FŐKERT Nonprofit Zrt. 2019. február 4-én megkezdte a fővárosi parkok- és fasorok fás szárú növényeinek tél végi lemosó permetezését. A munkálatok előreláthatólag 2019. március 11-ig tartanak, de az ütemterv az időjárás függvényében változhat. A permetezések, különös tekintettel a fasorokra, alapvetően az éjszakai órákban történnek, így a munkálatok nem zavarják a gyalogos- és közúti forgalmat.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. fafenntartásért felelős szakemberei a mellékelt ütemterv szerint végzik el a kezelésükben lévő több ezer fás szárú növény védelmét, melyek között a kőris, a japánakác, a juhar, az ostorfa valamint a hárs a leggyakrabban előforduló fafaj. A lemosó permetezésre azért van szükség, hogy a fás részeken, kéregrepedésekben áttelelő kártevők – takácsatkák, levélatkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabóca – számát gyérítsék.

A permetezésre alkalmazott szer parafinolaj hatóanyagú, környezetbarát készítmény. A leggondosabb munkavégzés közben is előfordul azonban, hogy a szer a parkoló autókra hullik. A permetezőszer az autóban semmilyen kárt nem okoz és az első autómosáskor – plusz költséget nem okozva – eltávolítható, könnyűszerrel lemosható.

A növényvédő szer hatásmechanizmusára jellemző, hogy paraffinolaj-tartalmánál fogva megfullasztja a kártevőket. Ennek a hatásnak a kifejtése érdekében, magas dózisban, nagy légmennyiséggel kell kijuttatni, így a szer a kártevők áttelelő alakjait vastagon befedi, körbevonja. Természetesen, a FŐKERT munkatársai mindeközben figyelemmel kísérik a fás szárú növények fejlődését, s korai kilombosodás esetén csökkentik a dózist.

A tél végi lemosó permetezés csak az áttelelő károsítók ellen hatásos, a vegetációs időszakban megjelenő vagy felszaporodó kórokozók és kártevők technológiai szintű vagy eseti jellegű további növényvédelmi intézkedést kívánnak.

A munkálatok ütemezése itt megtekinthető:

Megosztás

Társaságunk feladatai közé tartozik a kezelésében álló fák biztonságosságának megőrzése. Különösen nagy kihívás ez olyan kivételes dendrológiai értékű fák esetében, mint a margitszigeti „Hétvezér” platán. A platán tönkje valószínűleg még József nádor korabeli, talán maga a nádor ültette, ám az első világháborúban tisztázatlan körülmények között tönkjéig elpusztult. A tönkből azonban hat sarjhajtáson keresztül megújult, az egyik hajtás korai elágazásával pedig egy hét vezérágat formázó különleges formájú egyed fejlődött ki. A többtörzsű fa gyökérnyaka 2010-ben megroppant, Társaságunk egy akkor még kevésbé alkalmazott technológiával – dinamikus kötélcső rendszer kiépítésével – stabilizálta a fa állapotát.

A rendszer jól vizsgázott, 2015 nyarán egy viharban az egyik törzset a kötélrendszer tartotta meg, így megakadályozva a fa kitörését. A rendszer gyári szavatossági ideje nyolc év, ezért a fa 2019-ben újabb ápolásra szorul. Ennek előkészítéseként 2018-ban a fa részletes statikai vizsgálatát végeztük el egy új technológiával, melynek során a szél erőssége és iránya, valamint a fára szerelt dőlésérzékelők segítségével meg tudtuk határozni a fa mozgását meghatározott terhelés esetén. A vizsgálat értékeléséhez Dr. Dívós Ferenc professzor, az alkalmazott műszer gyártója végzett különleges számításokat, melyek segítségével meg tudtuk határozni a fa mozgását, így az egyes törzselemre ható terheléseket.

A fa megtarthatóságának lehetőségei korlátozottak, ezért 2018 október végén Társaságunk a Margitszigeten „Mentsük meg a Hétvezért!” címmel szakmai konzíliumra hívta a Magyar Faápolók Egyesülete minősített favizsgálóit. A konzílium során, illetve azt követően megfogalmazódott a fa megmentésének terve. A szélterhelés mérséklése érdekében szükséges a fa lombkoronájának csökkentése, illetve a fa újabb dinamikus rögzítése, a régi rendszer meghagyásával.

