Rákoscsabai-erdő

A terület általános jellemzése:

Elhelyezkedése: XVII. kerület, Anna utca és Lemberg utca között, a Pajta utca két oldalán
Státusza: Fővárosi tulajdonú erdőterület
Látogathatósága: Szabadon látogatható
Területe: 2,3 ha

A terület kedvelt helyszín a környező lakosság körében, főként kutyasétáltatók és kisgyerekes családok keresik fel előszeretettel. Látképét ritkásan álló, ligetes facsoportok és nagyobb gyepterületek jellemzik, utóbbiakat rendszeresen kaszálják. Az utcákkal övezett terület könnyedén megközelíthető, mely kertesházak között fekszik. Területén tekintélyes méretű nyarak és fiatalabb állományok egyaránt megtalálhatók.

Természeti értékek:

Jelenlegi állapota inkább egy extenzíven fenntartott parkra, mintsem erdőre hasonlít. Fafajait tekintve a nyarak gyakoriak, de a tájidegen fehér akác (Robinia pseudoacacia) is szép számmal megtalálható. A mozaikos zöldterület egyaránt otthont ad sok ízeltlábúfajnak, madárnak és néhány vadon élő emlősállatnak is. Tavasztól őszig rendszeres a seregély (Sturnus vulgaris), a zöldike (Carduelis chloris), a tengelic (Carduelis carduelis), a barátposzáta (Sylvia atricapilla), illetve a csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita). Az esti, éjszakai órákban gyakran felbukkan a védett keleti sün (Erinaceus roumanicus).

Veszélyeztető tényezők:

A faállomány csak részben áll őshonos fajokból, a tájidegen facsoportok terjeszkedése a jövőben egyre inkább veszélyeztetheti ezek fennmaradását. Az intenzív területhasználat miatt sok kitaposott ösvény szeli át a területet, ami a gyepterület fenntartása szempontjából jelent problémát. Ugyanakkor a rendszeres területhasználat nagyobb mértékű odafigyeléssel párosul, emiatt a rongálás és a szemetelés nem jellemző. A jövőben szükség lesz a terület nagyobb mértékű befásítására, mely nemcsak a mikroklimatikus viszonyokat javítja, hanem jobb feltételeket teremt a rekreációs tevékenységekhez. A fák számának növelését elsősorban tájra jellemző kocsányos tölggyel (Quercus robur) szükséges megoldani.

Galéria

A kertesházas övezetben található erdőterület nagy része ligetes állományokkal borított
Az idős fák között kiterjedt kaszált gyepek találhatók
A faállomány jelentős részét nyarak alkotják
A fák nagy része 30-40 év körüli, de néhol friss telepítéseket is láthatunk
A lakott részek közelsége miatt ma még gyakran látható a hazánkban egyre ritkábbá váló házi veréb (Passer domesticus)
Ősszel és télen rendszeresen látható a színpompás süvöltő (Pyrrhula pyrrhula)