Hírek, kiemelt, Rendezvény

Szabadidőpark átadás és faöntözés a Tabánban

 

Hivatalosan is átadásra került 2020. augusztus 25-én 11. órakor az I. kerületi Tabánban lévő sport- és szabadidőpark, amely a „Budapest 2019 – Európa sportfővárosa” program keretében újult meg a FŐKERT Nonprofit Zrt. megvalósításával.

Az eseményről

Az eseményen Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett, beszédet mondott és fát is öntözött.

Az átadót Zakar András a FŐKERT Nonprofit Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, ismertette azt a kivitelezési, tervezési folyamatot, amely során párbeszéd alakult ki a helyi civil lakosság képviselői és a FŐKERT között. Továbbá elmondta, hogy öntözőzsákokat helyeztek ki az újonnan ültetett fákhoz és tervei szerint a közeljövőben 1.000 db darab madárodúval gazdagodik Budapest zöldterülete.

Ezt követően Dr. Saly Noémi a Zöld Tabánért csoport képviselője foglalta össze gondolatait a park megújítása során történt párbeszédről és arról, hogy milyen helyi lakosként megélni a lakóhely közelében zajló fejlesztéseket.

Majd V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester többek között beszélt arról, hogy miért fontos a helyi lakosok véleményének meghallgatása és beépítése a tervezett fejlesztésekbe, értékelte a Főváros, a helyi lakosok képviselői és a FŐKERT között létrejött együttműködést.

Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta a lakosok és a döntéshozók közötti párbeszéd és együttműködés fontosságát, megköszönte a szakembereknek, hogy nyitottan álltak a javaslatokhoz, a lakosoknak, hogy elmondták a véleményüket. Továbbá üdvözölte az öntözőzsákok kihelyezését.

A beszédeket, majd a szalagátvágást követően közösen feltöltötték vízzel az újonnan ültetett fa tövében kihelyezett öntözőzsákot, amely majd 8 órán keresztül folyamatosan gondoskodik a fa vízellátásról.

 

Tabáni sport- és szabadidőpark leírása

A fejlesztett terület három részre tagolódik: az alsó rész az előtte már meglévő, aszfaltburkolatos sportpályával, felül a Naphegy utca alatt található meglévő két játszótér és területe, továbbá a parkon belül északabbra a régi fitnesz pálya területe.

A terület kertészeti kialakításának célja volt a park természetes hatásának megőrzése, valamint a terület esztétikai értékének növelése. A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket 2500 darab évelővel és 2400 darab cserjével gazdagított növényfelületek váltották fel. Az évelő ágyásokba pedig 770 darab különböző fajtájú hagymás növény került a tavaszi kép fokozására, színesítésére. Gyepesítés összesen körülbelül 7500 m²-en történt.

A sétányok mentén bővült a közvilágítás, továbbá támlás padok és hulladékgyűjtők kerültek elhelyezésre.

A fejlesztés összesen 650 millió forintból valósult meg.

SPORTTERÜLET

A tereprendezési feladatok elvégzése után az aszfaltburkolatra egy öntött gumiburkolat került, a meglévő eszközöket pedig grundkapu-szettek váltották fel, így a pályán egyszerre lehet kosárlabdázni és focizni. A pálya kifutó részén kapott helyet egy öltözőszekrényes pad, amely okos-eszközként működik. A multifunkciós sportpálya mellett egy stabilizált szórt burkolattal ellátott kerékpáros pihenőpont került kialakításra, kerékpár szervizpont létesítésével. Erre a részre okos oszlop is került, amely a park nyugati felét látja el wifi-jellel, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt.

JÁTÉKTERÜLET

A teljes játszóterületet a sziklás formavilág fogja össze, a tört síkokkal keletkezett részűfelületek a meglévő terepadottságokra épülnek. A rézsűk is játékterekké alakultak, csúszdákkal, tereplépcsőkkel, kapaszkodókkal ellátva. A vízszintes játéktér teljes felülete gumiburkolattal ellátott és rajta két hintaállvány került telepítésre. A fenti téren, az aszfaltút mentén sziklaszerű dombok épültek, ahol hangszerek is helyet kaptak.

A legkisebb korosztály számára tervezett legfelső játszótér a meglévő támfal tetején lévő, vízszintes területen és ahhoz kapcsolódóan a meglévő rézsűre illeszkedő, gumival burkolt terepen helyezkedik el. Itt kisebb szintkülönbséget áthidaló terepcsúszdák, játékvár, rugós eszközök és homokozó kapott helyet. A játéktér szélén támlás padok kerültek kihelyezésre.

A sétány egy része átépítésre került, a babakocsival való könnyebb megközelítés miatt az egyik lépcső helyén rámpa, valamint további négy lépcső 1 méter széles szakaszán további rámpák kerültek kiépítésre a lépcsőfokok helyén.

FITNESZTERÜLET

A tervezett fitnesztér a meglévő funkció korszerűsítéséből, környezetének rendezéséből tevődött össze. A meglévő eszközök elbontása után korszerű, saját súlyos eszközrendszer került telepítésre, ütéscsillapító gumiburkolattal, az esési magasságoknak megfelelő rétegrendben. A gumiburkolatban került elhelyezésre egy trambulin is. A terület környezete is megújult, a fák életterének biztosítása és a balesetveszélyes burkolatok rendezése mellett új utcabútorok kerültek telepítésre. A megfelelő termőközeggel kialakított évelősávok és gyepfelület került telepítésre.

 

 

Fotó: Bíró András

 

Megosztás

Tulajdonos