A munkálatokat a lomb nélküli, enyhébb téli napokon végezzük. A munkák elvégzésébe gyakorlatként bekapcsolódtak a faápoló oktatáson résztvevő leendő minősített faápolók. Ők a képzésük során részletes elméleti és gyakorlati ismereteket kapnak, így alkalmasakká válnak a közterületi fák általános és speciális ápolási munkáinak elvégzésére. Képzésükben a FŐKERT dolgozói aktív részt vállaltak. A Hétvezér ápolási munkái még folynak, a lombfelület csökkentését elvégeztük, a korona ismételt statikai megerősítése még folyamatban van, még február elején el is készül.

A faápoló diákok a modern faápolás alapjait lerakó, ma a világ legnagyobb faápoló szakcégének számító The Davey Tree Expert Company úttörőiről készült archív fotót ismerve, hasonló típusú gyakorlati tablóképet szerettek volna. Mivel mindannyian képzett alpinisták, Társaságunk (a turisták nagy örömére) hozzájárult a különleges tablókép elkészítéséhez.

Megosztás

A FŐKERT Nonprofit Zrt. Budapest XIX. kerület, Ady Endre úton fasori feladatokat végez. Az elkészült fadiagnosztikai vizsgálatok során megállapították, hogy az erősen leromlott állapotú, koros és korhadt fekete nyárfák cserére szorulnak. Ezek helyére munkatársaink 23 darab facsemetét ültetnek , illetve a “10 000 új fát Budapestre!” programon belül további mintegy 100 db facsemetét tervez Társaságunk ültetni a XIX. kerületbe, a 2019. tavaszi ültetési szezonban

Az ehhez kapcsolódó engedélyt, valamint a fadiagnosztikai adatlapokat itt találják:
19ADY021003 19ADY021004 19ADY041008 19ADY051012 19ADY061003 19ADY071005 19ADY071011 19ADY081001 19ADY081002 19ADY081005 19ADY081008 19ADY081009 19ADY081012 19ADY091002 19ADY091003 19ADY091009 19ADY091010 19ADY091011 19ADY101002 19ADY101003 19ADY101004 19ADY101009 19ADY111005 Fakivágási engedély (határozat)

Megosztás

A FŐKERT Nonprofit Zrt. Budapest, III. kerület Rozgonyi Piroska utcában, a Római strandfürdő és a kemping előtti szakaszon hamarosan favisszavágásokat és fakivágást végez. A korábbi években több káreset is volt a parkoló autókra eső ágak miatt, 2017-ben az egyik fa kidőlt és magával sodorva másik két fát, kárt okozott a kalandpark épületében. Ezután kérelem érkezett Társaságunkhoz az állomány kivizsgálására és az ehhez kapcsolódó szükséges intézkedések megtételére a balesetveszély elhárítása végett. Kollegáink a helyszíni vizsgálat során megállapították, hogy egy jelentős mértékű favisszavágás vált szükségessé ahhoz, hogy megszűnjön a balesetveszély. A felmérés során 8 db fa kivágása vált elkerülhetetlenné, melyek pótlására 2019 tavaszán kerül majd sor. A következő években a hajtásválogatással egy új korona kialakítására kerül sor, mely továbbra is maradéktalanul biztosítani fogja a fasor jelenlegi szerepét.

A munkálatok az utca részleges lezárásával járhatnak, kérjük türelmüket és megértésüket.

Favizsgálati jegyzőkönyvek:

03RPI011033

03RPI011029

03RPI011019

03RPI011001

03RPI012019

03RPI012010

03RPI012004

Megosztás

Az IPM ESSEN, a világ vezető kertészeti szakkiállítása,  az iparág egyik legfontosabb globális eseménye idén 2019. január 22-25-ig kerül megrendezésre. Immár 33 éve ez az első számú üzleti helyszín a szakmabeli döntéshozóknak és vezetőknek, melyen minden évben több mint 1500 kiállító van jelen.
A kiállításon nemcsak a növények és virágok teljes sokfélesége kerül bemutatásra, hanem a virágkereskedelmi legújabb technológiák, berendezések és szolgáltatások aktuális trendjei várják a kereskedelmi látogatókat.

