyire számíthatnak a FŐKERT segítségére?

Számíthatnak és nem csak a fákon fészkelő madarak. A FŐKERT szeptemberben együttműködési megállapodást köt a Magyar Madártani Egyesülettel (MME): az ő szakembereik segítségével helyezünk el csaknem 900 darab madárodút a fővárosban. Ezek nem madáretetők, hanem kifejezetten védelmet nyújtó, a fészkelést segítő eszközök, amelyekből jelenleg még csak 111 darab van a FŐKERT területén, ezt a számot bővítjük most 1000 odúra. Ez is egy nagyon fontos együttműködés. Kora tavasszal azt kértem a munkatársaimtól, hogy március 15. és augusztus 15. között teljes farekonstrukciós, illetve gallyazási munkák ne legyenek, kimondottan csak balesetveszélyes vagy száraz fákat távolítsanak el, vis major esetben történjen beavatkozás. Ebben az időszakban a MME szakembere nézi át azokat a fákat, amihez mégis hozzá kell nyúlni, március 15. előtt, illetve augusztus 15. után pedig a szakember a kihelyezett madárodúkat fogja monitorozni, hogy mennyire sikeres az akció, milyen madárfajok költöztek be és hogyan, mely területeken lehetne bővíteni a programot.

Azt mondta, nem csak a fákra fészkelő madarak számítanak segítségre.

Tavasszal 50 darab agyagfecskefészket helyeztünk el a Keresztúri úton. Nagyon szárazak a tavaszaink és a nyaraink, a fecskék ezért nem tudnak elegendő anyagot összegyűjteni a fészeképítéshez. A mű fészkek segítenek, hogy könnyebben tudjanak tojásokat rakni ezek a rendkívül hasznos élőlények.

Másfajta kísérleteket is végeznek, méghozzá a Hajógyári szigeten. Mik ezek és miért vágtak bele?

Egy nyolc parcellából álló területen végzünk biodiverz magkísérleteket. Minden parcella száz négyzetméteres, van homokos talajkeverékes, kötött, illetve humuszban gazdag talajkeverékes. A parcellákat különböző, évelő magkeverékekkel vetettük be és azt figyeljük, hogy mely növények csíráznak ki leghamarabb, melyek virágoznak, tehát melyek a legéletképesebbek. nem csak növényfajták életképességét, hanem a talajkeverékek tulajdonságait is elemezzük. Egy olyan magkeveréket szeretnénk kiszűrni, amit jövőre a pünkösdfürdői gát mentén már el tudunk vetni. A reményeink szerint 2021-ben induló pünkösdfürdői gát menti kivitelezésünknél egy nagy területen használnánk a magkeverékünket, de lennének gyümölcsbokrok, gyümölcsfák, rovarhotelek, illetve oktató táblákat is ki szeretnénk helyezni. Terveink szerint ez egy valóban fajgazdag terület lesz teli élettel. Hasonló szemléletben kívánjuk tovább zöldíteni Budapest közterületeit.

 

Az interjú a 24.hu oldalon jelent meg 2020.09.14-én.

https://24.hu/belfold/2020/09/14/zakar-andras-nem-a-kotelezo-minimumot-hanem-a-leheto-legtobb-novenyt-kell-elultetni-budapesten-x/

Megosztás

Az újonnan elültetett facsemetéknek különleges gondozásban kell részesülniük, hogy minél hamarabb meggyökeresedjenek és növekedésnek induljanak. A fák tövére helyezett öntözőzsákokból folyamatosan szivárog a víz, így kevesebb párolgással és mélyebbre tud hatolni a folyadék, amely nagyon ideális az ültetési sokk után lévő fiatal fáknak. A FŐKERT ezt a technológiát a Tabánban elültetett fákon próbálta ki először és a pozitív tapasztalatok után további helyszíneken is használni fogjuk. A 75 literes zsákot elegendő 5-7 naponta feltölteni, összelapul, ha már nincsen benne víz, így a lakosság által is könnyen újratölthető.

Megosztás

Tisztelt Budapesti Lakosság!

Szeptember 10-étől követően komplex faápolási munkálatok kezdődnek a XIX. kerület Corvin körút, Martinovics utca és Kábel utca teljes szakaszán.

