Hírek

A Feneketlen-tavi problémák kezelése

A Feneketlen-tóban és környékén pár napja kellemetlen problémákat érzékelhettek az arra járók és az ottlakók. Az alábbiakban olvashatják, mi az oka az erős kénes szagnak és a halpusztulásnak.

A tó egy lefolyástalan állóvíz, melyben az iszapvastagság néhány helyen eléri a 2-3 m vastagságot. Ez a hatalmas szervesanyag tömeg komoly problémákat tud váratlanul okozni a mostanság jellemző szélsőséges időjárási körülmények között.

A téli-tavaszi csapadékhiány miatti vízveszteség, majd a hirtelen, erős felmelegedés különösen negatív következményeket eredményezett. A szervesanyag terhelés és a meleg hatására felgyorsuló fenék közeli kénhidrogén képződését a tóban üzemelő levegőztető berendezés működése, illetve egy, az élővilágra nézve ártalmatlan biológiai készítmény, az Oxi bio nevű anyaggal történő kezelés ellensúlyoza.

Az elmúlt hétvégén érkezett hidegfront következtében a csökkenő légnyomás hatására erőteljes kénhidrogén feltörés indult el a tó mélyebb rétegeiből, ennek tudható be az intenzív szaghatás és a sajnálatos halpusztulás is.

A helyzet rövidtávú megoldására a FŐKERT Nonprofit Zrt. által, a tó fenntartásába bevont szakcég közös egyeztetések után azonnal intézkedett. Beállították a mélységi levegőztető berendezést nappali működésre, ezzel a felszabaduló gázok a felszín közeli oxigéndús rétegben oxidálódnak, így csökken a szaghatás. Emellett speciális kénhidrogén faló baktériumtörzset juttatnak az iszapba, hogy semlegesítsék a  kénhidrogén képződését. Mindenekelőtt pedig összegyűjtötték az elpusztult halakat.

A hosszútávú megoldást jelentő teljeskörű rehabilitációra szakembereink próbálják megtalálni a lakosság számára is megfelelő intézkedést, azonban a nagy beruházással járó projekt komoly fennakadásokat eredményezne a Főváros egyik legforgalmasabb részén. Ennek megfelelően, amíg nincs meg a mindenki számára optimális megoldás, egyelőre biológiai szerekkel próbáljuk a tó ökoszisztémáját egyensúlyba hozni és hosszabb távon, ebben az állapotban megtartani.

A  jelenlegi helyzet normalizálása, a biológiai szerek hatására elinduló folyamatok lezajlása függvényében, eltarthat pár napig, így addig a lakosok és a látogatók türelmét kérjük.

Megosztás

Tulajdonos