Ördögorom-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: XII. kerület, Edvi Illés út, Magas út között
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 0,2 ha

A kis kiterjedésű erdő az Ördög-orom Természetvédelmi Terület kiterjedt erdőségeinek tagja. A meredek É-i oldalon fekvő élőhely legjellemzőbb társulása a gyertyános tölgyes, mely ma már ritkaságszámba megy Budapesten. A fővárosi tulajdonú erdőterületek közül egyedül itt találkozhatunk vele. Sétautak nincsenek az erdőtagban, megtekintése az Edvi Illés út felől a legcélszerűbb.

Természeti értékek:

A gyertyános tölgyes állomány igen értékes, melyben nincs jelen az intenzív erdőgazdálkodás, emiatt holtfában rendkívül gazdag. A lombhullató állományba kevés fekete fenyő (Pinus nigra) keveredik, de mennyisége elenyésző. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület odútelepet működtet a területen. Az itteni odúkban költ a védett örvös légykapó (Ficedula albicollis), melynek ez a legalacsonyabban fekvő fészkelőterülete a fővárosban. Botanikai értékeit tekintve kiemelendő a madárfészek békakonty (Neottia nidus-avis) nevű orchidea, melynek további különlegessége, hogy nem tartalmaz klorofillt, színe ezért teljes egészében világosbarna.

Veszélyeztető tényezők:

Mivel a Fővárosi Önkormányzat már évekkel ezelőtt gondoskodott ebben a térségben a természeti oltalom kimondásáról, kezelése megoldott, emiatt szemét, vagy rongálás nem érhető tetten a területen. Sajnos a forgalmas Edvi Illés út mentén az elszórt szemét folyamatosan újratermelődik, ennek gyűjtéséről rendszeresen gondoskodni kell. Ezen kívül a faállomány intenzív beavatkozást nem igényel, a legfontosabb feladat a megfelelő állapotok fenntartása.

Galéria

Változatos fajösszetételő erdejében lombos fajok és tájidegen fekete fenyők (Pinus nigra) egyaránt találhatók
Az északi kitettségű hegyoldalon a szürke törzsű gyertyán (Carpinus betulus) dominál
Az összefüggő erdő nagyon jó állapotú
A területen nincs intenzív erdőgazdálkodás, ennek köszönhetően sok a holtfa, ami kedvez a terület élővilágának
Az árnyas élőhelyet kedveli védett orchideafajunk, a madárfészek békakonty (Neottia nidus-avis)