Hírek, Interjú

Interjú – 10.000 fa jelene és a FŐKERT szemléletváltása

A városi faültetés menetéről, nehézségeiről, az elültetett 10.000 darab fa jelenéről és sok más, a FŐKERT munkáját érintő kérdésről olvashatnak interjút Társaságunk vezérigazgatójával, Zakar Andrással a májusban megjelent a Kertészet és Szőlészet magazinban.

A faültetés előkészítése körültekintést, időt és energiát igényel. A fa ültetőgödrében teljes talajcserét kell végezni és öt éven keresztül a fenntartási munkákra is szükség van.” – olvasható a bevezetésben, majd pedig kitér arra, hogy a városi körülmények különleges igényeket állítanak az elültetett fák elé. „Amikor fásításról beszélünk, fontos meghatározni, hogy melyek azok a fajok, amelyek elviselik, alkalmazkodtak a városi körülményekhez.” A 10.000 fa programban „legnagyobb arányban juhar-, kőris-, és hársfafajtákat telepítettünk.” De ezen kívül „fontos, hogy új nemesítésű fajtákat is hozzunk a városba, hogy megvizsgáljuk, hogyan viselkednek a városi környezetben.

És hogy mégis hová kerültek ezek a fák? „ A szóban forgó programban az utak menti fasorok pótlása volt a cél. (…) Sok újonnan ültetett fával gazdagodott például a Hűvösvölgyi út, a Kerepesi út, a Szilágyi Erzsébet fasor. Új fasort hoztunk létre az Egér út mentén.

A jövőbeni tervekről is szó esik, mint például az Újpesti rakpart pusztuló gömbakácainak cseréje, az Andrási úti fasor megújítása és a Szentendrei úton kivágott japánakácok pótlása. Továbbá a FŐKERT szemléletváltásáról is olvashatunk, amelynek egyik része a cserjék telepítése, hogy minél több helyen alakulhasson ki a cserjeszint is, ahol a madarak, rovarok és kisebb állatok élhetnek a városban. Illetve a szemléletváltás része lenne az is, hogy minél több biodiverz gyep legyen Budapesten, ahol a beporzó rovarok, azaz a pollinátorok jól érzik magukat a városi környezetben is. Az egynyári növények telepítésének egy részét felváltanák az évelők, így a városi táj része lenne, hogy az ágyások látványa mindig az évszakhoz illeszkedik.

A budapesti fák állapota vegyes „(…) sok egyed kiöregedett, ezért előbb-utóbb mind nagyobb számban kell azokat eltávolítani, pótolni.” „Azt kell megértenie a lakosságnak, hogy a kiöregedett fákat nem tarthatjuk meg addig, amíg teljesen ki nem száradnak, mert balesetveszélyesek.” – esik szó végül a fák élettartamáról és állapotáról.

(A teljes interjú a Kertészet és Szőlészet magazin 69. évfolyamában a 22-25. oldalon olvasható.)

Kertészet_és_szőlészet_FŐKERT

Zakar András, a FŐKERT Zrt. vezérigazgatója

Megosztás

Tulajdonos