Ezeken az útszakaszokon eltávolítjuk a járdára, útra, épületekre és vezetékekre belógó, valamint a kockázatot jelentő, balesetveszélyes ágakat. Továbbá elvégezzük a fák egészséges növekedéséhez szükséges metszéseket és eltávolítjuk a kiszáradt, leromlott egészségi állapotú fákat. A kivágással érintett fákon megtekinthetőek lesznek a fadiagnosztikai adatlapok.

Továbbá szeptember hónapban az alábbi helyszíneken fogunk beteg vagy kiszáradt fákat eltávolítani:

I. kerület, Attila út 43. – adatlap
II. kerület, Szilágyi Erzsébet fasor – adatlap
II. kerület, Hűvösvölgyi út 84. – adatlap
VIII. kerület, Rákóczi út 7. és 11. 2 darab fa – adatlap
XII. kerület, Istenhegyi út 34. 2 darab fa – adatlapok
XIV. kerület, Erzsébet királyné útja 88/B – adatlap
XVI. kerület, Ostoros út 4. – adatlap

Az általunk kivágott fákat új, egészséges egyedekkel fogjuk pótolni, amelyet az őszi vagy a tavaszi ültetési időszakra tervezünk.

Kérjük a munkálatok ideje alatt fokozott óvatossággal közlekedjenek a jelzett helyszíneken!

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

Tisztelt Budapesti Lakosság!

Szeptember 2-án  a fokozott élet- és balesetveszély miatt faeltávolítást végzünk a XV. kerület Fő út 92. szám alatt.  Az előírásnak megfelelően helyébe újat ültetünk.

A kivágással érintett fa fadiagnosztikai adatlapja: XV.kerület_Fő_út_92_1db_fehér akác

A faápolások szakmai hátteréről bővebben: https://www.fokert.hu/faapolasi-munkalataink-szakmai-hattere/

A munkálat ideje alatt kérjük szíves türelmüket és megértésüket!

FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megosztás

Tisztelt Budapesti Lakosság!

Szeptember 3-át követően komplex faápolási munkálatok kezdődnek a III. kerület Nánási út és Királyok útja teljes szakaszán.

Ezeken az útszakaszokon eltávolítjuk a járdára, útra, épületekre és vezetékekre belógó, valamint a kockázatot jelentő, balesetveszélyes ágakat. Továbbá elvégezzük a fák egészséges növekedéséhez szükséges metszéseket és eltávolítjuk a kiszáradt, leromlott egészségi állapotú fákat. A kivágással érintett fákon megtekinthetőek lesznek a fadiagnosztikai adatlapok.

Továbbá az alábbi helyszíneken tervezünk faeltávolításokat:
• XI. kerület, Szent Gellért tér6 darab kiszáradt fa (szeptember első felében)
• VI. kerület, Munkácsy Mihály utca 1.2 darab kiszáradt fa (szeptember közepéig)
• IV. kerület, Király 17. és Leiningen 19A2 darab beteg fa (szeptember közepéig)
• XIX. kerület, Tas utca 9.-11.3 darab beteg fa (szeptember közepéig)
• XIV. kerület, Csömöri út 78.1 darab kiszáradt fa (szeptember közepéig)

 

Az eltávolított fákat 2021 tavaszán tervezzük pótolni.

A faápolások szakmai hátteréről bővebben: https://www.fokert.hu/faapolasi-munkalataink-szakmai-hattere/

 

A munkálatok ideje alatt kérjük szíves türelmüket és megértésüket!

Megosztás

 

Hivatalosan is átadásra került 2020. augusztus 25-én 11. órakor az I. kerületi Tabánban lévő sport- és szabadidőpark, amely a „Budapest 2019 – Európa sportfővárosa” program keretében újult meg a FŐKERT Nonprofit Zrt. megvalósításával.

Az eseményről

Az eseményen Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett, beszédet mondott és fát is öntözött.

Az átadót Zakar András a FŐKERT Nonprofit Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, ismertette azt a kivitelezési, tervezési folyamatot, amely során párbeszéd alakult ki a helyi civil lakosság képviselői és a FŐKERT között. Továbbá elmondta, hogy öntözőzsákokat helyeztek ki az újonnan ültetett fákhoz és tervei szerint a közeljövőben 1.000 db darab madárodúval gazdagodik Budapest zöldterülete.

Ezt követően Dr. Saly Noémi a Zöld Tabánért csoport képviselője foglalta össze gondolatait a park megújítása során történt párbeszédről és arról, hogy milyen helyi lakosként megélni a lakóhely közelében zajló fejlesztéseket.

