Társaságunk speciális munkagéppel több játszótér homokozójának tisztítását végezte az általunk fenntartott parkokban (pl. Nehru part, Vérmező, Népliget, Gesztenyéskert).

A munkagép elsősorban mechanikailag mozgatja meg a homokot, mely során az fellazul, átszellőzik, valamint a darabos frakció elkülönítésre kerül.

Megosztás

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az augusztus 24-én zárult Tallinni Nemzetközi Virágfesztivál közönségkedvence a FŐKERT Nonprofit Zrt. mintakertje lett. Az idei év témája “Jókívánságok a virágok nyelvén”, ehhez kapcsolódóan egy “interaktív játszókertet” épített Társaságunk. A terveket Pápai Veronika készítette.

Megosztás

Idén is nagy sikerrel zárult a 2018. augusztus 25-26-án, Lajkó Bendegúz főszervezésében megrendezett IV. Faápoló Bajnokság. A versenyzők a gyönyörű Városmajorban mérettethették meg tudásukat. A bajnokság nagyon jó hangulatban telt, a versenyzők és a nézők is egyaránt élvezték a programokat.

A versenyzők idén is a Nemzetközi Faápoló Szövetség (International Society of Arboriculture) által kiállított szabályrendszer alapján, öt versenyállomáson mérkőztek meg magukat, melyek lényege a mindennapi faápoló munka bemutatása volt. Az öt versenyállomás az imitált munkamászás, társmentés, biztosított gyorsmászás, footlock és a dobózsinór-dobás volt. Fontos kiemelni, hogy a feladatok során fakivágásra nem került sor!

Fotók: Tóth Imre

Megosztás

Immár 5. alkalommal került megrendezésre a PET Kupa a Felső-Tiszán. Idén minden eddigi rekordot megdöntve közel 400 résztvevővel, 21 hajóval, 74 folyamkilóméteren sikerült az önkénteseknek és a benevezett csapatoknak megtisztítaniuk az árteret. Összesen 10 tonna hulladékot szedtek össze a résztvevők. A FŐKERT idén is képviseltette magát, valamint támogatta a rendezvényt.

 

Megosztás

A FŐKERT Nonprofit Zrt. kezelésében álló Városmajor gyönyörű parkja és fái adnak otthont a IV. Faápoló Magyar Bajnokságnak 2018. augusztus 25-26-án. Az ingyenesen látogatható rendezvényen látványos bemutatók során nyerhetnek bepillantást a látogatók az aktuális faápolási módszerek világába.

Famászó-faápoló megmérettetéseket szerte a világban tartanak, valamint európa- és világbajnokságot is rendeznek ma már. A versenyek hazai meghonosításában 2015-től kezdődően a Magyar Faápolók Egyesülete fontos szerepet vállalt. Az első két hazai versenynek Szeged városa adott otthont, tavaly pedig a Népligetben mérhették össze tudásukat, gyorsaságukat és ügyességüket a versenyzők. Évről évre növekedett az érdeklődés, 2017-ben pedig már az indulók létszáma is indokolta, hogy nagyobb léptékben kerüljön megrendezésre a verseny, így az ekkor fennállásának 150. évfordulóját ünneplő FŐKERT partnerként vett részt a szervezésben, az együttműködés pedig az idei évben is folytatódik Lajkó Bendegúz főszervezővel.

Idén a FŐKERT gondozásában álló Városmajorban kerül megrendezésre a IV. Faápoló Magyar Bajnokság. A főváros első nagyobb kiterjedésű parkját 1785-ben nyilvánították közkertté, majd az elkövetkezendő években parkosították a területet, mely azóta is a fővárosi lakosok kedvelt parkjai közé tartozik. A közel 10 ha területű park kitűnő helyszínként szolgál a faápoló szakemberek számára a megmérettetéshez.

A versenyzők idén is a Nemzetközi Faápoló Szövetség (International Society of Arboriculture) által kiállított szabályrendszer alapján, öt versenyállomáson mérettetik meg magukat, az állomások lényege a mindennapi faápoló munka bemutatása. Az öt versenyállomás az imitált munkamászás, társmentés, biztosított gyorsmászás, footlock és a dobózsinór-dobás. Fontos kiemelni, hogy a feladatok során fakivágásra nem kerül sor!

