Nagylegelő-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: XVII. kerület, Lőrinci út és Újmajori dűlő között, a Nagylegelői utca két oldalán
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 35,1 ha

A Lőrinci és a Csévéző út mentén található nagy kiterjedésű erdő egyik fontos funkciója, hogy a közeli Liszt Ferenc Repülőtér kifutópályáit és repülők által okozott zajártalmat elfedjék, tompítsák. A véderdőként nagyon fontos a faállomány jelenléte, melynek a Lőrinci út menti tömbjének csupán egy része áll fővárosi tulajdonban. Az állomány szerves egységet képez a többi erdőtaggal, ezáltal a pesti oldal egyik legnagyobb összefüggő erdőségét alkotják.

Természeti értékek:

A fővárosi részek kivételével az összes többi a Pilis Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének kezelésében áll, vagyis a teljes erdő szakszerű kezelésben részesül. Az önkormányzati tulajdonú területet döntően tölgyek borítják, de kisebb számban közönséges nyír (Betula pendula), erdei fenyő (Pinus sylvestris) és fehér akác (Robinia pseudoacacia) is jelen van a területen. A cserjeszintben egyes részeken gyakori a közönséges mogyoró (Corylus avellana). Az erdészeti módszerekkel telepített erdő sorokba rendeződik, ez kevésbé kedvez az élővilágnak, mivel így átlátható és nem ad megfelelő búvóhelyet a ragadozók elől. Éppen ezért hosszú távú terv a faállomány fokozatos átalakítása szórt állományúvá. A mesterséges kinézet ellenére is gazdag az élővilág, kisemlősök, erdei énekesmadarak és ízeltlábúak is nagy számban képviseltetik magukat. Botanikai szempontból a pesti oldal egyik legígéretesebb erdőtagja, ezért a jövőben várható, hogy védett fajok is előkerülnek innen.

Veszélyeztető tényezők:

Az erdőbe több oldalról is vezetnek be szabadon bejárható földutak, ezek mentén sajnos rendszeres a szemetelés, amely folyamatos munkát ad a fenntartóknak. Egyéb negatív hatás nem jellemző a területen.

Galéria

Az erdőtömb szegélyében idős fehér akác-foltok (Robinia pseudoacacia) nőnek
Sok helyen nyaras-kőrises telepítéseket találunk
Egyes részeken idősebb közönséges nyíreket (Betula pendula) láthatunk
A tölgyek között erdei fenyvesek (Pinus sylvestris) is helyet kaptak
A gyepterületeken a védett atalantalepke (Vanessa atalanta) rendszeresen megfigyelhető
Az énekes rigó (Turdus philomelos) rendszeres költőfaj