 

Megosztás

A téli időszakban végzett munkálataink során mindig elsőbbséget élvez a hóeltakarítás és a jeges utak síkosságmentesítése. Társaságunk a havazások kezdete óta folyamatosan végzi a fővárosi parki utak tisztítását. Ahol a terepviszonyok engedik, ott hótoló kistraktorokkal dolgozunk, egyéb helyszíneken kézi erővel történik a hóeltakarítás. A lefagyott jégréteget környezetre nem káros pétisó szórással oldjuk fel.

Fotók: FŐKERT, Puska Judit

Megosztás

Idén is megrendezésre került a Szabadtér Színházzal közösen szervezett Környezettudatos Karácsony felhívásunk, melyen közel 30 óvoda és iskola vett részt. A felhívás elsődleges célja az volt, hogy a gyerekek környezettudatosan készüljenek a karácsonyra és megtanulják: nemcsak az lehet szép és értékes, amit készen lehet vásárolni, hanem sokkal nagyobb értékkel bír az, amit ők maguk készítenek el.

Összesen 125 fát díszítettek fel a gyerekek, melyek december 28-ig még megtekinthetők a Városháza parkban.

A FŐKERT idén egy óvodát és egy iskolát is kitüntetett: a Dr. Török Béla EGYMI szőnyegkészítő osztálya és a Dob óvoda is különdíjban részesült.

 

Megosztás

Áldott karácsonyt és eredményekben gazdag, boldog új évet kíván a FŐKERT!

2018. december 22.-től 2019. január 2.-ig a FŐKERT Nonprofit Zrt. által kezelt területek tekintetében bejelentést csak az ügyeleti telefonszámokon fogadnak munkatársaink.

ÜGYELETI TELEFONSZÁMOK MUNKAIDŐN KÍVÜL ÉS HÉTVÉGÉN
Köztisztasági állapotokkal kapcsolatos bejelentés
+36 20 389 3664
Faállománnyal kapcsolatos vészhelyzet esetén
+36 20 240 4456
Parki vízhálózattal kapcsolatos vészhelyzet esetén
+36 20 954 2995

Megosztás

Társaságunk 2018. december 11-én tartotta évértékelő, évzáró állománygyűlését. A rendezvényen Szabó József vezérigazgató értékelte a 2018-as évet és vázolta az elkövetkezendő időszak terveit.

Legjobb dolgozói díjakat kaptak a következők:

LEGJOBB SZAKMUNKÁS: Király Istvánné

LEGJOBB BETANÍTOTT MUNKÁS: Kapusztáné Berczeli Anna

LEGJOBB SEGÉDMUNKÁS: Takács Bertalan

LEGJOBB GÉPKEZELŐ, GÉPJAVÍTÓ: Fejes Attila

LEGJOBB VIRÁGÁGYÁPOLÓ: Kiss Zsuzsanna

LEGJOBB KARBANTARTÓ: Tóth Tibor

LEGJOBB FAÁPOLÓ SZAKEMBER: Szűcs Béla

LEGJOBB ADMINISZTRÁTOR: Böröcz Gabriella

LEGJOBB ADMINISZTRÁTOR: Szalánczy Szilvia Katalin

VEZÉRIGAZGATÓI KÜLÖNDÍJBAN RÉSZESÜLTEK: Böhm Nikolett és Gubicz Gyula

25 éves munkaviszonyuk alkalmából maradandó értékű tárgyjutalomban részesültek: Fekete Balázs László, Gubicz Gyula, Iványi Sándor, Toldi Tibor, Andrási Gábor, Tóth Zoltán, Blidár Gábor

50 éves munkaviszonya alkalmából maradandó értékű tárgyjutalomban részesült: Kellner Lajos

/Fotók: Szabó Zoltán/

Megosztás