A rendezvény a favédelmi-, faápolási módszerek népszerűsítését, elfogadtatását szolgálja mind a szakma, mind a civil szervezetek körében. További cél, hogy a fővárosi fákat érintő kérdésekkel kapcsolatban érzékenyebb lakosság is bepillantást nyerhessen a modern faápolás tudományába.

Megosztás

A Főváros zöldfelületei rendezetten, felkészítve várják az augusztus 20-i nemzeti ünnepet. 🙂

 

 

Megosztás

Idén, immár második alkalommal települt ki Társaságunk a SZIGET fesztiválra. Az érdeklődőket különböző játékokkal és nyereményekkel vártuk. Lehetett nálunk faleveleket felismerni, kvízkérdésekre válaszolni, vagy éppen egy nagy térképen megkeresni a különböző SZIGET helyszíneket.

A látogatók a játék mellett kicsit le is hűlhettek, hiszen különleges installációval készültünk az idei évre is: két, virágokkal és fényfüzérrel feldíszített zsiráf alakú mászókából kialakított párakapunk kellemes felfrissülést nyújtott a hőségben.

Megosztás

A Budapesti Városvédő Egyesület akcióinak egyike volt a 80-as évek második felében a Fővárosi fák nyári védelmére való felhívás. A mondanivaló azonban ma is aktuális: így is tehetnek a városlakók a környezetükért, a városi fák megmentéséért.

A FŐKERT munkatársai a legmelegebb nyári napokon is rendszeresen öntözik, gondozzák a budapesti faállományt, azonban most Önök is tehetnek a lakókörnyezetükben, munkahelyükön, iskolák stb. környékén lévő fákért, azok időnkénti öntözésével.

“Kérjük Önöket, mentsék meg a házuk előtt szomjazó fákat!”

Kép: http://varosvedo.hu/2018/07/31/szomjaznak-az-utcai-fak-1987/

Megosztás

A hőségriadóra és a tartósan magas UVB sugárzásra tekintettel Társaságunk vezetése a következő intézkedéseket rendelte el a területeken dolgozó munkatársai számára: a munkaidő korábbi, hűvösebb órákban való kezdése, délelőtt 11 órától a tűző napon való munkavégzés tilalma, óránkénti 10 perc pihenőidő árnyékban illetve hűvösebb helyiségben, korlátlan ivóvíz fogyasztásának biztosítása, a fej és a szem védelmére szemellenzős sapka biztosítása illetve minimum két fő szükséges a szabadtéren történő munkavégzéshez. A fenti intézkedések a hőségriadó visszavonásáig érvényesek.

Megosztás

A rendkívüli hőség miatt 2018. július 29. (vasárnap) déltől országosan életbe léptetik a vörös kódot – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra már csaknem az egész országra – így Budapestre is – figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt. A napi középhőmérséklet helyenként a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja. Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb 29-35 fok között alakul. Hétfőn és kedden tovább fokozódik a hőség.

A kormány honlapján közzétett protokoll szerint “vörös kód” idején a bentlakást nyújtó szociális intézmények a fenntartó típusától, ellátási területüktől, az általuk ellátott célcsoporttól és a rendelkezésre álló üres férőhelytől függetlenül, a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül (a regionális diszpécserszolgálat jelzésére) fogadják azokat az utcán élő embereket, akiknek az elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. nem csupán zöldterületek fenntartásával és megóvásával foglalkozik, hanem az épített környezeti elemként definiált ivó-, dísz- és szökőkút üzemeltetéséért is felel. Április közepétől-október végéig működtetik a kiemelt zöldfelületeken, parkokban, játszótereken található több mint 100 szökőkutakat, díszkutakat, csobogókat, ivókutakat.

A FŐKERT a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését intenzíven figyeli. Kérjük a lakosságot, hogy amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen jelezni szíveskedjenek, hogy a hibát mihamarabb kijavíthassák a szakemberek.

Táraságunk kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű! Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot, biztosítsanak lehetőséget a parklátogatók, gyerekek felfrissülésére.

A FŐKERT dolgozói folyamatosan öntözik a kiemelt zöldterületeket, és emellett a játszóterek hűtéséről – szükség esetén naponta többször is – gondoskodnak.

A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérünk mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre!

A hőség idejére vonatkozó hasznos információkat olvashat a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján, itt: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg_tanacs

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán, itt: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg

 

Megosztás