Majd V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester többek között beszélt arról, hogy miért fontos a helyi lakosok véleményének meghallgatása és beépítése a tervezett fejlesztésekbe, értékelte a Főváros, a helyi lakosok képviselői és a FŐKERT között létrejött együttműködést.

Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta a lakosok és a döntéshozók közötti párbeszéd és együttműködés fontosságát, megköszönte a szakembereknek, hogy nyitottan álltak a javaslatokhoz, a lakosoknak, hogy elmondták a véleményüket. Továbbá üdvözölte az öntözőzsákok kihelyezését.

A beszédeket, majd a szalagátvágást követően közösen feltöltötték vízzel az újonnan ültetett fa tövében kihelyezett öntözőzsákot, amely majd 8 órán keresztül folyamatosan gondoskodik a fa vízellátásról.

 

Tabáni sport- és szabadidőpark leírása

A fejlesztett terület három részre tagolódik: az alsó rész az előtte már meglévő, aszfaltburkolatos sportpályával, felül a Naphegy utca alatt található meglévő két játszótér és területe, továbbá a parkon belül északabbra a régi fitnesz pálya területe.

A terület kertészeti kialakításának célja volt a park természetes hatásának megőrzése, valamint a terület esztétikai értékének növelése. A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket 2500 darab évelővel és 2400 darab cserjével gazdagított növényfelületek váltották fel. Az évelő ágyásokba pedig 770 darab különböző fajtájú hagymás növény került a tavaszi kép fokozására, színesítésére. Gyepesítés összesen körülbelül 7500 m²-en történt.

A sétányok mentén bővült a közvilágítás, továbbá támlás padok és hulladékgyűjtők kerültek elhelyezésre.

A fejlesztés összesen 650 millió forintból valósult meg.

SPORTTERÜLET

A tereprendezési feladatok elvégzése után az aszfaltburkolatra egy öntött gumiburkolat került, a meglévő eszközöket pedig grundkapu-szettek váltották fel, így a pályán egyszerre lehet kosárlabdázni és focizni. A pálya kifutó részén kapott helyet egy öltözőszekrényes pad, amely okos-eszközként működik. A multifunkciós sportpálya mellett egy stabilizált szórt burkolattal ellátott kerékpáros pihenőpont került kialakításra, kerékpár szervizpont létesítésével. Erre a részre okos oszlop is került, amely a park nyugati felét látja el wifi-jellel, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt.

JÁTÉKTERÜLET

A teljes játszóterületet a sziklás formavilág fogja össze, a tört síkokkal keletkezett részűfelületek a meglévő terepadottságokra épülnek. A rézsűk is játékterekké alakultak, csúszdákkal, tereplépcsőkkel, kapaszkodókkal ellátva. A vízszintes játéktér teljes felülete gumiburkolattal ellátott és rajta két hintaállvány került telepítésre. A fenti téren, az aszfaltút mentén sziklaszerű dombok épültek, ahol hangszerek is helyet kaptak.

A legkisebb korosztály számára tervezett legfelső játszótér a meglévő támfal tetején lévő, vízszintes területen és ahhoz kapcsolódóan a meglévő rézsűre illeszkedő, gumival burkolt terepen helyezkedik el. Itt kisebb szintkülönbséget áthidaló terepcsúszdák, játékvár, rugós eszközök és homokozó kapott helyet. A játéktér szélén támlás padok kerültek kihelyezésre.

A sétány egy része átépítésre került, a babakocsival való könnyebb megközelítés miatt az egyik lépcső helyén rámpa, valamint további négy lépcső 1 méter széles szakaszán további rámpák kerültek kiépítésre a lépcsőfokok helyén.

FITNESZTERÜLET

A tervezett fitnesztér a meglévő funkció korszerűsítéséből, környezetének rendezéséből tevődött össze. A meglévő eszközök elbontása után korszerű, saját súlyos eszközrendszer került telepítésre, ütéscsillapító gumiburkolattal, az esési magasságoknak megfelelő rétegrendben. A gumiburkolatban került elhelyezésre egy trambulin is. A terület környezete is megújult, a fák életterének biztosítása és a balesetveszélyes burkolatok rendezése mellett új utcabútorok kerültek telepítésre. A megfelelő termőközeggel kialakított évelősávok és gyepfelület került telepítésre.

 

 

Fotó: Bíró András

 

Megosztás