Hírek

JÖN! JÖN! JÖN!

 

Hamarosan kezdődnek a parkfejlesztéssel kapcsolatos munkálatok a Pünkösdfürdő utcától közvetlenül északra, a Kossuth Lajos üdülőpart és a töltés közötti rézsűterületen.

FAÁPOLÁS ÉS FAKIVÁGÁS: 2021. március 8-15. között a tervezési területen álló 76 faegyed ápolási munkáit végzi a FŐKERT.

Ezeknek a fáknak a nagy része rossz egészségi állapotú, idős fa, közel felük azonban körültekintő gallyazással vagy ifjító metszéssel megmenthető. Ez ijesztően nézhet ki, ám eredménye hosszútávon egy egészségesebb, életerős faegyed. A menthetetlen állapotú vagy torz fákat kénytelenek vagyunk kivágni, mert gyökérzetük, törzsük vagy koronájuk oly mértékben sérült, korhadt vagy elhalt, hogy komoly kockázatot jelentenek a környezetükre: egy hirtelen széllökés vagy egy vihar könnyen letörheti az ágaikat, vagy kidöntheti az egész fát. A fakivágást minden esetben alaposan mérlegeljük, megelőző favizsgálatokat és zoológiai felmérést végzünk, és csak abban az esetben vágunk ki fát, ha azt az eredmények egybehangzóan igazolják. A kivágandó fákon külön tájékoztatás is elhelyezünk. A beruházás keretében kb. tízszeres mennyiségű új fát ültetünk el a területen.

A favizsgálati jegyzőkönyvek és a zoológiai felmérések eredményei az alábbi linkekre kattintva tekinthetők meg:
Pünkösdfürdő Park – Favizsgálati jegyzőkönyvek
Pünkösdfürdő Park – Zoológiai felmérés jegyzőkönyve

 

MILYEN LESZ AZ ÚJ PÜNKÖSDFÜRDŐ PARK?

Ha röviden válaszolunk: egy ökologikus, városszéli pihenőpark. S hogy ez mit jelent? Egy modern szemléletű, környezettudatos, új tervezői megközelítéssel létrejött fenntartható zöldfelületet, ahol egyaránt lehetőség nyílik pihenni, játszani, sportolni, rácsodálkozni a természet értékeire és szépségére, andalogni, üldögélni, összejönni, piknikezni… Egy olyan parkot, ami éppúgy az élővilágé, mint az embereké. Egy olyan parkot, ahol egyszerűen jó lenni.

A területet eltérő karakterű, többféle élőhelyet bemutató részekre osztottuk. E zónák más-más funkcióval rendelkeznek, így azok jobban elkülönülnek a park használóinak igényei szerint. Így például a családi sütögetés közben nem kell a sportpályák zaját hallgatni, vagy a kerékpárosoknak nem kell az útszegélyhez láncolni a bringát, hiszen külön pihenőpontot kapnak. Kutyák és gazdik saját agility pályán hódolhatnak a sportoknak.

A pihenőpark minden részét összefűzi egy kanyargó sétaút, egy interaktív tanösvény, valamint az a törekvésünk, hogy az ide látogató családok értékesen töltsék el szabadidejüket, a lehető legtermészetesebb környezetben.

A kertépítészeti áttekintő tervet ide kattintva tekinthetik meg.

 

Pünkösdfürdői park fejlesztése
Tervezett befejezés: 2021. október 31.
Beruházó: Budapest Főváros Önkormányzata
Tervező: FŐKERT Nonprofit Zrt. / Szalkai Adrienne okl. táj- és kertépítészmérnök, vezető tervező K1-01/5110
Építtető: FŐKERT Nonprofit Zrt.
Felelős műszaki vezető: Biró Borbála zöldfelület-fejlesztési főosztályvezető 06/20 582 6787
Műszaki ellenőr: Enviroduna Kft. / Csapodi Kristóf 06/1 328 0298

Megosztás

Tulajdonos