Hírek

Nehéz dolog városi fának lenni – de van gyökér-wellness

 

A nagyvárosok speciális élőhelyek, az utak menti fák különösen sok kihívással néznek szembe. Ilyen a például tömör burkolat, amely a gyökérzóna helyett a csatornahálózatba tereli az éltető vizet, ilyen a korlátozott talajmennyiség, a közművek többé-kevésbe folyamatos javítása miatti talajmunkák, de ilyenek az eldobált a csikkek, a vizelet, télen a sózás, és persze a levegőszennyezés. Egy városi fa mindezen kihívások ellenére is ellát bennünket oxigénnel, párologtatva és árnyat adva hűti a várost, megköti a szálló port, „hangtompítóként” csökkenti a zajterhelést.

Szerencsére vannak már olyan megoldások, melyek a kapott ingyenes „öko-szolgáltatásokért” cserébe extra juttatásokat nyújtanak a városi fák számára.

Ezek egyike a svéd fővárosban, Björn Embrén által bevezetett faültetési módszer, melyet röviden csak SFR-nek (Stockholm Faültetetési Rendszernek) hívunk. A módszer lényege, hogy bőséges teret és speciális, tápanyagokkal és aktív bioszénnel kevert szerkezeti talajt ad a gyökérzet fejlődéséhez, bevezeti a lehető legtöbb csapadékot a talajba, miközben a közműveket is könnyen hozzáférhetővé teszi a további bolygatás elkerüléséhez. Ez persze jóval több talajmunkával jár, mint egy „hagyományos” faültetés, nem lehet elintézni egy-két óra alatt. Cserébe viszont egy életerős, fitt fát kapunk, amelynek várható élettartama szokásos városi fákhoz képest akár 2-3-szor hosszabb. A módszer specialitása a szerkezeti talaj, amelynek alapvetően két összetevője van: egy kövekből/betonzúzalékból épített durva szerkezet és annak pórusait kitöltő speciális finomszubsztrátum. Utóbbiban rejlik a titok, ez ugyanis bioszén alapú, un. talajaktivátor és kvarchomok keveréke, a talajaktivátorban megfelelő tápanyagokat és fontos organizmusokat találunk (baktériumokat , gombákat, egysejtű állatokat és fonálférgeket), és akár több száz évig stabil is marad.

Egy ilyen mintaprojekt zajlott le az elmúlt hét elején a Bartók Béla úton, melyben több partnerrel dolgoztunk együtt: Újbuda, a Budapest Közút, a Penta és a Gardenfutura munkatársai voltak segítségünkre. A meghívott szakmabeliek és az érdeklődő civilek a a munkálatok kezdeti napján több kiselőadást is hallgathattak a helyszínen, és örömmel tapasztaltuk, hogy sokan voltak kíváncsiak rá.

Az SFR sajnos nem olcsó mulatság, elsősorban a talajmunka, burkolatbontás növeli a költséget. Ha egy fára vetítjük, a hagyományos ültetés költségének kb. öt-hatszorosa is lehet az ár, ezért egy darab fa ültetése esetén ez a módszer nem gazdaságos. Teljes utcák vagy fasorok rekonstrukciójakor azonban az egy egyedre jutó ültetési költségek jelentősen csökkennek, ráadásul hosszú távon a fenntartás és az esetleges pótlás költsége is kevesebb, így elsősorban ilyen típusú, nagyobb volumenű projektekben lehet ennek a módszernek nagy szerepe.

A Bartók Béla úti SFR faültetés abból a szempontból is különleges volt, hogy a partnerek gyakorlatként, önerőből végezték a munkát, mintegy „önkéntes próbaüzemként”, hogy minden érintett fél pontosan ismerje az elvégzendő feladatokat, így a jövőbeni SFR ültetéseknél minden olajozottan mehet majd.

Köszönjük minden közreműködő munkáját, a helyszínen járók és a lakóknak a türelmet és hosszú, egészséges életet kívánunk az elültetett kis fának – reméljük, 100 év múlva utódaink koccinthatnak a lombjai alatt!

FŐKERT

Fotók: FŐKERT

Megosztás

Tulajdonos