Farkas-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése:Budapest IV. kerület Megyeri út – Homoktövis utca – Óceánárok utca Farkas-erdő Természetvédelmi Terület által határolt terület
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 2,7 ha

A Farkas-erdő teljes kiterjedését tekintve közel 50 ha-os összefüggő erdőtömb, melynek közepén egy jó természetességi állapotban megmaradt vizes élőhely található. Ennek keleti része – amely a Káposztásmegyeri Lakóteleppel határos – a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetéhez tartozik, faállományát döntően kocsányos tölgyek és nyarak jellemzik. Nyugati része a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában áll. Nyaras-füzes erdőfoltjai mellett telepített akácosok találhatók itt. A terület több mint 30 hektáros része 2024. január 1-én természeti oltalmat kapott, melynek köszönhetően az akácállományok hosszú távú fafajcserés átalakítása és természetesebbé tétele megindulhatott.

A címben említett Farkas-erdő a fentiekből kiindulva némiképp félrevezető elnevezés. A védettség kimondása miatt nagyobbik része honlapunk „Természetvédelmi Terület” fülére kattintva ismerhető meg, itt csak az oltalomból kimaradt, nem védett erdőrész jellemzését találhatjuk.

Ez a védettségből kimaradt rész, egy hosszan elnyúló, alapvetően nyílt, füves élőhely, amely közel 1 km-es szakaszon kíséri a Megyeri utat és a Farkas-erdő Természetvédelmi területet. A keskeny sáv tulajdonképpen ezek közé ékelődve található meg. A gyepterület egy töltés tetején és oldalán alakult ki, az erdészeti nyilvántartásban „nyiladékként” szerepel. Az élőhelyen ritkás fás állomány is található, melyet zömmel tájidegen fajok alkotnak. Ezek őshonos fajokra történő lassú és fokozatos cseréje az elkövetkezendő évek tervei közé tartoznak. A döntően nyílt terület funkciója kettős. Egyrészt hatékony és kitűnő védelmet ad a tőle keletre elhelyezkedő Farkas-erdő Természetvédelmi Területnek, másrészt remek helyszínt biztosít a helyi lakosságnak különféle rekreációs tevékenységek végzéséhez (pl.: futás, kirándulás, kutyasétáltatás).